Infiintarea Fondului de Garantare a pensiilor private costa 500.000 euro

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 14:12
1297 citiri
Infiintarea Fondului de Garantare a pensiilor private costa 500.000 euro

Administratorii fondurilor de pensii private trebuie sa plateasca o contributie initiala, pana la 1 mai 2012, totalizand o jumatate de milion de euro, pentru infiintarea Fondului de Garantare in sistemul pensiilor private.

Aceasta suma initiala este destinata sa acopere cheltuielile de infiintare a Fondului de Garantare - sediu, utilitati, salariati, si nu pentru acoperirea obligatiilor fondurilor de pensii catre participantii in sistem, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

El a precizat ca pana pe 30 aprilie 2012 vor fi calculate de Comisie si contributiile anuale care vor trebui platite de catre administratorii de fonduri de pensii.

In prezent, pe piata autohtona exista 10 administratori de pensii private pe Pilonul III al pensiilor facultative si noua administratori pe Pilonul II al pensiilor private obligatorii. Contributia initiala pentru Fondul de Garantare este de 1% din capitalul social minim prevazut de lege pentru administratori, de 1,5 milioane euro pe Pilonul III si 4 milioane euro pe Pilonul II.

Fondul de Garantare este o persoana juridica de drept public, sustinuta din contributiile administratorilor si furnizorilor de pensii private, care va functiona sub supravegherea CSSPP si va fi controlata de Curtea de Conturi.

Fondul de Garantare va fi condus de un Consiliu de Administratie format din trei membri - din partea CSSPP, Ministerului Finantelor Publice si Asociatiei Pensiilor Administrate Pivat din Romania (APAPR).

Institutia are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor de pensii private si de a compensa eventuale pierderi in perioada de acumulare a contributiilor si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor si furnizorilor de onorare a obligatiilor, indiferent cat de mica ar fi aceasta probabilitatea aparitiei unei astfel de situatii.

Principalele riscuri sunt frauda si proasta gestionare a resurselor, care sa plaseze fondul in situatia de a avea patru trimestre consecutive un randament mai mic cu peste 5% fata de randamentul mediu al pietei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Fond garantare pensii private, #fonduri pensii private , #Pensii private