Premierul Florin Citu a declarat ca "nu exista nimic gratuit pe lumea asta", referindu-se la limitarea calatoriilor studentilor.
"Fiecare subventie de la buget, eu o analizez prin doua filtre: costul de oportunitate, daca exista altceva pe care l-as putea face profitabil si impactul", a anuntat premierul intr-o interventie la Digi 24 din seara zilei de joi, 18 februarie.
"Eu vreau sa reasez economia pe principii liberale si sa reasezam motivatiile in economie. Vrem sa cream motivatii ca oamenii sa investeasca, oamenii sa isi doreasca un loc de munca, vrem ca oamenii sa fie mai performanti. In acelasi timp, vreau sa spun un lucru pe care sunt sigur ca il stiti, dar trebuie sa il repet: nu exista nimic gratuit pe lumea asta.
Atunci, fiecare subventie care pleaca de la buget, eu o analizez prin doua filtre: costul de oportunitate, daca exista altceva pe care l-as putea face profitabil si vorbim de orice subventie la buget si impactul acelei subventii pentru ca sunt subventii pe care le dam si au un impact pozitiv in economie. Asa le judec pe toate", a declarat, joi seara, al Digi 24, Forin Citu, intrebat despre limitarea transportului studentilor.
Acesta a precizat ca a primit mesaje de la foarte multi tineri care au mai putin de 26 de ani:
"Eu am luat o decizie in ceea ce priveste aceasta masura de a subventiona doar 50 la suta din biletul de tren, pentru studenti, pana la 26 de ani. Sa stiti ca am primit multe mesaje de la tineri care au 24 de ani, nu sunt... mai mult
Vineri, 19 Februarie 2021, ora 09:57
Ministerul finantelor a publicat luni seara proiectul de OUG privind unele masuri fiscal-bugetare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.
Documentul prevede toate masurile pe care le-a anuntat anterior premierul - neacordarea voucherelor de vacanta, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor si limitarea calatoriilor studentilor. Documentul ramane in consultare publica timp de zece zile.
Principalele masuri prevazute de Ordonanta de Urgenta:
- Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, in anul 2021, autoritatile si institutiile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii nu acorda vouchere de vacanta
- Modificarea Legii nr. 127/2019 in sensul prorogarii datei de intrare in vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, in anul 2021 valoarea punctului de pensie se va mentine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020, iar incepand cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga cel mult 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorarii si data de acordare urmand a se stabili prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat
- Abrogarea art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2020 prin care s-a instituit sporul de 30% la... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 21:11
Kelemen Hunor, liderul UDMR si vicepremierul Romaniei, a declarat la RFI ca eliminarea gratuitatii pe tren pentru studenti nu a fost inca luata in calcul si ca discutiile pe acest subiect continua.
"Nu am incalcat o promisiune. In continuare, exista o discutie la nivelul Ministerului Transporturilor si la Educatie. Ordonanta de Urgenta nu a fost adoptata ieri, a fost in prima lectura si mai este loc de discutii, in continuare.
Sper ca vom putea sustine calatoriile pentru studenti si vom gasi banii, pentru ca aici nu am vazut ca ar fi vorba despre sume uriase, pentru a asigura studentilor sa mearga de la domiciliul lor pana la facultate, pana la destinatie si inapoi, in asa fel incat sa nu ingradim in nici un fel transportul. Deci a fost o prima lectura, la ministerele de resort se continua discutia", a mai declarat vicepremierul.
Citeste si:
VIDEO Declaratiile halucinante ale senatoarei Sosoaca in Parlament: "Vaccinul Pfizer distruge matricea nationala a poporului roman. Omorati Romania pas cu pas vaccinand femeile"Smecheria cu care a obtinut un jucator de pacanele un castig de 10 ori mai mare decat cel afisat de aparatCum strangea fosta Securitate informatii despre medicii cu "probleme psihice": "Si-a lasat plete si isi ameninta colegii cu moartea"Dosarele cu iz politic ale Sectiei Speciale. Cum au ajuns alegerile de la Sectorul 1, Tel Drum sau dosarul Sebastian Ghita pe mana procurorilor SIIJCum ii pedepsesc judecatorii romani pe parintii care isi snopesc... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 11:20
Premierul Florin Citu a transmis miercuri, 10 februarie, dupa sedinta de Guvern, ca studentii vor beneficia de o reducere de 50% pentru calatoriile pe calea ferata.
"Un alt subiect care a fost dezbatut, referitor la acea gratuitate introdusa de PSD in 2017 pentru transportul pe calea ferata pentru studenti. Se modifica si se revine la 50%. Eu nu vad aici un capat de tara si m-am uitat si la ce se intampla in restul Europei", a declarat Citu, dupa sedinta de Guvern.
El a dat mai multe exemple cu privire la reducerile acordate de diverse state europene studentilor pentru calatorii.
Florin Citu: Am discutat OUG pentru reducerea cheltuielilor. Suntem singura tara in procedura de deficit bugetar
"In Austria, studentii au o reducere de 60%, iar, daca acestia calatoresc in grup, adultii, insotitorii calatoresc gratuit. Elevii si ucenicii au gratuitate in schimbul unei taxe de 19,60 de euro pe an. In Belgia studentii au pana la 50% reducere putand sa aleaga dintr-o gama larga de oferte, exista si carduri cu care in schimbul a 50 de euro pot avea orice zece calatorii pe orice distanta.
In Bulgaria, studentii pana in 26 de ani au pana la 56% reducere, in Cehia elevii si studentii intre 18 si 26 de ani au reducere de 75%, in Croatia studentii au reducere de 50% la un numar nelimitat de calatorii, in Estonia studentii au reducere de 30%, in Finlanda 30% reducere, studentii si elevii au reducere in Franta de 50% la transportul feroviar", a explicat prim-ministrul.
Pe... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 17:58
Ludovic Orban a precizat ca va fi mentinuta gratuitatea transportului pentru studenti, insa doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu si cea in care isi efectueaza studiile. Liderul PNL a adaugat ca studentii vor beneficia in continuare de reducerea cuantumului calatoriilor.
"Am vazut ca a fost prezentata si informatia pe care am furnizat-o referitoare la gratuitatea pentru studenti intr-un mod care nu este conform cu ceea ce am discutat noi. Se va mentine gratuitatea pentru studenti, dar se va mentine pe ruta dintre localitatea de domiciliu si localitatea in care isi efectueaza studiile. Nu se renunta la gratuitatea pentru transportul catre facultate si de la facultate catre casa.
De asemenea, evident ca vor beneficia de niste reduceri ale cuantumului calatoriilor de care au beneficiat. Din pacate, a fost transmisa public informatia, poate nici eu nu am fost destul de clar, dar nu inseamna ca nu permitem in continuare deplasarea catre facultate", a explicat Ludovic Orban, miercuri la Parlament.
Gratuitatea transportului pentru studenti
Initial, Ludovic Orban anuntase, intrebat ce discutii au fost cu privire la gratuitatea de transport pentru studenti, ca exista o propunere prin care sa se revina la vechiul sistem si anume decontarea unui anumit numar de calatorii "cu scopul deplasarii in localitatea in care isi efectueaza studiile studentii si nu sistemul de gratuitate totala care a fost introdus de PSD".
"Exista o propunere prin care sa se revina la... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2021, ora 15:35
Din cauza situatiei generate de epidemia de coronavirus, criteriile pentru acordarea unui loc in caminele din tara s-au schimbat. Daca in mod normal, repartizarea se facea dupa medie, in acest an au avut prioritate pentru ocuparea unui loc in camin studentii care sustin ore in scenariu hibrid, care includ si ore fata in fata.
In aceste conditii, studentii care aveau medii mari considera ca au fost nedreptatiti pentru ca s-au "trezit" ca au fost repartizati in camine vechi sau de la periferia orasului. Ziare.com a discutat cu mai multi studenti din tara pentru a afla ce s-a schimbat in camine dupa ce s-au luat masurile de protectie, care sunt acestea si daca studentii se simt in siguranta.
Repartizarea la camin
Stefan, student in anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti, povesteste cum a ajuns sa fie repartizat in caminul Poligrafie, desi timp de doi ani a stat in caminul Grozavesti, iar media lui este 9.62.
"Au primat studentii care sustin ore fata-n fata, iar acestia trebuiau cazati in caminele din proximitatea facultatii, ori se afla intr-o zona ridicata de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Totusi, este inechitabil pentru studentii cu rezultate deosebite, care se incadreaza chiar la burse de merit, sa fie trimisi in camine vechi sau care se afla la periferia orasului, de unde faci doua ore cu mijloacele de transport in comun pana la facultate.
Am considerat ca mi s-a facut o nedreptate de crasa de catre Comisia de cazare... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 00:03
Infractorii au descoperit o noua metoda prin care pot insela oamenii creduli sau neatenti. Seamana cu metoda "accidentul", iar in capcana sunt atrasi mai ales tinerii.
Pentru ca in mai putin de o luna studentii ar trebui sa se intoarca la cursuri, pe Internet au inceput sa fie postate tot mai multe anunturi de inchirieri de locuinte.
Sunt insa clienti care nu verifica toate aspectele contractuale si se grabesc sa plateasca pentru a rezerva camera sau apartamentul. Unii sunt insa pacaliti, iar prejudiciul este greu, poate chiar imposibil de recuperat.
Asa a fost pacalit un student in anul IV la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" (USAMV) din Iasi. Tanarul a pierdut 2.500 de lei cand a vrut sa inchirieze un apartament care ar fi fost situat chiar langa Curtea de Apel.
S-a bazat pe un anunt postat pe OLX. Presupusul proprietar l-a convins sa plateasca chiria pe o luna la automatele SelfPay. A scos chitantele si le-a trimis pe WhatsApp cu tot cu coduri, scrie BZI.
Tanarul nu s-a gandit nicio clipa ca oricine putea sa scoata banii in baza codurilor. Mai mult, nici macar nu i-a fost indicata adresa exacta a apartamentului. Studentul s-a trezit prea tarziu, iar paguba a ajuns la 2.800 lei.
"Am intrat pe un chat direct unde am vorbit cu o persoana care mi-a indicat cum sa fac platile. Mi-a spus sa ma duc la un automat SelfPay si sa achit suma de 1.400 lei. Mi-a spus sa platesc si garantia de 1.400 lei. I-am spus ca... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 12:57
Noul program Innotech Student ofera posibilitatea studentilor sa beneficieze de granturi in valoare de pana la 100.000 de euro pentru proiecte de antreprenoriat, a anuntat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos.
"Sper ca, la sfarsitul acestui apel de proiecte, cele 5.000 de locuri de munca si peste 900 de start-up-uri sa prinda viata. Este un program ambitios. Vestea buna este ca putem sa avem o posibila contractare de pana la 150 de milioane de euro, in functie de succesul pe care ii va avea acest program.
De asemenea, cealalta masura, tot pentru tineri si studenti cu varste intre 16 si 29 de ani, sa fie beneficiarii masurilor compensatorii in ceea ce priveste incadrarea in campul muncii. Practic, apelul de proiecte presupune ca, pentru acele afaceri pe care le vom selecta, sa putem acorda granturi intre 40.000 de euro, pana la 100.000 de euro", a afirmat oficialul MFE, intr-o conferinta de presa.
Bolos a precizat ca mai exista alte doua doua forme de sprijin, respectiv subventionarea locurilor de munca pe perioada implementarii proiectelor si acordarea unor burse studentesti pe perioada in care se desfasoara stagiul de practica si participarea la cursuri de intreprindere simulata.
"De asemenea, mai avem alte doua forme de sprijin, si anume subventionarea locurilor de munca pe perioada implementarii proiectelor, cu acea suma fixa de 2.250 de lei, pe perioada unui an de zile. Mai avem sprijin financiar prin acordarea bursei studentesti pe perioada... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 11:55
StudentPath este o platforma dedicata studentilor din Romania care intampina obstacole in obtinerea internshipului sau locului de munca dorit, dar si un mijloc de recrutare pentru companiile care doresc sa angajeze doar candidati cu potential.
Platforma va fi lansata in curand si prin intermediul acesteia, studentii sau absolventii inscrisi au posibilitatea sa se dezvolte, sa devina candidatii ideali pentru domeniul ales, iar in final, sa aplice la locurile de munca adaugate de companii.
Ideea startup-ului a pornit de la o discutie purtata de catre cei 2 fondatori cu privire la procesul de recrutare si dificultatile intampinate de candidati pentru a ajunge pe pozitia mult visata. In urma efectuarii unui chestionar, utilitatea platformei a fost confirmata, intrucat peste 60% dintre studentii care au raspuns intrebarilor afirma ca nu pot aplica la un internship sau loc de munca din cauza faptului ca nu stiu ce platforme sa foloseasca pentru a le identifica, nu detin cunostintele teoretice necesare sau un CV care sa-i puna in valoare.
Totodata, StudentPath a fost creat si pentru a raspunde problemei cu care se confrunta cele mai multe dintre companiile in cadrul carora cei 2 fondatori au activat: recrutarea candidatilor de calitate, pregatiti si dornici sa se dezvolte si sa contribuie la succesul afacerii pe care o reprezinta.
Cum functioneaza si care sunt beneficiile:
Inainte de a aplica la locul de munca dorit, studentii trec printr-un proces complex de... mai mult
Luni, 25 Mai 2020, ora 10:14