Miza AI în 2024: Între progresul tehnologic și riscul acut de dezinformare în cel mai important an electoral al istoriei recente

Luni, 08 Ianuarie 2024, ora 03:25
0 citiri
Miza AI în 2024: Între progresul tehnologic și riscul acut de dezinformare în cel mai important an electoral al istoriei recente
La începutul anului 2023, abia oamenii abia începeau să înțeleagă de ce sunt capabile unelte precum ChatGPT. FOTO / pexels

În 2023, inteligența artificială generativă a fost cea mai discutată tehnologie nouă pentru afaceri, promițând să stimuleze productivitatea în timp ce transformă modul în care se desfășoară munca de birou.

Cu toate acestea, costul ridicat al AI, necesitatea de talent specializat și riscurile legale și de confidențialitate au împiedicat încercările de a realiza pe deplin această promisiune, multe companii fiind precaute în a depăși faza de experimentare inițială, potrivit unei analize realizate de Wall Street Journal. În 2024, specialiștii care au comentat subiectul au totuși puține îndoieli că inteligența artificială generativă va remodela complet tehnologia întreprinderii. Iar unele companii au început deja să incorporeze AI în operațiunile lor, utilizând-o pentru a scrie cod, crea conținut de marketing și vânzări și pentru a consolida suportul pentru clienți.

Ziare.com a sintetizat așteptările specialiștilor pentru evoluția motoarelor de AI generativă în 2024 – de la potențialul greu de evaluat în totalitate în acest punct pe care tehnologia o oferă viitorului științei și tehnicii, până la riscurile reale asociate dezinformării într-unul dintre cei mai importanți ani electorali din istoria recentă.

Potrivit Wall Street Journal, întreprinderile din întreaga lume au cheltuit aproximativ 19,4 miliarde de dolari pe soluții AI generative până la sfârșitul anului 2023, conform unei estimări de la International Data Corp. Aceste cheltuieli - care includ software AI generativ și hardware-ul aferent, plus serviciile IT și de afaceri - vor ajunge la 151,1 miliarde de dolari până în 2027, prognozează firma de cercetare International Data Corp, ceea ce se traduce printr-o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 86,1% pe parcursul celor patru ani analizați.

Companiile, în cea mai mare parte, testează limitele tehnologiei, reinvestind în AI și cloud în sens mai larg pe măsură ce își organizează datele corporative, evaluează riscurile de securitate cibernetică și alte riscuri și stabilesc bariere pentru utilizarea sigură a acestora. Mulți directori de informații și directori tehnici consideră 2024 ca fiind anul în care AI generativă își va dovedi valoarea și prețul său ridicat.

AI generativă în 2023

ChatGPT era deja pe drumul cel bun pentru a deveni un nume cunoscut chiar înainte de începerea anului 2023. La doar câteva săptămâni după lansarea din 30 noiembrie 2022 a chatbotului alimentat de inteligență artificială generativă, OpenAI, organizația non-profit din spatele ChatGPT, era preconizată să adune venituri de până la 1 miliard de dolari până în 2024, au declarat surse pentru Reuters la vremea respectivă.

Capacitatea așa-numitului model lingvistic extins de a transforma prompturile în poezie, cântece și eseuri de liceu a fermecat 100 de milioane de utilizatori în doar două luni, realizând ceea ce Facebook a făcut în patru ani și jumătate și Twitter în cinci, devenind astfel cea mai rapidă aplicație de consum în creștere din toate timpurile, arată Reuters.

Uneori, răspunsurile erau greșite, deși erau livrate cu convingere. Acest lucru s-a întâmplat destul de des încât „halucinație”, în sensul de producere de informații greșite de către AI, a fost selectat drept cuvântul anului de către Dictionary.com, din cauza efectului profund pe care tehnologia le-a lăsat asupra societății.

Erorile, în schimb, nu au diminuat entuziasmul pentru tehnologie și nu au oprit scepticismul pe care această nouă tehnologie le-a inspirat. Investitorii, conduși de pariul de miliarde de dolari pus de Microsoft pe OpenAI, au injectat 27 de miliarde de dolari în startup-uri de AI generativ în 2023, conform Pitchbook. Lupta pentru supremația AI, care fierbea în fundal între marile companii tehnologice de ani de zile, a fost brusc în centrul atenției, Alphabet, Meta și Amazon.com anunțând noi repere importante.

Până în martie 2023, mii de oameni de știință și experți în AI, inclusiv Elon Musk, au semnat o scrisoare deschisă cerând o pauză pentru antrenarea sistemelor mai puternice pentru a studia impactul lor asupra și potențialul pericol pentru umanitate, potrivit sursei citate.

Compania de consultanță financiară și audit PwC a estimat că impactul economic al AI ar putea ajunge la 15,7 trilioane de dolari la nivel global până în 2030, aproape echivalent cu produsul intern brut al Chinei, iar optimismul pentru această creștere este alimentat de faptul că aproape fiecare industrie, de la finanțe și juridic până la producție și divertisment, a îmbrățișat AI ca parte a strategiei sale pe termen scurt și mediu.

Reuters a punctat faptul că producătorul de cipuri Nvidia, a cărui procesoare grafice sunt cea mai căutată marfă în cursa globală AI, a devenit unul din marii câștigători până în prezent, capitalizarea sa de piață crescând în clubul trilionului de dolari alături de Apple și Alphabet.

În ultimele luni ale anului, un alt câștigător a apărut neașteptat din tumult. În noiembrie 2023, consiliul OpenAI l-a demis pe CEO-ul Sam Altman pentru „lipsa sa de sinceritate”, conform declarației lor succinte. În lipsa unei explicații, spectacolul a devenit un referendum asupra evanghelismului AI, reprezentat pe de o parte de insistența lui Altman de a comercializa AI, versus scepticii care căutau o abordare mai lentă și mai atentă.

Optimiștii – în frunte cu Altman - au câștigat. CEO-ul demis a fost restaurat doar câteva zile mai târziu, datorită în mare parte angajaților OpenAI care au amenințat că vor demisiona în masă fără el la cârmă. Unii cercetători OpenAI avertizaseră cu privire la o nouă descoperire AI înainte de demiterea lui Altman, printr-un model top-secret numit Q* (pronunțat Q-Star), a raportat Reuters în noiembrie.

Aplicațiile felurite ale AI în 2023

Pe fundamentul progreselor remarcabile în modele lingvistice mari, tehnologia a demonstrat abilități impresionante în domenii variate, de la sănătate și educație până la arte creative și discurs politic. Anul trecut a văzut modele care s-au potrivit sau au depășit performanțele umane în unele sarcini complicate, cum ar fi răspunsul la întrebări complexe în examenele medicale, generarea de mesaje politice persuasive și chiar coregrafia animațiilor de dans uman pentru a se potrivi cu diverse piese muzicale.

Cu toate acestea, odată cu această putere au apărut preocupări legate de transparență, părtinire și implicații etice ale implementării unor astfel de modele sofisticate în aplicații reale. Pe măsură ce AI generativă a devenit parte din cotidian, factorii de decizie politici, cercetătorii și publicul s-au luptat cu necesitatea unor reglementări solide și a unor linii directoare etice pentru a naviga peisajul în evoluție al inteligenței artificiale, asigurând utilizarea responsabilă și contabilă în anii următori.

Astfel, Centrul Human Centered Artificial Intelligence al Universității din Stanford a analizat cele mai importante lucrări de cercetare și proiecte de leadership realizate pe baza AI generativ în anul 2023.

Rolul AI în învățământ și pedagogie

O conversație majoră a anului a fost modul în care AI va afecta predarea și învățarea. Summitul AI+Educație, organizat de Stanford Accelerator for Learning și Stanford HAI, s-a concentrat pe explorarea modului în care AI poate fi folosită eficient pentru a îmbunătăți învățarea umană.

Deși 2023 a fost abundent în exemple care au subliniat beneficiile potențiale ale AI în educație, cum ar fi oferirea de feedback profesorilor, ajutând la evaluarea competențelor și promovând încrederea de sine a elevilor, summitul a evidențiat de asemenea riscuri semnificative, inclusiv lipsa diversității culturale în rezultatele modelului, non-optimizarea răspunsurilor pentru învățarea studenților, generarea de răspunsuri incorecte și potențialul de a exacerba o criză de motivație printre studenți.

Detectarea textelor create cu AI generativ

La începutul anului 2023, abia oamenii abia începeau să înțeleagă de ce sunt capabile unelte precum ChatGPT, iar nevoia de supraveghere și de creare a unor unelte pentru a identifica conținutul generat de mașină a devenit din ce în ce mai pregnantă. Cercetătorii de la Stanford au dezvoltat DetectGPT, un instrument conceput pentru a distinge între text generat de om și model lingvistic complex. DetectGPT, în stadiile sale incipiente, a demonstrat un nivel ridicat de acuratețe în diferențierea între textul generat de om și cel de AI în diferite modele.

Scopul instrumentului a fost cel de a oferi transparență într-o eră în care deosebirea sursei informațiilor a devenit din ce în ce mai importantă, oferind aplicații potențiale în educație, jurnalism și societate în ansamblu.

În paralel, atât alte centre de cercetare proprii universităților din întreaga lume, precum și companii private au dedicat fonduri și resurse umane specializate în construirea unor metode de detectare a conținutului generat cu AI. Deși cele mai bune rezultate încă pot fi obținute doar pentru textele generate în limba engleză, evoluția nivelului de acuratețe al motoarelor de detectare pe parcursul anului trecut arată un interes crescut pentru separarea clară în viitor, în orice limbă, a utilității AI generative de riscurile asociate plagiatului și construirii de conținut cu informații inexacte și dăunătoare.

Modelele noi de limbaj în medicină și diagnoză

Cercetătorii de la Stanford Health Care au realizat un studiu, în 2023, în care au examinat răspunsurile oferite de ChatGPT-3.5 și GPT-4 la întrebări legate de medicină și diagnoză clinică. Rezultatele preliminare au indicat că răspunsurile inițiale au fost în general sigure (91-93% din timp), însă medicii au fost de acord cu răspunsurile doar 21-41% din timp.

Răspunsurile dăunătoare au fost adesea cauzate de citații și surse eronate sau pur și simplu inexacte, puse laolaltă de motorul de generare de conținut. Studiul subliniază necesitatea rafinării, evaluării riguroase și posibil furnizarea de estimări ale incertitudinii înainte de a se baza pe modelele de limbaj AI în domeniul sănătății.

Cercetătorii au revizuit peste 80 de modele clinice de AI generativ, inclusiv Modele de Limbaj Clinice (CLaMs) și motoarele pentru Înregistrările Medicale Electronice (FEMRs). Deși subliniază beneficiile, cum ar fi îmbunătățirea acurateței predictive, aceștia au arătat că există încă limitări în evaluarea modelelor de limbaj. Autorii propun pentru 2024 dezvoltarea unei noi paradigme de evaluare pentru a se alinia mai bine cu valoarea clinică, subliniind nevoia de informații măsurabile și seturi de date mai clare în aplicațiile de îngrijire a sănătății ale modelelor de limbaj complex.

La acest context se adaugă preocupările privind confidențialitatea datelor și problemele de interpretare, dar rămân optimiști cu privire la potențialul AI generativă în abordarea provocărilor din domeniul sănătății.

AI generativă are nevoie de reguli stricte: AI Act, legislația de reglementare a inteligenței artificiale a Uniunii Europene

În contextul dezvoltării unei tehnologii atât de noi și revoluționare, Parlamentul European a văzut necesitatea alcătuirii unei lege cuprinzătoare și vaste, cu scopul de a deveni primul cadru legal cuprinzător pentru inteligența artificială la nivel mondial.

Deși Parlamentul European și-a adoptat poziția în iunie, negocierile între Parlamentul European, Consiliul European și Comisia Europeană sunt încă necesare înainte ca proiectul legislativ să intre oficial în vigoare. În această conversație, politicienii și oamenii de știință au detaliat principalele zone de negociere și ce este în joc pentru Uniunea Europeană, dar și pentru statele lumii, mai ales SUA, care nu are în prezent un proiect de lege la fel de robust ca cel al UE.

Potențialul și riscurile asociate cu AI generativă în 2024

O întrebare provocată de evoluția produsului oferit de OpenAI și toate produsele similare dezvoltate în 2023 este dacă viitorul AI și impactul său asupra societății vor continua să fie dezbătute în spatele ușilor închise, de către câțiva privilegiați din Silicon Valley sau dacă dezbaterea va fi dusă într-un forum public.

Legiuitorii din UE sunt hotărâți să joace un rol de lider în 2024 cu un plan cuprinzător pentru a stabili bariere pentru tehnologie AI Act.

Atât acest prim proiect de lege, precum și altele similare elaborate în Marea Britanie și SUA în 2024 sunt printre cele mai importante evoluții ale fenomenului în anul care tocmai a început, cu atât mai mult cu cât acesta se anunță ca fiind unul din cei mai importanți ani electorali ai istoriei recente, în care s-au ridicat deja probleme importante legate de gradul de dezinformare cu care se confruntă alegătorii.

Potrivit Reuters, numai în 2023, NewsGuard, o companie care a stabilit un sistem de evaluare pentru site-uri de știri și informații, a urmărit 614 site-uri care au primit voturi de „neîncredere” generate de AI în 15 limbi, de la engleză la arabă și chineză.

Deși în știință și tehnică AI generativă va continua să fie cizelat în centre de cercetare și departamentele de creație și inovație ale companiilor private, printre cele mai importante probleme de urmărit în evoluția AI în 2024, potrivit cercetătorilor fenomenului și jurnaliștilor este măsura în care informațiile corecte, din surse verificate și sigure vor triumfa în defavoarea campaniilor de dezinformare bazate pe AI generativă în anul electoral care urmează.

...citeste mai departe despre "Miza AI în 2024: Între progresul tehnologic și riscul acut de dezinformare în cel mai important an electoral al istoriei recente" pe Ziare.com

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#inteligenta artificiala, #inteligenta artificiala viitor, #inteligenta artificiala efecte democratie, #inteligenta artificiala economie, #ChatGPT, #openAI , #Stiri Internet