In iunie, luna in care in majoritatea statelor membre ale UE au inceput sa fie ridicate restrictiile menite sa opreasca raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), rata somajului a urcat la 7,1%, de la 7% in mai, in timp ce in zona euro rata somajului a crescut la 7,8%, de la 7,7%, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In randul statelor membre, cele mai scazute rate ale somajului s-au inregistrat in Cehia (2,6%), Polonia (3%), Germania si Malta (ambele cu 4,2%), Olanda (4,3%), Bulgaria (4,4%), Slovenia (4,8%) si Romania (5,2%). La polul opus se situeaza Spania (14,5%) si Letonia (10,1%).
Eurostat estimeaza ca in zona euro aproximativ 12,685 milioane de persoane (din totalul populatiei estimat la 330 de milioane) erau in somaj in cursul lunii iunie, cu 203.000 mai multe decat in mai.
In iunie, 2,962 milioane de tineri din UE nu erau angajati, din care 2,360 milioane erau in zona euro. In randul femeilor din UE, rata somajului era de 7,5% in iunie, in crestere de la 7,3% in mai, in timp ce in randul barbatilor rata somajului era de 6,7% in iunie, fata de 6,6% in mai. ...citeste mai departe despre "Romania, printre statele UE cu cea mai scazuta rata a somajului in luna iunie" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Iulie 2020, ora 13:26
Romania nu a folosit niciun euro din banii europeni destinati combaterii somajului in randul tinerilor, arata comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu, prin intermediul unui grafic publicat pe pagina personala de Facebook.
Cretu noteaza ca banii pusi la dispozitia Romaniei puteau fi accesati pana pe 30 iunie 2018.
"Aveti mai jos situatia implementarii programului destinat combaterii somajului in randul tinerilor intre intre 18 si 25 de ani, din toate statele Uniunii Europene, tabel ce poate fi consultat pe site-ul Comisiei Europene.
Sumele destinate acestui program lansat in 2015 puteau fi accesate pana in 30 iunie 2018. Va doresc tuturor o zi buna", a scris Corina Cretu pe reteaua sociala.
Vezi si Eurostat: Romania are una dintre cele mai mari rate a somajului in randul tinerilor din UE
Spre deosebire de Romania, Bulgaria a reusit sa cheltuie peste 50% din banii alocati prin programul Youth Employment Initiative. Slovenia a cheltuit cel mai mult, cu putin peste 90% din suma alocata.
Foto: Facebook/Corina Cretu
Datele furnizate miercuri de Corina Cretu vin in contextul in care cu o zi in urma ministrul de resort, Rovana Plumb, se lauda de la tribuna Palatului Victoria ca Romania a ajuns la o absorbtie de 26% a fondurilor europene, aproape de media Uniunii Europene, care este de 27%.
Youth Employment Initiative este un program in valoare de 3 miliarde de euro, alocati tarilor cu regiuni in care peste 25% dintre tineri nu au un... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 14:06
Proasta implementare a programelor europene de ocupare a tinerilor, lipsa reformelor care sa atraga investitii in economie, nereformarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si tratarea cu superficialitate a Planului de investitii de 315 miliarde de euro lansat de Uniunea Europeana (UE) sunt cateva dintre motivele pentru care fostul guvern trebuie sa se simta vinovat de rata crescuta a somajului in randul tinerilor din Romania.
Inca din anul 2014 am tot atras atentia ca adevaratele consecinte ale masurilor economice luate de Guvernul Ponta vor fi resimtite pe termen lung de catre romani si, mai ales, de catre tinerii aflati in cautarea unui loc de munca.
Iata ca vedem astazi deja cum Romania ramane in urma Europei in ceea ce priveste crearea de locuri de munca pentru tineri tocmai din cauza ca, in cei aproape 4 ani de guvernare, Victor Ponta nu a fost capabil sau nu a fost interesat sa adopte reformele necesare care sa genereze cresterea investitiilor si ...citeste mai departe despre "De ce Guvernul Ponta poarta vina somajului ridicat in randul tinerilor din Romania" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 10:02
1Romania este unul dintre statele membre cu cele mai mici procente de absolventi recenti angajati.
In 2015, aveau un job 68,1% din tinerii care au absolvit in ultimii 3 ani (din 2012, inclusiv) o forma de invatamant.
Media eruopeana a acestui indicator a fost de 76,9, in acelasi an, potrivit unui studiu Eurostat.
Absolventii recenti sunt tinerii cu varste cuprinse intre 20 si 34 de ani care au terminat o forma de invatamant in urma cu 1 - 3 ani.
Tinerii din Romania se plang ca nu isi gasesc un loc de munca in tara, dupa terminarea studiilor, iar atunci cand au totusi o sansa, domeniul in care ajung sa munceasca nu are nicio legatura cu studiile absolvite.
Romanii sunt multumiti de locul de munca, desi sunt stresati si fac ore suplimentare - Studiu IRES
Tinta europeana este ca 82% dintre europenii cu varste intre 20 si 34 de ani care au terminat cel putin liceul sa-si gaseasca un loc de munca in cel mult 3 ani de la absolvirea ultimei forme de invatamant. Acest target a ...citeste mai departe despre "Tinerii absolventi nu-si gasesc un job - Cifrele din Romania comparativ cu restul UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 09:05
Desi ocupa de-abia locul 20 din 28 de state UE ca rata nationala a somajului, Romania continua sa detina detasat prima pozitie in ceea ce priveste somajul relativ in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani.
Practic, ne situam in topul celor mai ocupati europeni dupa ce ajungem la 25 de ani, dar nici apetitul pentru munca si nici sansele oferite la inceput de cariera nu corespund cerintelor europene.
Somajul la nivelul zonei euro a fost de 11,3% la finele lui 2014. In schimb, in randul tinerilor sub 25 de ani, situatia este de doua ori mai grava, ponderea celor in cautare de lucru fiind de 23%.
Romania se afla printre tarile care au reusit sa mentina acest fenomen in limite acceptabile la nivelul intregii populatii, dar se confrunta cu mari probleme la nivelul tineretului.
Trebuie remarcat ca flagelul somajului se manifesta mai pregnant in zona euro decat pe ansamblul intregii Uniuni ...citeste mai departe despre "Cea mai severa fractura intre generatii pe piata muncii: tinerii romani, lideri la somaj" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Februarie 2015, ora 07:28
Romania este extrem de afectata de somajul existent in randul tinerilor si consider ca nu este suficient doar sa spunem ca trebuie sa cream locuri de munca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.
'In 2012, am mers la Bruxelles la o intalnire politica si am fost pus sa semnez ceva legat de garantia pentru tineri. Nu mi-am inchipuit ca in 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Sase miliarde de euro sunt alocati pentru tineri la nivel european. Poate suna mult, dar nu este. Romania este extrem de afectata de acest lucru (somajul in randul tinerilor, n.r.) si ne putem compara cu cei care au piata muncii mai grea decat la noi (...) Doar sa spunem ca trebuie sa facem locuri de munca pentru tineri, nu este suficient.
Cred ca, in mod sigur, este una dintre cele mai importante provocari pentru noi si Europa in anii care urmeaza pentru ca altfel vom avea o generatie pierduta. Este nevoie de resurse financiare. In 2012, singura persoana inconstienta care spunea ca deblocam POSDRU era domnul ministrul Teodorovici', a afirmat Ponta.
Problemele de pe piata muncii trebuie rezolvate
Potrivit prim-ministrului, pe piata muncii inca sunt probleme ce trebuie rezolvate si care provin din anii anteriori.
'Si acum inca sunt probleme care vin din urma, din 2009, 2010, 2011. Important este cum ne pregatim pentru alocarea financiara 2014-2020. Sunt foarte putini bani alocati pentru acest lucru (crearea de locuri de munca pentru... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 11:29
Exodul in masa al tinerilor calificati inregistrat de la aderarea Romaniei la UE in 2007 va avea un impact dezastruos asupra economiei, daca tendinta nu se va inversa, a avertizat ministrul Muncii din Romania, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat la Bucuresti, comenteaza joi Financial Times (FT).
Respingand predictiile facute de politicienii anti-imigratie din Marea Britanie, potrivit carora un val de muncitori din Romania si Bulgaria va ajunge in Regatul Unit dupa ridicarea restrictiilor la 1 ianuarie, Mariana Campeanu a afirmat ca Guvernul roman si-a asumat obligatia de a atrage emigrantii inapoi acasa, pentru a stimula redresarea economiei.
"Problema nu este ca oamenii parasesc tara ... acest flux a avut deja loc in urma cu cativa ani. In Romania, observam cu claritate efectele negative ale emigrarii fortei de munca inalt calificate, in special doctori si ingineri, care au inceput sa fie o problema pentru noi", a afirmat ministrul Muncii din Romania.
Populatia Romaniei a scazut la 20 de milioane
Populatia Romaniei a scazut cu aproape trei milioane in ultimul deceniu, la 20 de milioane, deoarece tinerii parasesc tara pentru a cauta oportunitati de angajare mai bune peste hotare, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Desi migratia neta s-a aplatizat anul trecut - perioada de varf a fost imediat dupa aderarea la UE - ministrul Muncii din Romania a declarat ca tara incepe acum sa simta efectele exodului care a avut loc in... mai mult
Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 14:59
Rata somajului in randul tinerilor este foarte ridicata in Romania, de aproximativ 25%, iar la nivel european, 7,5 milioane de tineri nu apar in statistici nici ca angajati, nici ca persoane care se instruiesc, a spus, vineri, Zoltan Kazatsay, directorul Directiei Ocupare din cadrul Comisiei Europene.
In plus, Romania are o rata a somajului "inacceptabil de mare" in randul tinerilor si daca nu se vor lua masuri, va fi dificil de trecut peste impactul globalizarii.
"In Uniunea Europeana, ratele medii de somaj au ajuns la 22,5%, fiind destul de mari. In Romania este inacceptabil de mare rata somajului in randul tinerilor, 25 la suta", a spus oficialul european.
Directorul Directiei Ocupare, Afaceri Sociale si Incluziune a mai spus ca, la nivelul Uniunii Europene, 7,5 milioane de tineri nu apar in statistici.
"7,5 milioane de tineri nu sunt cuprinsi in sistemele de invatamant, nu muncesc si nici nu se instruiesc. Nu stim ce fac. Costurile sunt uriase. Trebuie sa fim seriosi, criza e serioasa si continua in UE. (...) Tinerii disparuti misterios din statistici trebuie adusi inapoi, trebuie sa aiba un loc de munca", a precizat Kazatsay.
Oficialul CE a atras atentia ca generatiile viitoare nu vor fi calificate si a precizat ca spera ca Romania sa foloseasca cele 220 de milioane de euro, alocate pentru sprijinirea tinerilor, pentru a asista cel putin 300.000 de persoane.
Zoltan Kazatsay a mai declarat Romania ar putea primi aproximativ 84 de milioane de euro in... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:48
Somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani variaza de la peste 36% in regiunea Centru la 11,9% in Nord-Est, media pe tara fiind de 23,7%, in timp ce zona Bucuresti-Ilfov figureaza cu o cota de 22,2%, potrivit datelor prezentate miercuri de Eurostat.
Cel mai ridicat somaj in randul tinerilor, de 36,3%, se gaseste in regiunea Centru - judetele Alba, Mures, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna.
La polul opus se afla zona de dezvoltare Nord-Est - Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui - cu un somaj de numai 11,9% in randul tinerilor.
Bucuresti-Ilfov, cea mai dezvoltata regiune economica a Romaniei, are un somaj in randul tinerilor de 22,2%, usor sub media nationala.
In regiunea Muntenia Sud - judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman - indicatorul se plaseaza la 32,9%. Regiunea Sud-Est - Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea - figureaza cu o rata de 30,7%, iar zona Nord-Vest - Cluj, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Bistrita-Nasaud - apare cu o rata de 20,9%.
Regiunea de dezvoltare Vest - judetele Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin - inregistreaza o rata a somajului de 20,3%, iar zona Sud-Vest Oltenia - Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea - apare cu o rata de 19,2%.
Rata nationala a somajului in randul tinerilor, de 23,7%, este usor peste media UE, de 21,4%. In Europa Centrala si de Est, Polonia inregistreaza un nivel de 25,8%, Ungaria 26,1%, Bulgaria 26,6%, Cehia 18%,... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 16:31