Imigrantii est-europeni castiga cu putin peste salariul minim in Marea Britanie

Luni, 23 Octombrie 2006, ora 11:57
1086 citiri

Un nou studiu al organizatiei neguvernamentale Migrationwatch arata ca imigrantii din tarile foste comuniste care au aderat la UE in 2004 castiga mult mai putin decat cetatenii britanici si nu au un aport esential la economia regatului, relateaza The Sunday Times in editia electronica.Studiul, care se bazeaza pe statistici guvernamentale, arata ca patru din cinci imigranti est-europeni castiga un pic mai mult decat salariul minim din Marea Britanie si, in medie, platesc jumatate din suma pe care britanicii o dau statului sub forma de taxe. Raportul Migrationwatch sugereaza ca imigrantii nu si-au adus o contributie esentiala la economia tarii asa cum au argumentat unii sustinatori ai accesului liber al imigrantilor est-europeni pe piata britanica a muncii.

Studiul, scrie saptamanalul britanic, da un argument in plus guvernului de a impune limite imigratiei din Romania si Bulgaria, ceea ce constituie o schimbare fata de politica adoptata in 2004 in cazul celor opt tari foste comuniste care au aderat la UE (cunoscute si sub numele de grupul UE8).

Potrivit Migrationwatch, 95 la suta din muncitorii est-europeni castiga mai putin de opt lire pe ora, iar 80 la suta castiga mai putin de sase lire pe ora - suma reprezentand un pic mai mult decat salariul minim, de 5,25 lire pe ora, prevazut pentru persoanele care au implinit 22 de ani.

Numai doi la suta dintre imigranti castiga mai mult de 12 lire pe ora, potrivit studiului. "Aceasta inseamna ca veniturile anuale ale est-europenilor reprezinta 60 la suta din cele obtinute de muncitorii britanici. Prin urmare, contributiile lor la impozite si sistemul national de asigurari se ridica, in medie, la 2.900 de lire pe an, comparativ cu 5.500 de lire cat plateste un muncitor britanic", precizeaza Migrationwatch.

Organizatia a calculat ca un imigrant din UE8 a castigat in medie 11.800 de lire pe an in 2005, in timp ce un britanic a castigat 22.000 de lire. Explicatia este ca multi imigranti au slujbe prost platite, in special in agricultura, constructii sau in sectorul serviciilor alimentare.

"Rezulta ca, din punct de vedere al economiei per ansamblu, contributia lor la produsul intern brut pe cap de locuitor este usor negativa", precizeaza studiul.

"Asemenea venituri mici nu conteaza atat timp cat imigrantii sunt tineri, necasatoriti si sanatosi. Dar daca numarul celor care depind de asigurarile sociale creste, tabloul va arata diferit. Situatia s-ar schimba si daca est-europenii ar incepe sa ocupe pe o scara semnificativ de mare slujbe in Marea Britanie, pentru ca serviciile britanice ar fi obligate in paralel sa platesca ajutoare de somaj populatiei britanice ramase fara locuri de munca", a explicat Sir Andrew Green, presedintele Migrationwatch.

NewsIn

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...