Un orasel din Transilvania se pregateste pentru renasterea culturala

Joi, 28 Decembrie 2006, ora 10:52
1219 citiri

Candva domeniul unui depravat "print" afemeiat, Sibiul este optimist in privinta viitorului Romaniei in UE

Unii ar numi asta tortura - intampinarea anului nou prin concerte in aer liber ale formatiilor East 17 si Smokie - dar locuitorii orasului transilvanean Sibiu nu folosesc cuvantul cu atata usurinta.

Trupa baietilor trecuti de prima tinerete de la Walthamstow si rockerii din Bradfort sunt o optiune ciudata pentru a lansa anul Sibiului in calitate de capitala europeana a culturii, in stradania sa de a se desprinde de trecutul intunecat si de a ajuta Romania sa sfideze sumbrele previziuni occidentale privind intrarea in UE. Pe langa gustul muzical dubios al edililor, locuitorii Sibiului au multe teme de gandire la vremea aceasta, in timp ce inginerii si artistii fac ultimele finisaje imaginii orasului, Romania se pregateste sa adere la UE si tara marcheaza 17 ani de la rasturnarea de la putere a dictatorului comunist Nicolae Ceausescu si executia acestuia in haotica revolutie de Craciun.

In timp ce cea mai mare parte a Europei estice a parcurs o tranzitie pasnica la democratie, ciocnirile urate dintre protestatarii romani si fortele de securitate si imaginile tulburi ale lui Ceausescu si ale sotiei sale doborati de plutonul de executie tineau lumea intreaga cu sufletul la gura.

Si in Romania zdruncinata de violentele care au ucis aproximativ 1.000 de oameni, putine orase au avut de suferit mai mult decat Sibiul. Acest frumos oras medieval, ale carui case vopsite in culori pastelate si strazi in serpentina au fost cladite de colonii germani din secolul XII, a fost fieful lui Nicu Ceausescu, playboy pervers si fiu preferat al despotului care a fost ucis prin impuscare in ziua de Craciun a anului 1989.

Privilegiat prin nastere si sigur de puterea absoluta a tatalui sau, Nicu a dobandit un apetit nelimitat pentru bautura, jocuri de noroc, femei si masini rapide si, cand tatal sau l-a numit guvernator al Sibiului in 1980, localitatea a devenit curand inima baccanalei sale. In urmatorul deceniu, Sibiul a fost caminul asa-numitului "print mostenitor" si al anturajului sau de servitori, sclavi sexuali, bodyguarzi si pierde-vara, care chefuiau la fortareata Saliste Paltinis din apropiere si strabateau Romania influecand caviar, band sampanie si whisky Chivas Regal si batand si violand pe oricine doreau, pe drum.

Cea mai celebra presupusa victima a lui Nicu a fost Nadia Comaneci, care a castigat in 1976 trei medalii de aur si a devenit prima gimnasta notata cu 10 la Olimpiada. Pe cand era ministru al tineretului, in 1981, Nicu a angajat-o pe Comaneci in calitate de antrenoare de gimnastica dar, conform mamei ei, a convocat-o curand de la Bucuresti la curtea sa de la Sibiu, la 180 de mile spre nord, unde a batut-o si i-a smuls unghiile. "Nicu a folosit-o pe Nadia ca jucarie, pentru propria sa distractie", spune Alexandrina Comaneci, care a spus ca el i-a violat fiica pe cand ea avea 17 ani. "Cand ma gandesc la calvarul prin care a trecut ea... cand ma gandesc la corpul ei cu rani din cap pana in picioare. L-as spanzura de limba si l-as privi cum moare - nici o moarte obisnuita nu ar fi suficienta pentru acest barbat".

Nadia a negat ulterior ca Nicu a abuzat-o, dar zvonurile i-au asigurat prostul renume, la fel ca acuzatiile conform carora el ar fi ucis doi oameni in timp ce se afla la volanul masinii sale sport si ca ar fi risipit sume uriase din banii publici in cazinourile din Las Vegas. In timp ce Nicu isi facea de cap, tatal sau nivela fragmente din vechiul Bucuresti pentru a ridica blocuri turn, bulevarde si monumente inchinate propriei sale puteri, iar Securitatea zdrobea nemultumirile din tara marcata de penurie alimentara si pene de curent. La explozia furiei pe strazile mai multor orase, la sfarsitul lui decembrie 1989, Nicu care se temea pentru viata lui a ordonat unitatilor de Securitate si de armata sa traga in multimile de la Sibiu. Cel putin 89 de oameni au fost ucisi si 219 au fost raniti. Nicu a fost arestat, batut si injunghiat de cei care l-au prins.

La principala sa locuinta din Sibiu au fost gasite numeroase arme, sticle goale de Scotch si instantanee cu alsacianul pe care il rasfata, Nero. Cand a fost judecat pentru ca a ordonat masacrul de la Sibiu, Nicu a spus ca era prea beat pentru a-si aminti detalii din acea zi; ulterior, a recunoscut ca a dat comanda, dar doar in gluma. In cele din urma a indeplinit trei ani din pedeapsa privativa de libertate, inainte de a fi eliberat pentru a fi tratat de ciroza cronica. A murit - in principal de depravare - la o clinica din Viena in 1996. "Anii 1980 au fost cei mai rai ani din istoria moderna a Sibiului", spune Klaus Johannis, primarul orasului. "Nu este de mirare ca romanii s-au intors impotriva lui Ceausescu si a comunismului".

In saptamana care precede aderarea la UE a tarii sale, iar Sibiul, impreuna cu Luxembourgul, devine capitala europeana a culturii, Johannis face pregatiri de ultim moment pentru anul in privinta caruia spera ca va sterge in fine renumele sumbru adus de Ceausesti Romaniei.

Renovarea superbei inimi medievale a Sibiului este incheiata, aproximativ 30 de firme occidentale de frunte au lansat proiecte de investitii majore in oras, somajul la nivelul regiunii se situeaza la numai 4% si cresterea economica este cel putin pe potriva cotei nationale de 6%. Dar in timp ce multinationalele sunt atrase de forta de munca inalt calificata din Romania si de salariile mici, precum si de costurile terenurilor si de fiscalitatea redusa, presa din Occident isi avertizeaza cititorii sa se pregateasca de un val de infractionalitate si de somaj din Romania. "Suntem bucurosi sa aratam ca mai exista si o alta fata a Romaniei, pentru cei care vor sa o vada, si sunt increzator ca nu toate temerile presei britanice sunt fondate", spune Johannis. "Inainte de 2003, multi tineri plecau din Sibiu, dar in ultimii ani a devenit clar ca ei vor sa ramana. Tendinta se schimba si Sibiul este o dovada in acest sens".

"Desi viata nu se va imbunatati brusc, avem multe sperante", spune Adela Paduraru, care are un magazin la Sibiu. O data cu apropierea datei de 1 Ianuarie, Sibiul este cuprins de un fel de asteptare plina de promisiuni. Viitorul va fi cu siguranta mai bun decat trecutul, spun multi, evocand revolutia sangeroasa din urma cu 17 ani.

Sursa: Rador

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...