Liderii UE se intalnesc la Bruxelles. Romania are ceva de spus

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 07:50
1694 citiri
Liderii UE se intalnesc la Bruxelles. Romania are ceva de spus
Foto: Consiliul European Bruxelles/ SURSA: Reuters

Liderii Uniunii Europene se intalnesc, luni, la Bruxelles, incepand cu ora 15.00 (ora Romaniei), pentru a finaliza acordul pentru crearea unui mecanism permanent de salvare si pentru a impune o disciplina fiscala mai puternica intre membrii sai.

Traian Basescu a incercat, duminica seara, sa explice romanilor obiectivele summitului si cerintele Romaniei in aceasta intalnire: un ragaz pentru modificarea Constitutiei si consfintirea ca statele non euro, precum Romania, sa participe la intalnirile statelor euro.

"Principalele doua obiective ale summitului sunt: formularile definitive in ceea ce priveste acordul statelor membre vizand stabilitatea, unitatea si convergenta. Numele s-a schimbat, din Tratatul de Stabilitate Fiscala acum e Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea si Converegenta in Uniunea Economica si Monetara. Un alt obiectiv este convenirea unui plan politic de actiune pentru stimularea cresterii economice si cresterea numarului de locuri de munca in special pentru tineri", a declarat Traian Basescu intr-o conferinta de presa, duminica seara, inainte de a pleca spre Bruxelles.

Liderii europeni sunt asteptati sa ajunga la un acord care spune ca, desi nu exista modalitati rapide de a infrana criza datoriilor, tarile membre UE trebuie sa sa asigure stabilitatea financiara si consolidarea fiscala, dar si sa se concentreze pe modalitati prin care sa incurajeze cresterea economica, potrivt agendei summit-ului, citata de Dow Jones NewsWires si preluata de The Wall Street Journal.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a promis ca va depune eforturi pentru a crea mai multe locuri de munca si crestere economica, inclusiv redirectionarea Fondurilor Europene neutilizate catre scheme de somaj pentru tineri si imprumuturi la intreprinderile mici si mijlocii.

Si in documentul citat se mentioneaza aceasta redirectionare a Fondurilor Europene neutilizate. Un purtator de cuvand declara, vineri, ca aproximativ 82 milioane de euro sunt inca disponibile pentru tarile UE care pot fi directionate catre proiecte care pot spori cresterea economica. Cu toate acestea, aceste fonduri sunt neinsemnate, raportat la nevoia pe care o au unele tari pentru a iesi din recesiune.

Printre masurile inculse in document se numara si o utilizare mai buna a fondurilor structurale europene pentru a ajuta companiile mici si sporirea capacitatii de creditare a Bancii Europene pentru Investitii, ca sa le poata acorda credite.

Liderii sunt asteptati, de asemenea, sa anuleze tratatul privind Mecanismul European de Stabilitate Financiara si sa creeze, in schimb, mecanismul european permanent de salvare. Cu toate acestea, detaliile importante cu privire la operatiunile sale, precum sporirea capacitatii sale de creditare penste suma agreata in acest moment de 500 de miliarde de dolari, nu vor fi stabilite decat in primavara.

De asemenea, acordul bugetar interguvernamental care nu include Marea Britanie, ar putea fi finalizat luni. El este menit sa introduca reguli fiscale mai stricte pentru economiile zonei euro pentru a evita scaderea, din nou, a increderii pietei in finantele publice - lucru care a dus Grecia, Portugalia si Irlanda, dar si Spania si Italia in jos.

Chiar daca toate tarile UE, cu exceptia Marii Britanii, au semnalat pozitiv acordul, Republica Ceha si Suedia se numarau printre cele care inca mai luau in considerare decizia finala.

Romania vine cu propuneri de crestere a competitivitatii UE

"Daca eurozona intra in recesiune in partea a doua din 2012, Romania va fi in dificultate si cresterea noastra economica va fi franata Veti vedea ca si evaluarile de crestere pentru 2012, care sunt in momentul de fata la 1,5% din PIB au in vedere exact o posibila recesiune in zona euro. Si pentru Romania este extrem de important sa se ia si la nivel politic decizii pe care UE sa le puna in aplicare", a declarat seful statului.

Potrivit lui Traian Basescu, Romania are, in acest context doua obiective majore. Este vorba de stimularea cu bani europeni a infiintarii si devoltarii de IMM-uri si reglementarea pe piata fortei de munca, in conditiile in care Romania are inca 9 restrictii pe o piata unica europeana.

In plus, pentru a se apropia de solutiile pentru cresterea economica in UE, Romania va ridica problema delocalizarii industriilor din UE catre Asia.

"Eu am convingerea ca Europa are probleme de crestere si cu forta de munca neangajata, in primul rand din cauza proceselor severe de relocalizare a marilor industrii catre alte zone din afara UE", a declarat presedintele.

Romania vrea se negocieze cu UE

Intalnirea de luni aduce doua obiective majore pentru Romania, a spus Traian Basescu.

Unul ar fi sa obtina consfintirea ca si statele non euro sa participe la intalnirile statelor euro, "nu numai pentru ca au semnat tratatul, dar si pentru ca tot ce se intampla in zona euro afecteaza si tarile non euro, precum Romania".

Un alt obiectiv ar fi ca Romania sa nu fie pusa in dificultate, avand in vedere ca nu are un alt tip de legislatie de anvergura Consitutiei. "Trebuie sa acoperim riscul ca pana in 31 decembrie sa fim nevoiti sa avem modificarea Constitutiei facuta. Sper sa primim aprobarea si sa putem lucra relaxat asupra Constitutiei", a declarat presedintele.

Grecia, un factor care ar putea umbri summitul

Discutiile intre cei 27 de lideri UE, insa, ar putea fi umbrite de intelegerea dintre Grecia si creditorii sa injumatateasca datoria sa privata, in cadrul semnalelor ca restructurarea datoriilor ar putea fi fost rezolvata in acest weekend.

Grecia si creditorii sai din sectorul privat se apropiau de o intelegere pentru o prescriere a unei datorii de 100 de miliarde de euro, vineri, dupa ce posesorii de obligatiuni au dat de inteles ca ar putea accepta randamente mai joase pentru detinerile lor pe datoria Greciei.

Un oficial UE a declarat ca, dupa summit-ul de luni, ar putea avea loc o intalnire speciala, daca intelegerea va fi semnata pana atunci.

Cel mai probabil ministrul grec de finante va fi si el prezent, luni, la summitul de la Bruxelles.

Intelegerea privind implicarea sectorului privat este o conditie absolut necesara pentru ca Grecia sa primeasca ajutorul de 130 de miliarde de euro din parte apartenerilor sai europeni si Fondul Monetar International in cadrul summitului european care a avut loc in luna octombrie. Fara o intelegere cu sectorul privat, guvernele europene nu vor contribui cu partea lor la pachetul de salvare.

#intalnire Bruxelles UE, #ora intalnire UE Bruxelles, #mize intalnire Bruxelles , #Economie politica