Summit UE: Grecia,"in corzi"- Deciziile amanate pana pe 9 martie

Joi, 01 Martie 2012, ora 18:50
1650 citiri
Summit UE: Grecia,"in corzi"- Deciziile amanate pana pe 9 martie

Un nou summit reuneste liderii europeni la Bruxelles, joi seara, pentru a dezbate tratatul fiscal, aprobarea statutului de candidat la UE al Serbiei, metode de stimulare a pietei muncii si nu in ultimul rand, criza elena si finalizarea celui de-al doilea pachet financiar acordat Parlamentului grec.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns la concluzia ca Grecia nu si-a respectat angajamentele, de aceea ministrii au aprobat doar 35,5 miliarde de euro pentru restructurarea datoriilor catre creditorii privati, in operatiunea de schimb de obligatiuni de 200 de miliarde de euro, precum si alte 23 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor elene.

Restul de 71,5 miliarde de euro, din totalul programului de 130 miliarde euro, nu are inca acordul final al ministrilor.

Soarta Greciei va fi insa decisa pe 9 martie.

Iata cele mai importante momente de la summit-ul Consiliului European:

23:05: Liderii statelor UE au hotarat joi seara sa amane pana in septembrie decizia cu privire la o eventuala intrare in spatiul Schengen a Romaniei si Bulgariei, arata un proiect de declaratie finala pentru acest summit obtinut de AFP.

Datorita opozitiei Olandei, o aderare nu poate fi considerata acum si s-a hotarat ca o decizie cu privire la acest subiect sa fie luata "in septembrie 2012", arata acest text.

De acum incolo, Europa va ajuta Bucurestiul si Sofia sa identifice masurile ce trebuie adoptate pentru a permite aderarea lor la acea data.

22:55: Statele Uniunii Europene au decis sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la UE, arata un proiect de declaratie comuna al sefilor de stat si al guvernelor celor 27 de state reunite joi seara la Bruxelles.

"Consiliul European a acordat statutul de candidat Serbiei", arata acest text redactat la inceputul acestei seri, ceea ce inseamna cu acord a fost atins in unanimitate de catre statele membre UE.

Presedintele roman Traian Basescu a renuntat joi, sa se opuna acordarii acestui statut Belgradului, indepartand astfel ultimul obstacol pentru acesta etapa importanta in vederea aderarii Serbiei. Bucurestiul era preocupat de respectarea drepturilor minoritatilor romane din Serbia, dar in final a obtinut garantii in aceasta privinta.

19:08: Presedintele Traian Basescu are, joi seara, o intrevedere pe subiectul extinderii Schengen cu premierul olandez Mark Rutte, premierul bulgar Boiko Borisov si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat Biroul de Presa al Administratiei Prezidentiale.

La intrevedere participa si premierul danez Helle Thorning-Schmidt, care reprezinta presedintia rotativa a Consiliului UE.

18:45: Herman Van Rompuy a fost ales pentru un al doilea mandat de presedinte al Consiliului European, de doi ani si jumatate. In timpul summitului, Van Rompuy a primit un vot de incredere pentru modul in care a manevrat criza pana in acest moment, informeaza The Guardian.

18:19: Intalnirea ministrilor de Finante din zona euro s-a incheiat. Urmeaza intalnirea liderilor europeni, care vor discuta despre cresterea economica din Europa, potrivit The Telegraph.

Cancelarul german, Angela Merkel a precizat ca semnarea tratului fiscal este o prioritate in cadrul summit-ului UE:

"Am demonstrat capacitatea de a actiona spre o uniunea de stabilitate. Sunt multumita ca majoritatea membrilor UE vor semna tratatul fiscal, ceea ce este un semn foarte important ca acele state vor garanta stabilitate pe viitor.

Apoi, ne vom concentra atentia asupra cresterii economice sustenabile in UE, ma refer aici la imbunatatirea pozitiei competitive. In multe cazuri, Europa nu este capabila sa tina pasul pe plan international, iar acest lucru trebuie schimbat rapid", a precizat aceasta.

- "Aceasta intalnire nu este o reuniune de criza, este mai mult o reuniune in care incercam sa gasim o cale de crestere economica in spatiul european. Nu e o intalnire de gestionare a crizei, dar este la fel de importanta", a adaugat premierul Finlandei.

18:02: Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca problema cu Serbia privind minoritatile s-a rezolvat si, intrebat de jurnalisti daca Romania se mai opune acordarii statului de tara candidata Serbiei, a raspuns: "Serbia a trecut deja".

Seful statului roman a facut aceste declaratii la sosirea la reuniunea Consiliului European.

"Serbia a trecut deja", a spus Basescu, fiind intrebat de reporterul RTS (postul public de televiziune de la Belgrad) daca Romania se mai opune acordarii statului de tara candidata Serbiei. De asemenea, intrebat daca "problema cu minoritatile" s-a rezolvat, presedintele roman a spus "da", zambind larg catre jurnalistii sarbi.

Protocolul privind minoritatile intre Romania si Serbia a fost semnat, joi, la Bruxelles, de ambasadorii la UE ai celor doua state, au declarat anterior, pentru Mediafax, surse europene.

17:50: Prim-ministrul britanic, David Cameron, a declarat ca summitul de joi trebuie sa aiba ca rezultat progrese pe agenda cresterii economice.

Cameron si-a reamintit ca 12 tari, inclusiv Marea Britanie, au semnat o scrisoare cerand o serie de schimbari, precum liberalizarea economiei Uniunii Europene si reformarea pietii muncii.

17:43: Ministrul Muncii din Grecia a anuntat noi masuri de austeritate, joi dupa-amiaza. Astfel, ajutorul de somaj va fi redus cu 22%, incepand cu 12 martie, masura menita sa demonstreze liderilor europeni ca statul elen isi indeplineste angajamentul scrie The Guardian.

17:11: 58,5 miliarde de euro din pachet de salvare al Greciei au fost aprobati, potrivit The Guardian. La aceasta suma se adauga alte 35 de miliarde de euro, reprezentand ajutor pe termen scurt acordat bancilor.

16:57: Pietele europene nu par sa fie surprinse de lipsa unei decizii in aceasta dupa-amiaza la Bruxelles. FTSE 100 a castigat 1,02% astazi, iar DAX a crescut cu 1,25%, in timp ce indicele CAC a urcat cu 1,37%.

16:48: Reuniunea ministrilor de Finante din zona euro s-a terminat. Acestia au ajuns la concluzia ca statul elen nu a realizat cele 38 de masuri necesare acordarii celui de-al doilea pachet de salvare, potrivit Financial Times. Ministrii de finante se vor intalni din nou saptamana viitoare pentru a efectua o noua evaluare.

In opinia acestora, pachetul de ajutor financiar depinde de convingerea creditorilor privati pentru a accepta pierderi substantiale, potrivit The Telegraph.

Ministrul german de Finante a precizat ca pe 9 martie se va lua o decizie finala, printr-o teleconferinta.

15:01: Angela Merkel a sosit la Bruxelles. In cursul zilei de joi, cancelarul german a recunoscut ca Germania nu poate rezista la nesfarsit presiunii de a creste Fondul de salvare.

14:36: Liderii europeni au inceput sa apara la Bruxelles. Evangelos Venizelos, premierul elen s-a intalnit cu seful grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jean-Claude Juncker

Joi dimineata a avut loc un summit social la Bruxelles, unde au participat sefii de stat si ministrii Muncii din Danemarca, Cipru si Irlanda, precum si pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Barroso a precizat ca este nevoie de "corectitudine in redistribuirea sacrificiilor", deoarece unele tari sunt obligate sa efectueze ajustari structurale "dureroase". In opinia acestuia modelul social european si economia de piata sociala se bazeaza exact pe combinarea deschiderii si dinamismului economic cu o corectitudine sociala, iar somajul este antiteza corectitudinii sociale.

Presedintele Comisiei Europene a adaugat ca scopul comun trebuie sa fie crearea de locuri de munca pentru tineri, pentru a le da speranta.

Premierul Spaniei spera ca poate sa obtina o reducere a tintei de deficit intrucat masurile de austeritate implementate si conditiile economice din tara fac dificil de atins tinta ceruta de liderii europeni.

Joi a ajuns la Bruxelles Presedintele Romaniei, Traian Basescu, care va participa de la ora 19.00 la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.

#summit Consiliu European, #summit UE martie, #intalnire lideri zona euro, #summit Bruxelles, #Traian Basescu Schengen Consiliu European , #UE