Persoanele care folosesc abuziv numerele de urgenta 113 - destinat persoanelor cu deficiente de auz sau de vorbire, dar si 114 - pentru transmiterea datelor de localizare risca, incepind de astazi, amenzi intre 500 si 1.000 de lei, acestea fiind prevazute pana acum doar pentru cei care utilizeaza abuziv numarul 112.
De asemenea, incepand de joi, cresc amenzile pentru alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie.
"Incepand de astazi, apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113 (destinat persoanelor cu dizabilitati de auz si/sau vorbire, care pot transmite SMS-uri asociate apelurilor de urgenta - n.red.) ori la numarul 114 (prin care sunt transmise automat date de localizare a telefonului mobil - n.r.) se sanctioneaza cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei. De asemenea, alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie este sanctionata cu amenda de la 1.500 de lei la 5.000 de lei", anunta IGPR.
Pina in prezent, amenzile pentru alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie erau cuprinse intre 500 si 1000 de lei.
Apelarea abuziva reprezinta apelarea repetata, cu rea intentie, a numarului 112, fara ca apelantul sa justifice o stare care necesita actiunea agentiilor specializate de interventie, sau apelarea numarului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
In sensul legii, alertarea falsa este utilizarea intentionata a numarului 112 pentru determinarea... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 15:56
Guvernul va adopta in sedinta de azi o ordonanta de urgenta prin care amenzile pentru apelurile false la 112 vor creste de 5 ori, de la 1.000 de lei in prezent, pana la 5.000 de lei.
"Este nevoie o inasprire a sanctiunilor aplicate pentru cei care apeleaza in mod abuziv serviciul 112. Astfel de actiuni care genereaza costuri inutile si, mai grav, pun in pericol vietile celor care au cu adevarat nevoie de ajutor trebuie puternic descurajate.
Vom majora amenzile pentru persoanele care alerteaza in mod fals echipajele de interventie in situatii de urgenta. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei", a anuntat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern.
Totodata, premierul a spus ca actul normativ prevede imbunatarirea modului de preluare si gestionare a informatiilor de localizare a apelurilor prin 112.
Mai exact, subliniaza Dancila, se va crea cadrul legal pentru a fi implementat rapid sistemul de tip AML, care va permite localizarea mult mai precisa a celor care apeleaza serviciul national unic 112.
Cartele PrePay doar buletinul
Ordonanta mai prevede si ca operatorii de telefonie mobila sa furnizeze servicii pe cartele PrePay doar dupa ce colecteaza datele de identificare a proprietarului cartelei SIM.
"Dupa cum stiti, imediat dupa tragedia de la Caracal, am cerut o analiza ampla a legislatiei, pentru a veni rapid cu modificari necesare, astfel incat sa recladim increderea cetatenilor in institutii.
Am... mai mult
Marti, 27 August 2019, ora 14:19
STS anunta ca a fost semnat contractul de furnizare de echipamente si aplicatii informatice pentru modernizarea sistemului 112 cu o asociere care a castigat licitatia. Valoarea contractului este de aproape 200 milioane de lei si va fi implementat in 24 de luni.
"In aplicarea masurii 7 din Raportul preliminar privind Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 (SNUAU), intocmit de Comitetul interministerial privind sistemul apelurilor de urgenta 112 infiintat prin Decizia prim-ministrului nr. 166/2019, Serviciul de Telecomunicatii Speciale anunta semnarea in data de 09.08.2019 a Contractului de furnizare echipamente si aplicatii informatice pentru 'Modernizarea infrastructurii hardware si software a Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta', cu Asocierea Orange Romania S.A. - Atos Convergence Creators S.R.L. a carui oferta a fost declarata castigatoare in urma procedurii de licitatie deschisa", informeaza STS, printr-un comunicat de presa.
Valoarea contractului este de 183.698.974,87 lei fara TVA, acesta fiind finantat in procent de 85% din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Axa prioritara 5 "Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, prevenirea si gestionarea riscurilor", Obiectivul Strategic 5.2 "Cresterea nivelului de pregatire pentru o reactie rapida si eficienta la dezastre a echipajelor de interventie", in baza Contractului de finantare 208/28.08.2018, semnat intre Serviciul de... mai mult
Luni, 12 August 2019, ora 19:58
OUG prevazuta in raportul privind sistemul 112 prevede ca operatorii de telefonie mobila sa furnizeze servicii pe cartele PrePay doar dupa ce colecteaza datele de identificare a proprietarului cartelei SIM, a anuntat miercuri Raed Arafat.
"A fost realizat deja un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea ordonantei de urgenta nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si a OUG 111/2001 privind comunicatiile electronice precum si nota de fundamentare a fost realizata.
In cadrul ordonantei, veti regasi si aspectul cu cartelele PrePay. Asta a ridicat mai multe intrebari. A fost facuta o analiza pe primele 6 luni ale acestui an de catre colegii de la STS si, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate in cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul", a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria, potrivit Mediafax.
Arafat a tinut sa precizeze ca referirea la cartelele PrePay este doar in contextul apelarii numarului 112.
"Deci numai cand se apeleaza numarul 112, atunci furnizorul de telefonie mobila divulga numele si datele proprietarului cartelei Prepay. Asa este prevazut in ordonanta de urgenta, care este propusa ca draft in acest raport", a completat Arafat.
Secretarul de stat in MAI a mai spus ca a fost analizata si implementarea... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 22:33
Autoritatile au facut un apel la populatie sa nu mai sune la numarul unic de urgenta 112 pentru a reclama copaci cazuti, precizand ca liniile ar trebui sa fie folosite doar pentru urgente sau pentru situatii in care exista victime. Sute de apeluri au avut loc, incepand de vineri noaptea.
"Sistemul RO-ALERT a fost folosit, in Capitala, pentru transmiterea unui mesaj catre populatie, pentru evitarea suprasolicitarii sistemului de apelare 112", a transmis ISU.
Iata mesajul primit prin sms de multi cetateni:
"Pentru evitarea suprasolicitarii sistemului de apel 112, rugam populatia din Bucuresti si Ilfov, sa evite apelurile repetate la 112 care vizeaza degajarea copacilor sau alte situatii similare, cu exceptia celor cu victime sau care pun in pericol imediat viata. La acest moment personalul 112 si cel al ISU a fost suplimentat, fiind mobilizat pentru gestionarea tuturor situatiilor de urgenta, acordand prioritate urgentelor majore".
La randul sau, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, a explicat de ce oamenii nu ar trebui sa sune pentru a reclama copaci cazuti.
"Conceptul este ca pentru un copac cazut au sunat 10 persoane, nu una. Vom interveni, pentru ca se stie de acest copac, se raporteaza. Lasam liber 112 pentru urgente, incendii", a explicat Arafat, sambata dupa-amiaza, la Antena 3.
Amintim ca sute de copaci au cazut, in Bucuresti, incepand de vineri noaptea, din cauza greutatii ghetii care s-a format pe ei, avariind numeroase masini. De asemenea,... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2019, ora 15:12
Obligativitatea introducerii sistemului eCall in toate autovehiculele, incepand din 2015, a fost votata miercuri, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European.
Deputatii au votat astfel proiectele de raport conexate intr-un raport comun privind instalarea unui sistem eCall la bordul vehiculelor, respectiv privind implementarea sistemului eCall interoperabil la nivelul UE.
Potrivit noilor reguli, sistemele de apel de urgenta care alerteaza automat serviciile de salvare in caz de accident vor fi instalate in toate noile modele de masini si camionete pana in octombrie 2015, in conditiile in care, potrivit datelor institutiilor europene, in 2012, 28.000 de oameni au murit in accidente de masina in UE, iar 1,5 milioane au fost raniti.
Un autovehicul implicat intr-un accident grav va apela automat serviciile de urgenta, iar apelul poate fi declansat si manual. Sistemul va transmite date despre locul si ora accidentului.
Raportorul Olga Sehnalova (S&D) a pledat marti seara in plen pentru necesitatea de a face din sistemul eCall unul obligatoriu, argumentand ca Parlamentul European a sustinut introducerea acestui sistem de mult timp, dar au existat amanari in sistemul voluntar.
"Obiectivele sistemului se refera la reducerea fatalitatilor si astfel serviciile de asistenta vor putea ajunge mai rapid la victime. Am solicitat ca sistemul eCall sa devina un serviciu public, sa fie un numar telefonic care sa fie gratuit pentru toti utilizatorii, indiferent de marca... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 17:44
Protestul de la Universitate s-a incheiat, duminica seara, dupa aproape trei ore, trei dintre manifestanti fiind dusi la Politie pentru identificare si alti doi fiind transportati la spital pentru investigatii medicale, dupa ce au spus ca au dureri la picioare.
Aproximativ o suta de persoane au protestat, duminica, in zona fantanii de la Universitate, pentru a cere oprirea explorarii gazelor de sist si pentru a-i sustine pe protestatarii de la Pungesti.
In timpul manifestatiei, trei dintre protestatari au incercat sa forteze cordonul de jandarmi, fiind scosi din grup si dusi la Politie pentru identificare.
"Trei persoane au incercat sa forteze cordonul de jandarmi de la Universitate, motiv pentru care au fost extrase din grup si duse la Sectia 3 de Politie din Capitala, pentru identificare si luarea masurilor legale care se impun in prezenta situatie", a declarat pentru MEDIAFAX purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.
Alte doua persoane din randul protestatarilor au fost duse la spital pentru investigatii medicale, dupa ce au spus ca au dureri la picioare.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru MEDIAFAX ca, prin serviciul de urgenta 112, in zona fantanii de la Universitate au fost solicitate doua ambulante SMURD, pentru a acorda ingrijiri medicale unor persoane din grupul protestatarilor.
Una dintre persoane a fost transportata la Spitalul de Urgenta... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2013, ora 07:15
Autoritatile de la Washington incearca sa ajunga la un numitor comun in ceea ce priveste noile legi ale sistemului bancar american, menite sa previna o viitoare criza economica mondiala, informeaza Newsin.De la tranzactiile exotice ale marilor banci si pana la cardurile bancare, cateva probleme contradictorii ar putea determina perturbarea echilibrului politic si asa sensibil, pe masura ce legislativul Statelor Unite incearca sa gaseasca un numitor comun propunerilor disparate venite dinspre Camera Reprezentantilor si Senat pentru reformarea pietelor financiar-bancare.
Forma legislativa finala, pe care Presedintele Barack Obama o asteapta pana pe 4 iulie, are ca scop prevenirea unei noi crize financiare de proportii, asemanatoare celei din 2008, care a condus la o grava recesiune.
Deputatul Barney Frank, presedintele comisiei responsabile cu rezolvarea diferentelor dintre cele doua pachete de legi si senatorul Christopher Dodd, care supravegheaza pachetul inaintat de senatul american, trebuie sa contracareze eforturile reprezentantilor industriei financiar-bancare, care incearca sa dilueze forma finala a legii.
In acelasi timp, cei doi trebuie sa mentina o coalitie in cadrul Senatului, in conditiile in care la aceasta actiune participa doar patru republicani.
De obicei, pachetele de legi trec rapid prin Senat. De aceasta data, versiunea inaintata de Senatul american a fost mai aspra decat cea a Camerei Reprezentantilor. In aceasta situatie, deputatul Frank a fost... mai mult
Duminica, 13 Iunie 2010, ora 21:27
Comisia Europeana a facut astazi un ultim apel tuturor statelor membre sa grabeasca implementarea voluntara a sistemului de comunicare "eCall" in masini, ce ar apela automat 112 in cazul unui accident si ar trimite coordonatele acestuia, astfel putand fi salvate anual 2.500 de vieti omenesti. Acest sistem ar putea diminua timpul de raspuns in cazul accidentelor grave, ar micsora gravitatea ranilor cu 10-15% si ar salva viata persoanelor care nu stiu sau nu pot spune unde sunt.
Deocamdata, implementarea eCall de catre autoritatile publice, companiile auto si operatorii telecom este voluntara, iar sistemului nu este operational in prezent in niciun stat membru.CE avertizeaza, intr-un document adoptat astazi, ca daca niciun progres semnificativ nu este facut pentru punerea in practica a acestui sistem pana la finalul anului ar putea propune masuri legale pentru a impune cat mai rapid in UE aceasta tehnologie care salveaza vieti. In 2008, mai mult de 1,2 milioane de accidente intamplate pe strazile europene au cauzat circa 39.000 de morti si peste 1,7 milioane raniti."Prea multi oameni mor pe strazile din Europa. In fiecare saptamana aud despre accidente rutiere, in care eCall ar fi fost necesar. Este timpul ca statele membre si industria sa actioneze. La anul as vrea sa vad primul sistem de acest fel pe masini", a declarat comisarul european pentru societate informatica si media, Viviane Reding, citate de NewsIn."Daca eCall nu va fi aplicat voluntar, Comisia Europeana este... mai mult
Vineri, 21 August 2009, ora 16:49