Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

STS semneaza un protocol de colaborare cu Ford Romania

STS semneaza un protocol de colaborare cu Ford Romania


Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) a semnat cu Ford Romania un Protocol de cooperare in domeniul activitatilor Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, documentul a fost semnat de catre directorul STS, general inginer Marcel Opris, si directorul general Ford Romania, Henrik Nenzen.

Primele 100 de masini Ford de tipul B Max care au iesit pe poarta fabricii sunt echipate cu un modul care sa apeleze automat serviciul de urgenta 112 in cazul unui accident. Ford a implementat, pe vehiculele fabricate, un sistem de conectivitate prin voce si de informare care permite initierea unui apel direct catre 112 prin intermediul telefonului ocupantului vehiculului, conectat la sistemul din masina prin Bluetooth, furnizand si coordonatele GPS ale vehiculului.

Centrele de preluare a apelurilor de urgenta receptioneaza apelurile de tip eCall si datele asociate: localizarea, tipul autovehiculului, directia de mers, numarul de pasageri. Apelul de urgenta poate contine comunicarea vocala dintre accidentat si operatoarea 112, concomitent cu transmiterea automata a unor date asociate.

Potrivit comunicatului, prin introducerea unui sistem de apelare automata la 112, in cazul unor accidente grave, se vor salva sute de vieti.

Romania, prin STS, este singura tara care pune in aplicare proiectul Comisiei Europene inainte de data recomandata, ianuarie 2015, cu aprobarea vicepresedintelui Comisiei Europene, Neelie Kores.

Informatii despre proiectul de implementare a serviciului eCall

De la 1 ianuarie 2011, a fost demarat oficial proiectul pan-european de implementare a serviciului eCall, denumit HeERO, in baza unui acord de finantare semnat intre ERTICO, liderul de consortiu, si Comisia Europeana al carui beneficiar este si administratorul Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU) - Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

In cadrul proiectului HeERO, Romania face parte dintr-un consortiu alaturi de opt tari europene in care vor mai fi dezvoltate alte sisteme pilot: Germania, Italia, Suedia, Finlanda, Olanda, Grecia, Cehia, Croatia si Romania. Fiecare dintre aceste tari este responsabila cu implementarea si operationalizarea unui sistem pilot eCall cu respectarea standardelor in domeniu.

La sfarsitul acestui proiect, Romania va fi capabila sa implementeze sistemul eCall prin care vor fi alertate toate dispeceratele de urgenta (Ambulanta, Pompieri, Politie), care vor primi date exacte despre un eventual accident auto. Sistemul presupune echiparea autovehiculelor cu un modul care sa apeleze automat (sau manual) serviciul de urgenta 112 in cazul unui accident.

Sistemul eCall este o initiativa a Comisiei Europene, ce a fost definit in cadrul programului eSafety, care are drept scop cresterea sigurantei rutiere si salvarea de vieti omenesti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1743 ori