Din cele 30,4 miliarde de euro ce vor veni din fonduri europene prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta, Romania vrea sa cheltuiasca 6,5 miliarde de euro pentru combaterea schimbarilor climatice. Jumatate din acesti bani se vor duce in sistemul de irigatii, restul fiind impartiti pe mai multe segmente precum impadurirea, sisteme de drenaj, combaterea eroziunii solurilor si altele.
In momentul de fata, aproape jumatate din terenul agricol din Romania este in pericol de a se degrada si mai mult. "Urmare a conditiilor naturale de relief, clima, sol si influentei nefaste a factorului antropic pe perioade indelungata, degradarea terenurilor afecteaza in Romania 6,367 milioane hectare cu folosinta agricola respectiv 43% din suprafata agricola a tarii", se arata in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Romania, supusa tot mai mult presiunii tornadelor
"Totodata, alternanta fenomenelor meteorologice extreme, evenimente hidrologice majore (furtuni, grindina, ploi abundente si inundatii, chiar tornade) urmate de lungi perioade de seceta hidrologica si pedologica, tinde sa devina caracteristica climatica principala pe arealele temperat continentale, cu puternic impact asupra degradarii solurilor si reducerea resurselor naturale", se mai arata in PNRR.
Siguranta alimentara, pusa in pericol
Potrivit documentului, impactul efectelor schimbarilor climatice si a factorului antropic se identifica si in zona fondului forestier, fond care contribuie... mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 06:03
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj, ca o seceta ca aceea de acum nu a mai fost in Romania de 50-60 de ani si ca incearca sa-i obisnuiasca pe fermieri sa-si asigure culturile.
"E o seceta extrema si puternica, ce s-a instalat in aceasta parte a Europei, nu numai in Romania, care se suprapune acestei crize a evolutiei pandemiei COVID. (...) Seceta ca anul acesta, spun specialistii, n-a fost de 50-60 de ani", a afirmat Adrian Oros.
Ministrul a mai spus ca pana acum sunt inregistrate 1,4 milioane de hectare de culturi afectate de seceta.
"In afara de faptul ca-i despagubim, incercam sa-i incurajam pe fermieri - pentru ca sunt si alte fenomene climatice nefavorabile sau extreme care pot sa le diminueze productiile, grindina, inundatii, inghet, ploi torentiale, furtuni - incercam sa-i obisnuim sa-si asigure culturile.
(...) Ministerul Agriculturii suporta 70% din polita de asigurare. In acelasi timp, incercam sa negociem cu bancile sa fie prinsa in polita de asigurare si seceta, pentru ca foarte multe banci nu asigura pentru seceta sau acolo unde asigura pentru seceta, conditiile pe care le impun in contracte nu sunt acceptate sau sunt foarte greu acceptate de fermieri", a adaugat Adrian Oros.
Citeste si:
Seceta a afectat aproape un milion de hectare de culturi. Ce spune ministrul Agriculturii despre scumpirea alimentelorDupa coronavirus, vine seceta extrema: Culturile,... mai mult
Duminica, 24 Mai 2020, ora 13:32
Pierderile cauzate de seceta in majoritatea sectoarelor agricole sunt in jur de 20%, dar au fost unele culturi unde productia a scazut cu pana la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Eu cred ca pierderile in majoritatea sectoarelor sunt undeva in jur de 20% si faptul ca avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar reprezinta in jur de 10-15% din bugetul pe care l-a avut ministerul. Oarecum incercam prin aceasta alocare sa compensam pierderile care sunt in agricultura", a spus ministrul.
El a aratat ca sunt sectoare ale agriculturii care, din cauza secetei, au inregistrat pierderi de pana la 60%, dar sunt si sectoare unde pagubele au fost de 15% sau nu au inregistrat pierderi.
Potrivit ministrului, calitatea vinului din acest an este superioara celei de anul trecut, chiar daca productia a scazut putin fata de anul trecut.
Productia de porumb din acest an totalizeaza circa 4,7 milioane de tone, in scadere cu 60% fata de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone inregistrat anul trecut, potrivit estimarilor Ministerului Agriculturii.
"Productia de porumb a scazut cu 60% in acest an, dar acestea sunt estimari si n-as vrea sa va dau cifre si sa vorbesc inainte, pentru ca acesta ar influenta preturile", afirma Constantin, la finele lunii septembrie.
Agricultura are o pondere de 6-7% in PIB. mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:23
Toate masurile care trebuie adoptate in privinta agriculturii, inclusiv distribuirea de bani catre producatorii afectati de seceta, vor fi aprobate in sedinta de Guvern, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta.
"Saptamana viitoare vom aproba in Guvern, toate masurile pe care le avem de luat pentru sfarsitul acestui an pentru agricultura, gratie unor bani pe care, sper, sa-i incasam, am inteles, in timp util pentru a fi distribuiti catre producatorii afectati de seceta.
Inteleg ca 400 de milioane de lei sunt deblocati pentru POSDRU si urmeaza sa fie, evident, in discutii cu Ministerul Afacerilor Europene si Ministerul Muncii. Banii urmeaza sa fie platiti catre beneficiarii de proiecte pe masura ce aceste cereri se transmit mai departe pentru decontare", a mentionat Ponta.
In acelasi context, al fondurilor europene, primul ministru a precizat ca trebuie reduse efectele negative constatate de auditul din anii 2010-2011 si l-a invitat pe ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, sa continue dialogul in acest sens cu reprezentantii Comisiei Europene.
La sfarsitul lunii septembrie, Mariana Campeanu, ministrul Muncii, a declarat ca toate cererile de rambursare facute de beneficiari in cazul POSDRU, vor fi platite pana la sfarsitul anului.
Ministrul Muncii: Vom plati cererile de rambursare pe POSDRU pana la sfarsitul anului
In cadru programului POSDRU, au fost depuse 10.223 de proiecte in perioada 2007 - august 2012, dintre care doar 2.500 au primit... mai mult
Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 14:35
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a afirmat marti, la o intalnire cu comisarul european pentru schimbari climatice, Connie Hedegaard, ca actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta.
"Actiunile la nivelul Uniunii Europene ar trebui sa aiba in vedere posibilitatea acordarii de sprijin financiar regiunilor si activitatilor afectate de seceta, ca si efect a schimbarilor climatice, poate chiar din Fondul European de Solidaritate", a spus Plumb.
Declaratia a fost facuta in contextul discutiilor referitoare la seceta din ultima perioada, care a afectat multe state europene, inclusiv Romania.
La aceeasi intrevedere de la Bruxelles, ministrul Mediului si-a exprimat, inca o data, sustinerea pentru aplicarea masurilor necesare pentru reducerea efectelor generate de schimbarile climatice la nivelul Uniunii Europene si a reiterat faptul ca, la nivel national, s-a finalizat componenta de adaptare din cadrul Strategiei pentru Schimbari Climatice pentru perioada 2013-2020.
"Romania considera oportuna includerea masurilor de adaptare in cadrul perspectivei financiare multianuale la nivelul UE pentru perioada 2014-2020", a aratat Rovana Plumb, potrivit sursei citate.
Totodata, ministrul Mediului a subliniat necesitatea organizarii unei campanii de constientizare si informare a cetatenilor referitoare la efectele schimbarilor climatice, solicitand in acest sens si... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 09:14
Premierul Victor Ponta a declarat sambata ca, potrivit prognozelor europene, Romania este tara cea mai afectata de seceta dintre tarile europene si a solicitat ca Ministerul Agriculturii sa inceapa procedurile de sprijinire a fermierilor.
"Am vazut si eu prognozele europene si e chiar groaznic, e chiar groaznic cat de mult va fi afectata Romania, cel mai mult din Europa, de seceta, dar trebuie sa trecem peste anul acesta greu si sa speram ca la anul va fi un an bun si reusim sa recuperam din ceea ce a ramas in urma", a afirmat premierul Ponta, la inceputul sedintei de Guvern.
Guvernul discuta sambata si acordarea unor ajutoare de urgenta pentru fermierii afectati de seceta.
Sprijinul financiar reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afacetati de seceta ar urma sa fie de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.
"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie", potrivit unui proiect de... mai mult
Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 13:12
Sprijinul financiar reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afectati de seceta va fi de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim zece hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie.
"Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim zece hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie", potrivit unui proiect de hotarare de Guvern.
Sprijinul financiar se acorda pentru fiecare beneficiar intr-o singura transa, incepand cu data de 15 noiembrie.
Potrivit documentului, beneficiarii sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis nu vor putea renunta la calitatea de producatori agricoli care exploateaza suprafetele de teren pentru care primesc sprijinul in cauza pe o perioada de trei ani, incepand cu anul in care sprijinul financiar a fost acordat.
Resursele financiare necesare aplicarii schemei de ajutor de minimis prevazuta de prezenta hotarare se asigura de la bugetul de stat.
Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotararii... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 12:10
Deputatul PDL Valeriu Tabara a sustinut duminica intr-o conferinta de presa necesitatea schimbarii filosofiei privind irigatiile, avand in vedere si seceta din acest an, care a afectat productia agricola.
"Anul acesta a fost senzational de rau din punct de vedere climatic. Nu seceta pedologica a fost determinanta a productiei, ci seceta atmosferica. Inseamna ca pe langa sistemele de irigatii trebuie sa construim si alte sisteme, de pilda impaduriri. (...) Trebuie schimbata inclusiv filosofia privind irigatiile", a declarat Valeriu Tabara.
In opinia sa, marea sansa a Romaniei in acest an este faptul ca are ferme cu o dotare impecabila din punct de vedere tehnic.
"Am discutat la nivelul Uniunii Europene anul 2011, avand in vedere rezultatele exceptionale pe care le-am avut pe toate sectoarele, sa se constituie baza de politica agricola de finantare 2014 - 2020.
La aceasta data batalia ministerului (Agriculturii) numarul unu este pentru a obtine aceste fonduri europene la un nivel cat mai convenabil pentru Romania. Nu mai vorbesc ca exista la aceasta data acorduri semnate cu mai multe state pentru a fi sprijiniti in politica specifica pe care o are Romania", a spus fostul ministru al Agriculturii.
Potrivit acestuia, activitatea din agricultura a fost privita superficial.
Valeriu Tabara a mentionat ca Romania dispune in prezent de circa 1,4 milioane de hectare de sisteme de irigatii functionale dintre cele 3,2 milioane.
"Dintre acestea, 740.000 de hectare... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 14:40
Seceta se va mentine, in intervalul 7 - 14 august 2012, in regiunile agricole din sud-estul, sudul si estul tarii, anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).
Prognoza meteorologica pentru intervalul 7 - 14 august 2012 estimeaza precipitatii, in general slabe cantitativ, in zonele agricole din jumatatea estica a tarii, iar pentru restul teritoriului, acestea vor fi doar pe arii restranse.
"In aceste conditii, seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv extrema, puternica si moderata, se va mentine in regiunile agricole cele mai afectate din sud-estul, sudul si estul tarii", mentioneaza directorul ANM.
La data de 6 august 2012, continutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura de porumb neirigata, inregistra valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.
Potrivit ANM, in cea mai mare parte a Banatului, precum si local in nord-vestul Olteniei si al Munteniei, vestul Moldovei si sudul Crisanei, rezerva de apa prezinta valori satisfacatoare.
Compania de stat Hidroelectrica activeaza marti clauza majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor si din cauza careia productia de energie a companiei va ajunge in august la un minim istoric.
Hidroelectrica activeaza din nou clauza majora
Peste 50 mii de hectare de culturi, distruse de seceta, doar... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:46