Criterii în funcție de care să alegi hibrizii potriviți de floarea-soarelui

Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 17:22
926 citiri
Criterii în funcție de care să alegi hibrizii potriviți de floarea-soarelui
floarea soarelui FOTO: Shutterstock.com

România se află pe lista celor mai mari producători mondiali de seminte de floarea-soarelui și a ocupat cu consecvență primul loc în topul producătorilor europeni în ultimii ani. Este evident, așadar, interesul fermierilor de a-și asigura premisele unei recolte bogate de la un an la altul. Iar una dintre condițiile esențiale pentru aceasta este alegerea inspirată a materialului săditor.

De ce e importantă alegerea corectă a hibrizilor cultivați

România e considerată prima țară din lume care a cultivat hibrizi de floarea-soarelui, încă din 1973, conform lucrării „Fitotehnie”, de Conf. univ. dr. Viorel Ion. Studiile efectuate în tot acest timp au demonstrat că alegerea corectă a hibrizilor poate influența nu mai puțin de 50% din efectul economic al culturii.

Această influență majoră depinde de o serie de criterii obiective de selecție: tehnologia de cultură aleasă, toleranța la boli, rezistența la anumite tipuri de buruieni și potențialul de producție. De toate acestea trebuie să ții cont înainte de a alege ce tip de seminte de floarea soarelui reprezintă un material săditor optim.

Tehnologia de cultură și sistemul de producție

Pentru floarea-soarelui se pot folosi cu succes tehnologii de cultură mediu-intensive sau intensive și există o gamă destul de variată de hibrizi dintre care să alegi. Sistemele de producție sunt, de asemenea, ofertante pentru cultivatori:

  • sistemul convențional include hibrizii convenționali;
  • sistemul Clearfield® îți pune la dispoziție hibrizii Clearfield®, de tipul Coloris CL;
  • sistemul Clearfield® Plus, care are o varietate de hibrizi, adaptați tehnologiei de cultură: Aluris CLP (cultură mediu-intensivă sau intensivă), Acordis CLP (cultură intensivă), Dracaris CLP (cultură intensivă), InSun 222 CLP (cultură intensivă), Loris CLP (cultură intensivă).

Tehnologia de cultură trebuie să țină seama și de calitatea solului, prin alegerea corectă a densității potrivite hibridului ales. Pentru sistemele de producție Clearfield® și Clearfield® Plus, densitatea poate varia între 55.000 si 65.000 boabe/ha.

Toleranța la boli

Printre cele mai importante boli care pot afecta cultura de floarea-soarelui se numără verticilioza (Verticilium spp.), Marcophornina, mana (Plasmopara hastedii), putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), pătarea brună și frângerea tulpinilor (Diaporthe helianthi, Phomopsis helianthi), rugina (Puccinia helianthi) sau alternarioza (Alternaria helianthi).

Din păcate, practica a demonstrat că o rotație corectă a culturilor, chiar efectuată la 5-6 ani, nu este întotdeauna suficientă pentru a împiedica apariția acestor boli. Nici măcar atunci când culturile premergătoare sunt cele potrivite (porumb, mazăre, cereale de toamnă) și nu se cultivă, pe același lot, soia, fasole sau sfeclă (atacate de putregaiul alb) sau cartof, sfeclă și in (atacate de putregaiul cenușiu), cultura de floarea-soarelui nu este neapărat protejată. În acest context, pentru protejarea producției, este esențială alegerea unui hibrid rezistent.

Rezistența la buruieni

Ambrozia, cornuții și lupoaia sunt cele mai importante dintre buruienile care manifestă o deosebită predilecție pentru cultura de floarea-soarelui. Fiecare dintre acestea pot afecta între 35 și 70% din producție, așadar alegerea unor hibrizi cu o rezistență crescută și o toleranță bună la erbicide eficiente este esențială pentru protejarea culturii.

De pildă, în cazul în care alegi sistemul Clearfield®, optezi pentru hibrizi rezistenți la erbicidul Pulsar® 40, în timp ce sistemul Clearfield® Plus oferă hibrizi rezistenți la erbicidul Pulsar® 40 Plus, ambele soluții având un spectru larg de acțiune asupra buruienilor dicotiledonate și a unor specii monocotiledonate.

Potențialul de producție

Evident, cea mai bună alegere pe care o poți face este un hibrid cu potențial de producție cât mai mare și cu un conținut de ulei cât mai mare. Acesta trebuie, totodată, să fie adecvat specificului solului, bolilor și buruienilor despre care se știe că evoluează în parcela aleasă, astfel încât producția obținută să fie stabilă și de calitate, cu eforturi cât mai mici din partea fermierului.

E cunoscut faptul că, în cazul semințelor de floarea-soarelui, conținutul de ulei este influențat nu numai de factorii biologici (hibridul cultivat), ci și de condițiile de mediu și tehnologia de cultivare. Astfel, alegerea hibridului potrivit devine o dovadă a priceperii fermierului, căci pe un sol dificil, un hibrid cu potențial de producție mediu, dar cu rezistență crescută la secetă, poate genera recolte mai bune decât un hibrid cu potențial ridicat, dar sensibil la diverși factori abiotici.

3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#floarea soarelui, #seminte floarea soarelui, #agricultura , #Agricultura