Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).
In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09
Salariul mediu net a crescut in martie cu 15,5%, la 2.704 lei, fata de luna martie a anului trecut, a anuntat, miercuri, Institutul National de Statistica (INS).
In februarie, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,2%, la 2.487 lei, fata de luna februarie a anului trecut.
In martie, indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum - n.red.) fata de aceeasi luna a anului precedent a fost de 110,1%.
Indicele castigului salarial real a fost de 108,4% pentru luna martie 2018 fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 195,7%, cu 15,1 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2018.
In martie, fata de februarie, in majoritatea sectoarelor economice, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou).
De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), potrivit INS.
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 32,1% in fabricarea produselor din tutun si intre... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 10:21
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.487 de lei, in februarie, in crestere usoara fata de luna precedenta, cu 3 lei sau 0,1%, potrivit informatiilor publicate miercuri de Institutul National de Statistica.
Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.128 lei.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice (6.134 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (1.499 lei).
Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,2%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 106,2%.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2018.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 10:42
Castigul salarial mediu nominal net a fost de 2.629 lei, in decembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 165 lei, respectiv 6,7%.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (9.239 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.481 lei), se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).
"Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 11,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 108,1%. Indicele castigului salarial real a fost de 106,4% pentru luna decembrie 2017 fata de luna precedenta.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 192,9%, cu 11,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2017", informeaza INS.
In luna decembrie 2017, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare fata de luna noiembrie 2017.
"Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 10:33
Castigul salarial mediu net la nivel national, care include atat salariile, cat si bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajatii, a crescut cu 1%, sau 24 lei, in luna aprilie fata de martie, pana la 2.366 lei (522 euro), nivel record istoric.
Insa ritmul anual de crestere a incetinit la 13,4%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS). Fusese 14,2% in martie, 14,7% in februarie si 18,4% in ianuarie, cand s-a atins o rata-record dupa noiembrie 2008.
Nivelul castigului salarial net din aprilie (luna cu primele de Paste) este un nou record istoric, depasind precedentul record, inregistrat in decembrie 2016 (luna Craciunului), cand ajunsese la 2.354 lei (521 euro).
Si castigul mediu brut a atins in aprilie un nivel-record, de 3.291 lei (727 euro).
In aprilie, castigul mediu brut a urcat cu 1,1% fata de martie si cu 14,3% fata de aprilie 2016, in contextul in care salariul minim brut pe economie a fost majorat de Guvern cu 16% de la 1 februarie, de la 1.250 lei pana la 1.450 lei.
"Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 17,1% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 13,7% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) ", arata comunicatul de marti al INS, in celelalte sectoare fiind inregistrate cresteri mai mici ale... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 10:36
Daca vrei sa castigi bine, atunci ar trebui sa te angajezi in industria IT. Potrivit datelor oficiale, in acest domeniu se dau cele mai mari lefuri din Romania.
Astfel, salariul mediu net in cazul angajatilor care lucreaza in sectorul tehnologiei informatiei, in aprilie 2016, a fost de 5.342 de lei.
La polul opus se afla angajatii din hotelurisi restaurante, care au castigat cel mai putin (1.169 de lei), arata datele publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Per total, in Romania, salariul mediu brut a fost de 2.879 de lei, in aprilie 2016, cu 1,8% mai mare decat in luna anterioara, in timp ce salariul mediu net a fost de 2.086 de lei, in crestere fatade luna precedentacu 35 lei (1,7%) si cu 12,3% in raport cu aprilie 2015.
Potrivit datelor INS, in luna aprilie 2016, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, salariile au fost mai mari decat in martie, ca urmare a acordarii primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru ...citeste mai departe despre "Unde sa te angajezi ca sa primesti un salariu mare: In aprilie s-a castigat, in medie, peste 5.300 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 12:19
Salariul mediu nominal net a ajuns la 1.661 lei in aprilie, in crestere fata de luna precedenta cu 2,7%, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in domeniul intermedierilor financiare, de 4.883 lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 855 lei, potrivit datelor INS.
Salariul mediu brut a fost de 2.291 lei, cu 2,7% mai mare decat in luna martie.
In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare in aprilie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori de fidelitate), drepturi in natura, sume din profitul net, sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
De asemenea, cresterea salariului mediu net se datoreaza si disponibilizarilor salariatilor cu castiguri mici din unele activitati economice.
In asigurari si administrarea fondurilor de pensii salariile au crescut cu o treime
Cea mai mare crestere a salariului, de 33,9%, s-a inregistrat in domeniul activitatilor auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii. S-au inregistrat cresteri de 22,5%-27,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 11:32
Castigul salarial mediu nominal net a fost, in luna martie 2013, de 1.617 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 64 lei (4,1%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (5.645 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (860 lei).
In luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.231 lei, cu 4,1% mai mare decat in luna februarie 2013.
Potrivit INS, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna februarie 2013 ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Industria tutunului a avut cresteri salariale de aproape 20%
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 19,3% in fabricarea produselor din tutun, iar intre 10,5% si 18,5% s-au inregistrat cresteri ale salariului mediu net in industria prelucrarii nemetalelor, produselor farmaceutice, bauturilor si a produselor din hidrocarburi sau lemn.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 10:36
Castigul salarial mediu net a crescut in februarie, comparativ cu luna anterioara, cu 0,3%, sau cinci lei, la 1.472 lei, cele mai mari valori fiind inregistrate la producatorii de tigari, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
Astfel, castigul mediu net din domeniul fabricarii produselor din tutun a ajuns la 4.489 lei, iar in hoteluri si restaurante indicatorul se plaseaza la 824 lei.
"In luna februarie 2012, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna ianuarie 2012 ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a reducerii sau intreruperii activitatii ca urmare a conditiilor meteo nefavorabile, a dificultatilor financiare si concediilor fara plata", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari scaderi, intre 8,5% si 10,5%, au fost inregistrate in transporturi pe apa, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, activitati de servicii anexe extractiei, si intre 4,5% si 7,5% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala; activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de editare, fabricarea altor mijloace de transport, alte activitati de servicii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.
Totodata, scaderi intre 2% si 3,5% au fost... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 11:46