Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis luni sa majoreze pensiile si salariul minim, el prezentandu-si programul in perspectiva alegerilor parlamentare din 10 noiembrie, transmite AFP.
"In decembrie, actualizam pensiile pentru 2020, indexandu-le cu indicele real de crestere a preturilor de consum", a anuntat Sanchez in fata delegatilor Partidului Socialist.
Pensiile nu au mai fost indexate cu rata inflatiei incepand din 2014, o decizie luata de guvernul conservator in timpul crizei, pentru echilibrarea conturilor publice.
De asemenea, el s-a angajat sa revizuiasca nivelul salariului minim, majorat deja in ianuarie cu 22%, pana la 1.050 euro pe luna. Pedro Sanchez si-a fixat drept obiectiv sa aduca salariul minim "la finalul legislaturii viitoare la 60% din salariul mediu".
Salariul lunar mediu in Spania era de 1.970 euro brut in 2017, conform ultimelor date disponibile.
Spania va organiza pe 10 noiembrie cel de-al patrulea scrutin legislativ din ultimii patru ani.
Toate sondajele de opinie recente plaseaza Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) in frunte, dar cu cel mult 127 de mandate parlamentare (din cele 350), cu patru mai multe decat cele obtinute in aprilie, dar inca departe de cele 176 necesare pentru majoritatea absoluta, conform unui sondaj publicat de cotidianul El Mundo.
Stanga radicala Podemos, cu care Sanchez a incercat in van sa formeze un program comun, ar pierde pana la 10 mandate, in favoarea unui nou partid disident, Mas Pais.... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2019, ora 22:00
Spania, a patra economie a zonei euro, va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro (1.019 dolari), a anuntat miercuri premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters.
Majorarea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, a fost acceptata impreuna cu partidul Podemos (stanga radicala), ca parte a eforturilor premierului socialist de a obtine suficient sprijin pentru adoptarea in Parlament a proiectului de buget pe 2019.
Guvernul de la Madrid ar urma sa aprobe prin decret aceasta crestere intr-o sedinta exceptionala, in data de 21 decembrie, la Barcelona. Reuniunea va trimite un semnal ca Executivul vrea sa sprijine 'prosperitatea pentru toate teritoriile', a afirmat Sanchez.
In octombrie, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), care guverneaza fara o majoritate si are nevoie de sprijinul unor formatiuni parlamentare mai mici pentru a trece proiectele legislative, a ajuns la un acord bugetar cu partidul anti-austeritate Podemos.
Acordul cu Podemos, care include majorarea salariului minim, cresteri de taxe si o reforma a pietei chiriilor si este asteptat sa obtina si sustinerea altor partide, inlatura acum in mare parte acest risc.
Spania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 2,6% in 2018 si de 2,3% in 2019, peste media din UE.
Economia spaniola a intrat in cel de-al cincilea an de expansiune, rezistand socurilor externe si turbulentelor politice, determinand cele trei mari agentii de evaluare financiara sa imbunatateasca ratingul... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 12:15
Spania, a patra economie a zonei euro, isi va reduce deficitul public in 2019, in pofida temerilor legate de implementarea unor masuri considerate populiste, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Nadia Calvino, intr-un interviu acordat CNBC.
Poate cea mai surprinzatoare masura din proiectul de buget pe 2019 o reprezinta majorarea cu 22% a salariului minim lunar, la 900 de euro. Calvino a explicat pentru CNBC ca a existat o scadere a salariilor reale care trebuia rezolvata. In acelasi timp, a explicat oficialul spaniol, "aceasta masura nu este una izolata", tinand cont ca bugetul prevede si masuri de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii.
Luna aceasta, Comisia Europeana a trimis o scrisoare Spaniei in care a avertizat ca reducerea deficitului structural planificata pentru 2019 este cu 0,25% sub nivelul la care s-au angajat anterior autoritatile de la Madrid.
Totusi, Nadia Calvino a declarat ca Executivul isi mentine angajamentul de a reduce deficitul.
"Nu ne-am redus obiectivul in domeniul reducerii deficitului public. Anul acesta intentia era sa avem un deficit de 2,2% din PIB, dar, de fapt, atunci cand am preluat mandatul, in iunie, am facut un studiu intern si am realizat ca va fi aproape de 2,7% din PIB, astfel incat obiectivul nostru este sa reducem deficitul intre 2018 si 2019 cu 0,9 puncte procentuale", a explicat oficialul spaniol.
Spania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 2,6% in 2018 si de 2,3% in 2019, peste media din UE.... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 13:49
Premierul Mariano Rajoy a semnat un acord cu reprezentantii sindicatelor si companiilor privind majorarea salariului minim in Spania cu 19% in urmatorii patru ani.
Salariul minim in Spania va creste cu 4% in 2018, pana la 736 de euro (872 de dolari) pe luna, de la 707 de euro in prezent. In 2019, salariul minim va fi majorat cu 5%, la 773 de euro, iar in 2020 cu 10%, la 850 de euro, informeaza EFE.
Aceste masuri vor fi implementate in cazul in care cresterea reala a economiei spaniole va fi peste 2,5%, iar numarul persoanelor care platesc contributii sociale depaseste 450.000.
"Crearea de locuri de munca este si va continua sa fie principalul obiectiv al Guvernului. Vrem ca redresarea economiei sa se simta in toate gospodariile si la toate salariile, in speciale la cele mai scazute, si de aceea vrem sa majoram salariul minim", a afirmat Rajoy.
Din cauza crizei economice, nivelul salariului minim in Spania a fost inghetat in perioada 2011 - 2015, iar in 2017 Guvernul a aprobat o majorare de 8%. mai mult
Miercuri, 27 Decembrie 2017, ora 19:02
Ada Colau, noul primar de stanga al orasului spaniol Barcelona, a decis reducerea salariului cu 27% fata de remuneratia predecesorului sau, conservatorul Xavier Trias.
Ada Colau va avea salariul 80.115 de euro pe an, cu 27% mai mic decat venitul fostului primar al Barcelonei, Xavier Trias, care incasa 109.000 de euro pe an, informeaza filiala spaniola a publicatiei The Local.
Salariile presedintelui, ...citeste mai departe despre "Primarul Barcelonei si-a micsorat salariul cu 27 la suta" pe Ziare.com mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 16:31
Guvernul spaniol face pasi timizi spre reducerea masurilor de austeritate adoptate cu 6 ani in urma. Intr-un discurs in plenul Parlamentului, premierul Mariano Rajoy a anuntat ca va reduce impozitele platite de angajatorii care creeaza locuri de munca si pentru familiile monoparentale cu cel putin doi copii.
Seful guvernului de la Madrid a anuntat in discursul adresat natiunii ca Spania mizeaza pe o crestere economica de 2,5% in acest an si pe crearea a 500.000 de locuri noi de munca, dar i-a avertizat pe alegatori ca aceste rezultate pot fi usor spulberate de o victorie in alegeri a extremei stangi reprezentata de gruparea Podemos, potrivit Wall Street Jounal.
Spaniolii se pregatesc de campanie
"Statul bunastarii nu este mentinut prin demogogie, aceasta doar il poate distruge", a punctat premierul spaniol, facand o referire voalata la promisiunile Podemos de restructurare a datoriei externe a Spaniei, de 1.100 de miliarde de euro.
Miscarea sa vine intr-un moment cand eprezentantii partidului de extrema stanga sunt in plina precampanie electorala si promit deja cresterea pensiilor si a salariului minim.
Printre primele masuri pe care guvernul spaniol le va lua pentru a atenua ascensiunea Podemos se numara reducerea impozitelor pentru familii monoparentale cu minim doi copii minori.
Calculele facute de expertii spanioli arata ca economiile facute in acest caz sunt de minim 1.200 de euro anual, sensibil peste valoarea unui salariu minim lunar din Spania.... mai mult
Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 20:00
Guvernul spaniol va adopta vineri reforma fiscala, care are un semnificativ caracter electoral si va reduce impozitele percepute cetatenilor si companiilor cu aproximativ 7,5 miliarde de euro, estimeaza cotidianul La Razon.
Astfel, primul an al lui Felipe al VI-lea in calitate de rege al Spaniei va coincide cu primele doua faze de aplicare a reducerii impozitelor pe venit si pe profit, doua dintre cele mai importante impozite ale sistemului, care au crescut mult pe durata actualei legislaturi, potrivit Agerpres.
Dupa 50 de cresteri impozitare aplicate intre 2012 si 2013, Ministerul spaniol al Finantelor considera ca de acum economia a inceput sa-si revina suficient, astfel ca exista o marja pentru aplicarea unor reduceri impozitare concrete. Incasarile la buget vor continua sa creasca, intrucat, atata vreme cat economia isi revine, se vor extinde bazele de impozitare indirecta.
Cele sapte niveluri de impozitare a veniturilor - de la minim 24,75% la maxim 52% - se vor reduce la cinci, iar angajatii vor percepe retineri mai mici la salariu, in special la cele medii si joase, adica cele ale majoritatii contribuabililor. Cei care castiga sub 1.000 de euro pe luna nu vor plati impozite, iar nivelul maxim va fi de sub 49%. Noua impozitare pe venit se va schimba in doua faze - in 2015 si 2016 - si va avea un impact de aproximativ 4,9 miliarde de euro, potrivit cotidianului spaniol.
Impozitul pe profit pentru societatile comerciale va trece de la 30% la 25% in doua... mai mult
Vineri, 20 Iunie 2014, ora 13:30
Elvetienii au respins, duminica, introducerea unui salariu minim unic in tara, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume, potrivit primelor proiectii publicate de institutul GFS.bern.
Doar 23 la suta dintre elvetieni s-au pronuntat in favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elvetienie pe ora (18 euro), potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizeaza ca marja de eroare este de 3 la suta.
In timp ce birourile de vot s-au inchis la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei), primele rezultate publicate de autoritatile cantonale arata ca initiativa a fost respinsa la Geneva cu 66,2 la suta si la Basel cu 62,8 la suta. Si locuitorii din cantonul Vaud au respins pana in prezent salariul minim in proportie de 74 la suta.
Acest salariu minim ar fi fost cel mai ridicat din lume: el este de 9,43 de euro in Franta, de 5,05 in Spania si va fi, in Germania, de 8,50 de euro incepand din 2015.
Pentru sindicate si partidele de stanga, costul foarte ridicat al vietii in Elvetia justifica acest salariu minim de 4.000 de euro.
Dar o mare parte din populatie se teme ca un astfel de salariu ar putea favoriza o crestere a somajului, aproape inexistent in Elvetia (3,2 la suta in aprilie).
Opunandu-se acestui proiect, dreapta, mediile agricole, Parlamentul si Guvernul au afirmat ca un salariu minim atat de ridicat ar reprezenta un pericol pentru locurile de munca si au subliniat ca exista deja salarii minime in unele sectoare.... mai mult
Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:41
Partidul Socialist din Spania face demersuri pentru prelungirea acordarii ajutorului de 400 de euro somerilor pe termen lung, singurul mod de subzistenta pentru numeroase familii, care este posibil sa nu mai fie reinnoit de catre guvernul de dreapta.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat vinerea trecuta ca nu a luat inca o decizie privind mentinerea acestei indemnizatii, stabilita de fostul cabinet socialist si care expira la 15 august, in conditiile in care guvernul sau se afla in vacanta pana la 24 august.
De atunci, stanga duce o lupta pentru prelungirea acordarii acestui ajutor de 400 de euro pentru numeroase familii in Spania, unde somajul afecteaza 24,63% din populatia activa si unde, in 1.737.600 de gospodarii, niciunul din membri nu are un loc de munca.
"Domnul Rajoy trebuie sa stie ca cei 400 de euro sunt, la acest moment, singura salvare pentru multe familii", a afirmat miercuri responsabilul Partidului Socialist privind politica institutionala, Antonio Hernando.
Partidul Socialist a anuntat lansarea unei campanii pe retelele sociale, sub cuvantul-cheie #Salvemos400e ("Sa salvam cei 400 de euro").
Acest ajutor pe o durata de sase luni pentru somerii care au ajuns la sfarsitul perioadei de primire a indemnizatiilor obisnuite, ajutor stabilit in februarie 2011 de guvernul socialist, a fost apoi prelungit din sase in sase luni. Incetarea acestuia ar da o noua lovitura somerilor spanioli, in conditiile in care planul de austeritate anuntat in... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 10:01