ANAF inchide 300 de firme din strainatate: Muncitorii ce lucreaza temporar nu sunt detasati

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:51
2343 citiri
ANAF inchide 300 de firme din strainatate: Muncitorii ce lucreaza temporar nu sunt detasati
ziuadebuzau.ro

O suta de mii de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, "in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii", a dispus blocarea conturilor companiilor respective, a anuntat, marti, ANIMT.

Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) solicita autoritatilor demararea de urgenta a dialogului pentru evitarea disparitiei a 300 de firme.

Totodata, ANIMT isi exprima speranta ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora.

Asociatia solicita autoritatilor, de asemenea, demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate, potrivit Mediafax.

"Aceste masuri ne omoara activitatea si creeaza, in acelasi timp, o grava problema sociala, intrucat companiile noastre sunt cele care asigura intretinerea muncitorilor in tarile in care sunt detasati, in situatia de fata nemaiputandu-le asigura nici macar intoarcerea in tara. Ganditi-va cate familii depind de acesti 100.000 de muncitori, practic sunt afectati circa 400.000 de oameni. Pentru noi, timpul este vital. Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem definitiv clientii, circa 300 de firme vor disparea, iar economia tarii va pierde anual, numai din contributii la salarii, peste 265 de milioane de euro", a spus, marti, intr-o conferinta de presa, Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim si fondatorul ANIMT.

Potrivit ANIMT, agentiile de munca temporara au fost, recent, subiectul unor controale din partea Directiei Antifrauda din cadrul ANAF, in urma carora, sustine asociatia, in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii, s-a dispus blocarea conturilor companiilor in cauza, precum si recuperarea, retroactiv, a unor prejudicii estimate.

Rationamentul ANAF, precizeaza reprezentantii ANIMT, a fost ca muncitorii care lucreaza, temporar, in strainatate, nu pot fi considerati detasati, prin urmare nu au dreptul sa primeasca diurna, in conditiile in care pana la acest moment, atat ANAF, cat si Ministerul Muncii considerau drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu un salariu de baza, cat si cu diurna.

"Din 2007 pana in prezent, companiile au fost controlate de nenumarate ori de catre institutiile responabile si niciodata nu a fost ridicata aceasta problema. In cazul in care institutiile statului roman vor sa opereze o schimbare in statutul acestor muncitori, suntem dispusi sa respectam orice regula nou instituita, cu conditia ca aceasta sa nu aiba efecte retroactive. Este impotriva principiilor statului de drept sa aplici regula retroactivitatii in cazul activitatii unor companii", a spus, la randul sau, Alexandru Marin, avocatul asociatiei.

ANIMT atrage atentia ca astfel s-a creat un precedent periculos, aceasta situatie amenintand sa aiba efect de domino asupra altor industrii, in special transporturile, unde soferii - o categorie vasta de angajati - sunt remunerati si pe baza de diurna.

"Pana la urma, numarul celor afectati poate ajunge la 900.000 de salariati. Nu stim ce urmaresc cu adevarat institutiile responsabile, insa efectul va fi acela ca, pe de-o parte, va creste numarul de someri iar pe de alta parte va creste numarul romanilor care vor pleca definitiv din tara. Sa nu mai vorbim de mesajul negativ perceput de investitorii straini si romani, care in mod evident nu pot opera intr-un cadru legislativ atat de arbitrar", a mai spus Stephane Tison.

Potrivit ANIMT, venituri nete pe an ale salariatilor temporari se ridica la 1.260.000.000 de euro, iar 260.000.000 de euro reprezinta contributii sociale pe an platite de agentiile de munca temporara, fara sa fie luate in calcul celelalte impozite platite de societati. In tari precum Franta, Italia, Spania, Belgia si Irak lucreaza 100.000 de romani, cu statut de salariati temporari, care, fiind detasati, castiga in medie 1.500 de euro pe luna si de veniturile carora depind 400.000 de familii.

Asociatia atrage atentia ca, potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de impozit pe venit indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate. Totodata, conform prevederilor in vigoare, aceste indemnizatii nu sunt luate in calculul contributiilor sociale.

In acest context, ANIMT a trimis un memoriu catre premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Rovana Plumb, seful Inspectiei Muncii , Dantes Nicolae Bratu, ministrul pentru Dialog social, Aurelia Cristea, ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si ministrul delegat al romanilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, prin care semnaleaza pericolul la care sunt expusi cei o suta de mii de romani care muncesc in strainatate temporar.

"Facem apel la dumneavostra sa interveniti si sa solutionam situatia cu care ne confruntam actualmente si care va conduce inevitabil la un dezastru economic, social si de imagine. In plus, salariatii temporari detasati in alte stat de catre agentii de munca temporara sunt remunerati la nivelul salariilor aplicabile in statul unde isi desfasoara activitatea, veniturile acestora fiind compuse din salariul de baza, la care se adauga indemnizatia de deplasare/detasare.

Confrom art 296 din Codul Fiscal, 'nu se cuprind in baza lunara a contributiilor obligatorii indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuililor de trasport si cazare.

In mod eronat, atuoritatile de control (Directia Antifrauda a ANAF), considera ca salariatilor temporari nu li se cuvin drepturi de delegare sau detasare, statutul lor nefiind acela de angajati delegati sau detasati", se arata in memoriul ANIMT.

ANIMT sustine si ca ANAF nu a coroborat legislatia nationala cu cea comunitara si nu a luat in considerare ca munca temporara reprezinta, la nivelul UE, o forma de detasare.

"Autoritatile romane se regasesc, astfel, intr-o situatie de totala contradictie cu prevederile Directivei 96/71/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 decembrie 1996 privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, precum si ale Regulamentului 987/2009", considera reprezentantii asociatiei.

Totodata ANIMT atrage atentia ca, in masura in care salariatii trimisi in strainatate nu mai sunt considerati detasati, acest lucru insemna ca ei isi desfasoara efectiv activitatea ca salariati ai unui asezamant stabil in strainatate si, in consecinta, nu vor mai plati deloc impozite si taxe in Romania, ci exclusiv in strainatate.

"Avand in vedere caracterul profund ingrijorator si revoltator al problemelor cu care se confrunta societatile noastre, perspectiva a mii de someri, inchiderea a sute de agenti economici si declansarea unei acute crize sociale, va solicitam o intalnire de urgenta cu reprezentantii tuturor minsiterelor responsabile, gasirea parghiilor legale de anulare a masurilor deja luate importiva agentilor de munca autorizati si armonizarea Codului muncii cu legislatia europeana", se arata in finalul memoriului trimis autoritatilor de ANIMT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#muncitori romani munca strainatate, #ANAF blocare contruri , #Stiri Companii