ANAT: Cresterea cotei unice va duce la prabusirea activitatii firmelor corecte

Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 16:40
1881 citiri
ANAT: Cresterea cotei unice va duce la prabusirea activitatii firmelor corecte
Foto: capital.ro

Cresterea cotei unice de impozitare ar duce la prabusirea activitatii operatorilor economici corecti din industria turismului, care mai rezista cu greu intr-o piata scapata de mult de sub control, a declarat agentiei Mediafax Lucia Morariu, presedintele ANAT.

Ea spune ca in industria de calatorii, cheltuiala cu forta de munca reprezinta peste 60% din totalul cheltuielilor unei firmei. Costul de 80% taxe si impozite aferente salarizarii, adica acei 80 de lei platiti de angajator catre stat la 100 lei acordati ca salariu net angajatului, a dus la situatia in care mai mult de 50% din jucatorii din piata platesc salariile "la gri", scrie Mediafax.

"In domeniul hotelier, taxarea muncii, necompetitiva in raport cu tari concurente Romaniei pe piata turistica, adica mult mai mare, a dus la situatia in care muncitorii calificati in turism de scolile romanesti sa plece in Spania, Italia,a sau Marea Britanie, iar industria turismului este industria in care se regasesc cele mai mici salarii din economia romaneasca", a mai spus Morariu.

In ceea ce priveste impozitul pe proprietare, Lucia Morariu spune ca in industria turismului, impozitele si taxele pe cladiri si terenuri "sugruma" deja profitabilitatea decenta a hotelierilor corecti, in conditiile in care multe autoritati locale, dependente de sustinerea financiara din partea Guvernului, abia asteapta un investitor hotelier pe care sa il taxeze doar pentru ca exista.

Sefa ANAT: Un impozit pe cifra de afaceri este o abordare extrem de curajoasa

Sefa ANAT crede ca un impozit pe cifra de afaceri este o abordare extrem de curajoasa, cu conditia ca nivelul acestui impozit sa tina cont de rata de profitabilitate dintr-un sector sau altul al economiei.

"Adica, rata profitului la cifra de faceri intr-o intreprindere care construieste softuri, de exemplu, in comparatie cu rata profitului dintr-o agentie de calatorii. Daca in primul caz poti vorbi de o rata a profitului de peste 10%, in al doilea caz vorbesti, in cea mai fericita situatie, de o cifra de pana in 1%. Doamne fereste sa vina cineva si sa stabileasca un impozit de 2% de exemplu pentru orice operator economic... In aceasta situatie, 80% din agentiile de calatorii se vor inchide si 6.000 de locuri de munca se pierd imediat", a mai spus Morariu.

Ea a adaugat ca agentiile si-ar dori un singur impozit forfetar, care sa inlocuiasca toate impozitele si taxele pe care le platesc acum, inclusiv taxarea muncii, la un nivel minim, dar pe care sa-l plateasca toti la fel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#impozit turism , #Stiri Turism