Elvetienii resping introducerea unui salariu minim unic

Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:41
1931 citiri
Elvetienii resping introducerea unui salariu minim unic
Foto: jinfotours.ro

Elvetienii au respins, duminica, introducerea unui salariu minim unic in tara, de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai mare din lume, potrivit primelor proiectii publicate de institutul GFS.bern.

Doar 23 la suta dintre elvetieni s-au pronuntat in favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elvetienie pe ora (18 euro), potrivit unui mesaj publicat pe Twitter de GFS.bern, care precizeaza ca marja de eroare este de 3 la suta.

In timp ce birourile de vot s-au inchis la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei), primele rezultate publicate de autoritatile cantonale arata ca initiativa a fost respinsa la Geneva cu 66,2 la suta si la Basel cu 62,8 la suta. Si locuitorii din cantonul Vaud au respins pana in prezent salariul minim in proportie de 74 la suta.

Acest salariu minim ar fi fost cel mai ridicat din lume: el este de 9,43 de euro in Franta, de 5,05 in Spania si va fi, in Germania, de 8,50 de euro incepand din 2015.

Pentru sindicate si partidele de stanga, costul foarte ridicat al vietii in Elvetia justifica acest salariu minim de 4.000 de euro.

Dar o mare parte din populatie se teme ca un astfel de salariu ar putea favoriza o crestere a somajului, aproape inexistent in Elvetia (3,2 la suta in aprilie).

Opunandu-se acestui proiect, dreapta, mediile agricole, Parlamentul si Guvernul au afirmat ca un salariu minim atat de ridicat ar reprezenta un pericol pentru locurile de munca si au subliniat ca exista deja salarii minime in unele sectoare.

La ora 11.32 GMT (14.32 ora Romaniei), rezultatul referendumului pe tema cumpararii a 22 de noi avioane de lupta suedeze Gripen era inca nesigur, potrivit institutului GFS.bern.

La Geneva, potrivit primelor rezultate in urma numararii a 90 la suta din voturi, Gripen a fost respins de 67,5 la suta din populatie, iar la Basel de 67,42 la suta.

Primele estimari din Zurich arata o respingere a initiativei cu 52 la suta, potrivit GFS.bern. Dar expertii se asteapta la un rezultat strans.

Elvetienii au aprobat - cu 63 la suta din voturi si o marja de eroare de 3 la suta, potrivit GFS.bern - o initiativa care cere ca orice persoana condamnata pentru abuz sexual asupra unui copil sau a unei persoane dependente sa fie privata pe viata de dreptul de a exercita o activitate profesionala sau voluntara care sa o aduca in contact cu minorii sau persoanele dependente.

#Elvetia salariu minim, #referendum salariu minim Elvetia , #Elvetia