Grecii au prins dor de duca. Peste jumatate din populatia tarii doreste sa emigreze

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 14:15
3596 citiri
Grecii au prins dor de duca. Peste jumatate din populatia tarii doreste sa emigreze
Foto: Greek World Media

Criza financiara ii pune pe fuga pe greci. Cel mai recent sondaj pe tema emigrarii arata ca peste o jumatate din populatia elena ar parasi si maine tara daca ar gasi o oferta de munca convenabila peste hotare.

Aproximativ 55% dintre greci sunt gata sa emigreze, pe masura ce somajul in crestere si criza financiara in care se zbate tara pune sub semnul intrebarii siguranta zilei de maine, arata agentia bulgara Novinite.

Exodul grecilor tineri

Peste 340 de mii de greci si-au alcatuit anul trecut CV-uri europene ca sa aplice pentru un loc de munca din UE. Sondajul arata ca majoritatea celor decisi sa paraseasca tara au varste cuprinse intre 21 si 35 de ani.

Numarul celor care accepta varianta exodului este mai mare decat cel al tinerilor din state precum Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie.

In total, 55% din populatia statului elen este gata sa emigreze in cautarea unor joburi mai bine platite si a conditiilor de dezvoltare profesionala.

Destinatii favorite

Fenomenul "Vin grecii" ar putea fi resimtit in urmatoarele luni de piata muncii din Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite, acestea fiind destinatiile preferate de cei intervievati.

18% dintre grecii cu dor de duca sunt convinsi ca au o sansa mai mare sa razbata in viata daca se vor instala in Marea Britanie, in timp ce Tara Cantoanelor este preferata a doar 13 procente dintre subiectii studiului.

Pentru visul american au optat 12% dintre grecii decisi sa emigreze. In special tinerii considera ca au o sansa mai mare de a se realiza profesional peste hotare. Functionarii greci nu ar spune nici ei nu unui loc de munca in strainatate.

47,3% dintre birocrati ar accepta o astfel de oferta, dar conditioneaza plecarea lor de un salariu mai mare, o tara atractiva din punct de vedere turistic si angajarea pe un post similar, arata un studiu al agentiei ICAP Grecia.

Oficialii din cadrul serviciilor guvernamentale de la Atena estimeaza ca este posibil ca 16,8% din populatia tarii sa emigreze in urmatoarele noua luni.

#fenomen migratie Grecia, #tineri emigranti Grecia, #locuri munca strainatate, #somaj Grecia , #Grecia