Un studiu realizat de firma de consultanta fiscala si audit KPMG a aratat care sunt tarile cu cel mai mic, respectiv cel mai mare salariu minim din Europa si care este valoarea acestora.
Cel mai mic salariu minim din Europa este de 214 euro pe luna in Bulgaria, iar cel mai mare este de 1.923 de euro pe luna in Luxemburg. In Romania, salariul minim este de circa 236 de euro brut pe luna.
Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%
Un numar de 22 de state din Europa au stabilit, prin legislatie, un salariu minim la nivel national.
"Aproape toate statele incluse in studiu au o forma de salariu minim, dar aspectele specifice variaza foarte mult de la un stat la altul. In unele state, cum e Romania, exista un salariu minim unic la nivel national, iar altele au mai multe niveluri de salariu minim, care depind de factori precum industria in care activeaza angajatorul, functia detinuta de angajat, varsta acestuia, sau de alte criterii.
In aceste cazuri, ...citeste mai departe despre "Tarile cu cel mai mic si cel mai mare salariu minim din Europa" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 23:04
Cel mai recent studiu al expertilor FMI arata ca fenomenul de stagnare economica este cauzat in parte de nivelul scazut al veniturilor minime si medii la nivel global.
Prapastia din ce in ce mai adanca dintre bogatii lumii si saraci este o piedica in calea cresterii economice, sustin reprezentantii Fondului.
Raportul intocmit de cinci economisti ai FMI respinge din start teoria beneficiilor rezultate din acumularea veniturilor in mainile unei minoritati. In schimb, expertii Fondului recomanda guvernelor sa creasca veniturile pentru 20% din populatia cea mai saraca a fiecarei tari, relateaza ziarul The Guardian.
Factori de inegalitate
Studiul celor cinci economisti ai Fondului Monetar International acopera economiile avansate, emergente si in curs de dezvoltare.
In raport se arata ca progresul tehnologic, slaba reprezentare sindicala, globalizarea si fiscalitatea au favorizat clasa bogatilor crescand gradul de inegalitate sociala pana la nivelul de "cea mai mare provocarea a timpurilor noastre".
Raportul FMI demonstreaza ca modul de distribuire a veniturilor in cadrul unei societati poate afecta evolutia economica a acesteia.
"In cazul in care veniturile repartizate celor 20% din exponentii de top ai ierarhiei sociale cresc, se inregistreaza o descrestere pe termen mediu a PIB-ului, ceea ce sugereaza ca beneficiile nu se distribuie gradual in societate.
Prin contrast, o crestere a veniturilor pentru 20% din cei aflati la baza societatii este asociata... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 11:08
1Decalajele dintre Romania si restul tarilor din Uniunea Europeana ar putea sa se micsoreze abia in urmatorii 10 ani, cred analistii si specialitii contactati de Business24.
Intr-un scenariu optimist, salariul minim al romanilor in momentul intrarii in zona euro ar putea fi asemanator cu cel din Polonia, de 336 de euro.
Romanii se afla pe penultimul loc intr-un clasament al salariilor minime din Uniunea Europeana, cu o valoare a acestuia de 162 de euro pe luna, in fata Bulgariei care ofera un salariu minim lunar de 138 de euro, potrivit datelor oficiale ale Biroului de Statistica al UE, Eurostat.
Salariatii din Luxemburg beneficieaza de cel mai mare salariu minim lunar acordat in Europa, respectiv de 1.801 euro, adica de 11 ori mai mare decat cel din Romania.
In Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro, in timp ce grecii vor primi un salariul minim garantat lunar de 750 de euro pe luna, dupa masurile de austeritate aplicate de Guvernul elen.
Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, este de parere ca in Romania nu ar trebui sa se faca din salariul minim un indicator de bunastare fiindca o crestere a acestuia ar crea mari probleme romanilor care isi cauta de lucru.
"Un salariu minim cu mult peste salariul de echilibru de pe piata muncii nu face altceva decat sa descurajeze angajatorii sa angajeze mana de lucru suplimentara si posibilitatile ca cei nou intrati pe piata muncii sa-si gaseasca locuri de... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:07