UGIR-1903: Campania electorala a majorat cheltuielile cu personalul

Joi, 28 Mai 2009, ora 17:09
1334 citiri
UGIR-1903: Campania electorala a majorat cheltuielile cu personalul

Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), considera ca motivul cresterii cheltuielilor de personal cu 16%, in primele luni ale acestui an, il reprezinta actuala campanie electorala, din moment ce posturile au fost blocate, iar salariile nu au fost marite in ultimul an, relateaza NewsIn.

"Potrivit raportului de executie a bugetului general consolidat, daca ne uitam la cheltuielile de personal se vede ca suntem in campanie electorala, deoarece acestea au crescut in primele patru luni ale anului cu circa 16%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Altfel nu ne putem explica de unde vine aceasta crestere a fondului de salarii, din moment ce posturile sunt inghetate, iar salariile nu au fost marite", a declarat presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR 1903), Ioan Cezar Coraci.

De asemenea, potrivit reprezentantului UGIR, 30% dintre IMM-urile romanesti si-au redus activitatea sau chiar au intrerupt-o.

"Intreprinderile din Romania sunt discriminate fata de cele din Uniunea Europeana in acest moment, deoarece nu au acces la finantari si au posibilitatea de a desfasura activitati, iar ajutoarele de la stat intarzie sa apara. Masurile promise in planul anticriza nu s-au concretizat, de aceea suntem departe de acel moment al stabilizarii economice", a mai spus Coraci.

In plus, prim-vicepresedintele UGIR si reprezentant al Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Mihai Pasculescu, a adaugat ca productia din sectorul textil a scazut cu aproximativ 25% in primele trei luni ale anului, fata aceeasi perioada a anului trecut.

"Principala problema a acestui sector nu o reprezinta lipsa de comenzi prin contractia cererii, pentru ca exista foarte multe comenzi, insa producatorii nu au finantare din cauza bancilor", a mai spus Pasculescu.

De asemenea, potrivit reprezentantului FEPAIUS, exportul din sectorul textil si de confectii a scazut cu 10%, fata de aceeasi perioada din 2008, iar numarul angajatilor s-a redus cu acelasi procent, ajungand la 64.000 in prezent.

Presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, a precizat ca bancile transfera in prezent bani si capital de lucru in afara Romaniei, in tari din Europa, deoarece nu au proiecte pe care sa le finanteze in tara, iar mediul de afaceri nu este competitiv.

Ioan Cezar Coraci a precizat ca executia bugetara pentru primele patru luni ale acestui an a inregistrat o diminuare a veniturilor totale cu 6,6% si o majorare a cheltuielilor cu 11% fata de perioada similara din anul 2008. El a mai spus ca veniturile s-au redus pe seama incasarilor din TVA, iar cheltuielile au crescut ca urmare a cresterii cheltuielilor de personal si a asistentei sociale.

"Fata de acest tablou economic sumbru guvernul pare a avea alte prioritati, ia masuri de natura fiscala aberante si lanseaza promisiuni electorale fara acoperire", a adaugat Coraci.

Reprezentantii UGIR-1903 declarau recent ca datele preliminare pentru lunile aprilie si mai si informatiile din economia reala confirma previziunile negative asupra evolutiei economiei romanesti in urmatoarea perioada, constituind motive serioase de ingrijorare pentru reprezentantii mediului de afaceri din Romania.

Totodata, reprezentantii UGIR au mentionat ca solicita Guvernului sa fie realist in evaluarea situatiei economice grave in care se afla Romania si sa redeschida dialogul intrerupt cu partenerii sociali despre un program serios anticriza si de relansare economica.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#ugir, #guvern, #patronate, #guvern, #parlament, #colaps , #Parlament