Noul Cod al Muncii: angajatul roman, aproape "sclav"?

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 00:20
6371 citiri
Noul Cod al Muncii: angajatul roman, aproape "sclav"?

"Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost vor putea abuza in continuare.(…) Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii", a declarat fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Este legislatia muncii de acum o frana in calea investitiilor?

Codul muncii actual avea nevoie de unele revizuiri.

Intr-adevar, erau unele masuri prea stranse, proceduri prea complicate si trebuia o relansare pe piata muncii dar, de acolo si pana la a trece in extrema cealalta, mi se pare o alegere total nefericita a actualului Guvern.

Daca ne uitam la ceea ce se intampla pe piata muncii de afara, vorbim de contracte pe perioada determinata in procent de 25-27%. In astfel de cazuri, observam ca procentul somajului este la fel de ridicat, iar salariile sunt, ca medie in UE, cu 15% mai mici.

Daca in tari cu traditie, unde politicul nu ajunge sa aiba o imixtiune asa de mare peste tot, acestea sunt efectele pe care le aduce folosirea contractelor pe perioada determinata, atunci ce se va intampla in Romania?!

Trebuie sa existe o metoda care sa poata sa aduca in Romania un mod mai usor de a te angaja.

Problema este ca vom avea o piata a muncii nereglementata.

Atat timp cat contractele colective de munca sunt impinse intr-o lege speciala despre care nu stim cand va fi adoptata si nu stim ce va prevedea, iar cealalta legislatie a muncii, legea sindicatelor, a patronatelor si Codul social trebuiau scoase pe piata muncii, nu era momentul de modificare a Codului Muncii.

Guvernul modifica legislatia cea mai importanta, "Biblia" de pe piata muncii si dupa aceea modifica alte o mie de legi prin care poate in continuare sa schimbe ceea ce este in Codul Muncii. Mi se pare o alegere total nefericita.

Guvernul abuzeaza primul, mergand cu angajarea raspunderii pe o lege care nu prezinta nici o urgenta, pe o lege care nu a fost negociata, care a fost respinsa atat de patronate cat si de sindicate, pe o lege care aduce un element de surpriza pe piata muncii.

Angajatorii sunt surprinsi si nu vor sti exact care vor fi relatiile pe piata muncii.

Potrivit unui sondaj, numai 7% din angajatori au spus ca aceasta relaxare a conditiilor de pe piata muncii va duce la crearea locurilor de munca, restul nu au remarcat avantaje foarte mari.

Plecand de la Guvern cu un mod nedemocratic de a introduce o astfel de lege pe piata muncii, ma intreb cum va fi ea respectata de toata lumea?!

De ce spun reprezentantii angajatilor ca acest nou Cod al Muncii este un nou experiment facut pe Romania?

Este un experiment pentru ca nu mai exista un astfel de Cod al Muncii in nici o alta tara atat de relaxat in ceea ce priveste orice conditie si orice mod de a urmari ce se intampla pe piata muncii.

Ma intreb cine va putea sa oblige o societate comerciala sa foloseasca in exclusivitate numai contracte pe perioada determinata.

De asemenea, ma intreb care este masura care garanteaza ca intr-un contract pe perioada determinata, salariul va fi corespunzator functiei la fel ca si cel pe perioada nedeterminata.

Ca atare, salariile minime pe economie sau in jurul acestora cu 10-20% mai mult, vor fi  tipurile de salarii care vor exista in Romania si este normal ca toti angajatii sa se sperie.

Acest Cod al Muncii pune pe picior de egalitate sindicatele cu reprezentantii salariatilor.

In Romania, reprezentantii salariatilor sunt alesi de angajatori.

Un element foarte grav introdus in acest Cod al Muncii va fi discriminarea absolut nejustificata intre un angajat la stat si unul in mediul privat.

Ceea ce se aplica mediului privat nu se aplica angajatului de la stat.

Este un dezavantaj total al unui angajat la stat, legat si de modul in care este concediat, de modul in care este platit.

Deci nu-i dau voie  angajatului sa aiba salariul peste o anumita limita si in acelasi timp poate fi dat afara fara nici o explicatie.

Nu mai exista nici o prevedere in care sa faci o motivare cu privire la motivul pentru care a fost concediata persoana. Nu mai vorbesc de concedierile colective.

Cine o sa ii apere pe angajati dupa noul Cod al muncii?

Domnul Boc probabil.

O sa se transforme in inspectorul sef de la Inspectia Muncii.

In acest moment atributiile Inspectiei Muncii au fost dereglementate, nu mai au voie sa faca multe lucruri si in acelasi timp numarul de angajati a fost micsorat prin acele restructurari care s-au facut, iar salariile sunt mai mici.

Nu stiu cine o sa-i apere. Nimeni nu-i va putea apara pentru ca nu va exista nici un argument pentru a actiona in justitie.

Daca angajatorul nu are nici macar obligatia de a-ti motiva faptul ca te-a dat afara, atunci cum se vor duce acestia in justitie ca sa se apere ca s-a produs un abuz?!

Cum se mai poate lua un credit imobiliar in conditiile in care se prevede inmultirea contractelor pe perioada determinate?

Exclus, stim cu totii care sunt conditiile bancii.

In general, tinerii au mai putina experienta si este si normal ca prima angajare sa fie pe un contract pe perioada determinata, insa nu exista nici o restrictie ca toata viata acea persoana sa umble numai cu astfel de contracte.

Ce inseamna practic o piata de munca flexibila? Exista vreo tara din jurul nostru care poate fi data exemplu in acest sens?

Oricare dintre tarile din jurul nostru au anumite reglementari care stabilesc limite.

La contractele pe perioada determinata ar fi trebuit sa se introduca o limita prin care sa se spuna ca in cadrul unei societati comerciale acestea nu pot depasi 30-50% din numarul de contracte folosite. Ar fi fost o masura care limita abuzurile.

Contractul colectiv de munca exista in toata UE, noi suntem singurii care l-au exclus.

In contractele colective de munca sunt prevazute acele praguri minime pe care trebuie sa le respecte orice angajator. Pe baza prevederilor din contractul colectiv de munca poti merge in instanta sa te aperi.

In acelasi timp, exista o institutie similara cu Inspectia Muncii din Romania care functioneaza la nivelul Fiscului, cu puteri pana la a inchide unitatea respectiva.

Intr-o tara in care nu se respecta legea, iar coruptia este in floare, cum este la noi, vii si dereglementezi total piata muncii!

Care vor fi avantajele si dezavantajele pe termen scurt si lung ale aplicarii acestui nou Cod al muncii?

Nu stiu care vor fi avantajele.

Primele care se vor vedea vor fi dezavantajele.

Statul va folosi acest Cod al Muncii ca sa se debaraseze de functionarii care nu sunt angajati politic. De asemenea, angajatorii care de obicei abuzau de anumite prevederi deja existente si plateau foarte prost, vor putea abuza in continuare.

Avem cel mai mic salariu din UE si conditii foarte proaste de munca in toate unitatile.

Avantajul angajatorilor este ca vor obtine profit fara sa faca investitii, pe seama angajatilor.

Cate locuri de munca estimati ca va aduce noul Cod al muncii si in cat timp?

Pe perioada scurta s-ar putea sa fie vorba de cateva sute de locuri de munca pana la sfarsitul anului.

Este exclusa si aberanta cifra de 200.000 de locuri de munca. Pentru a crea 200.000 de locuri de munca intr-o tara, trebuie sa ai investitii de miliarde de euro.

Nu vad efectul pe termen scurt.

Locurile de munca nu sunt legate atat de mult de reglementarile din Codul Muncii.

Crearea unui loc de munca este strans legata de dezvoltarea economica si mai ales de costul fortei de munca dintr-o tara.

Nu cred ca cineva a fost oprit pana acum sa creeze un loc de munca din cauza Codului Muncii.

De ce exista aceasta impresie in randul angajatilor romani ca vor ajunge "sclavi"?

Angajatii nu mai au nici un drept, nici o institutie care sa ii apere si nu mai au nici un motiv cu care sa mearga in fata instantei sa se apere de abuzurile pe care le fac angajatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#codul muncii, #angajati romani, #functionari, #mariana campeanu, #angajatori, #abuzuri angajatori, #investitii , #stiri Mariana Campeanu