Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum obtinem o majorare de salariu pe card

Cum obtinem o majorare de salariu pe card
˝Am fost recent la cumparaturi in Cora si am fost pusa intr-o situatie penibila atunci cand, dupa ce am umplut cosul de cumparaturi, am constatat ca depasisem suma de bani pe care o aveam pe cardul de salariu si nu mai puteam plati. Cum pot evita pe viitor astfel de probleme?˝, ne-a cerut sfatul unul dintre cititori. Pentru a-i oferi un raspuns competent, ne-am adresat, la randul nostru, reprezentantilor a doua banci (CEC si Banca Tiriac).Acestia ne-au spus ca pentru cheltuieli neprevazute, mai mari decat salariul lunar virat pe card, angajatii unei firme pot obtine o marire de salariu de la banca! Mai precis, o rezerva de bani sub forma de credit, denumit overdraft sau descoperit de cont, in valoare de trei sau chiar si de sase ori salariul net.
Nu este obligatoriu sa utilizezi creditul aflat la dispozitia ta, astfel ca vei plati dobanda doar daca ai recurs la acea rezerva. Banii cheltuiti din credit pot fi returnati oricand in termen de un an si se pot folosi din nou, pe toata perioada valabilitatii cardului.

Cat costa cardul?

Cei care nu au deja un card de salarii trebuie sa stie ca un card de debit cu facilitate de descoperit de cont de la CEC si Banca Tiriac se emite gratis. Tot ce trebuie sa faceti este sa completati o cerere de eliberare a cardului (care poate include si contractul), pe care o depuneti ulterior impreuna cu alte acte solicitate de banca in vederea acordarii descoperitului de cont.

Care este valoarea creditului ce se poate obtine?

La Banca Tiriac se poate obtine un descoperit de cont in valoare de maxim 3 salarii (in functie de bonitatea fiecarui solicitant) dupa prima incasare a salariului pe card, iar dupa virarea salariului inca trei luni pe card suma creditata poate atinge valoarea a 6 salarii.
La CEC se poate obtine un descoperit de cont in valoare de maxim 3 salarii, valoarea acestuia fiind calculata in urma unui scoring pentru fiecare client.

Cum se ramburseaza descoperitul de cont?

Spre deosebire de un card de credit, overdraftul, sau descoperitul de cont pe card, nu presupune rambursarea lunara a unei sume minime din valoarea creditului, acesta putand fi returnat oricand pana la sfarsitul anului. Se poate rambusa intreaga limita de credit odata (peste trei, sase luni sau un an de la obtinerea ei) sau in mai multe transe. Banii inapoiati pot fi apoi oricand reutilizati, fiind vorba de un credit de tip revolving, valabil si in cazul cardurilor de credit.

Ce dobanda se percepe?

Insa cu cat rambursezi creditul mai tarziu, cu atat vei avea de platit o dobanda mai mare. Pentru ca, dupa cum ati banuit, pentru utilizarea creditului tip overdraft banca va percepe o dobanda: de 15% pe an la Banca Tiriac sau de 14% la CEC (11% promotionala pana la sfarsitul lui ianuarie). La CEC dobanda este negociabila, ˝in functie de complexitatea relatiilor de afaceri˝ cu firma la care sunteti salariat. Dobanda se percepe lunar, la valoarea sumei utilizate din limita creditului pus la dispozitie.

Ce taxe si comisioane mai aveti de platit

- comisionul de retragere a numerarului de la bancomat
Daca aveti un card CEC si retrageti banii de la un bancomat al acestei banci, comisionul este 0. Daca scoateti bani de la bancomatul altei banci, veti plati un comision de 0,50% + 2,50 lei noi (taxele se retin automat din soldul de pe card). Puteti retrage bani chiar si de la bancomatele din alte tari, in acest caz comisionul fiind dublu-1%+2,50 Euro sau 3,50% euro daca mergeti cu cardul la ghiseul unei banci straine.
Aceleasi comisioane sunt valabile si pentru cardul de la Banca Tiriac, cu dezavantajul ca acest card (tip MasterCard) nu se poate folosi in strainatate.

- taxa de administrare a cardului
La CEC exista doua tipuri de taxe de administrare a cardului: una lunara de administrare a contului de card-0,70 lei noi si o taxa lunara de administrare a liniei de credit-0,15% pe luna aplicabila la valoarea limitei de descoperit de cont, maxim 5 Ron pe luna.
La Banca Tiriac se percepe doar un comision lunar de 0,3% din valoarea creditului.

Nu se pot retrage toti banii odata de pe card

E bine de stiut ca daca vreti sa retrageti intr-o zi suma maxima a creditului obtinut pe card s-ar putea sa nu reusiti acest lucru. Fiecare banca are limite maxime ale sumelor ce se pot scoate de pe card intr-o singura zi. Astfel, la CEC suma maxima este de 3.500 de lei noi pe zi, in timp ce la Banca Tiriac limita e de maxim 4.000 de lei.

Se primeste dobanda pentru sumele de bani pastrate pe card?

Raspunsul e da, insa este vorba de o dobanda mica, mai precis dobanda la vedere, de 0,25% pe an in cazul CEC (ca si in cazul majoritatii bancilor).

Cat este valabil cardul?

Cardul emis de CEC este valabil un an, pe cand cel al Bancii Tiriac se poate pastra timp de trei ani. Cardul se reinnoieste automat la expirarea termenului, asa incat daca vreti sa renuntati la el dupa un an sau mai multi trebuie sa anuntati banca de aceasta intentie cu o luna inainte.

Cum functioneaza facilitatea de descoperit de cont?
(Exemplu oferit de CEC)

Odata aprobata, linia de credit poate fi folosita toata perioada in care angajatul incaseaza salariul in contul de card. Se plateste dobanda numai pentru creditul efectiv utilizat, precum si o taxa lunara modica de administrare a Liniei de Credit. In majoritatea cazurilor limita de descoperire in cont nu are o data fixa de rambursare integrala, cu conditia mentinerii locului de munca.

Exemplu de utilizare a limitei de descoperire in cont:

La inceputul lunii noiembrie utilizatorul de card (titularul de cont de card) detine in cont 200 lei din surse proprii, la care se adauga o limita de descoperire in cont de 3.000 de lei acordata de banca. Deci se poate utiliza in cursul lunii maximum 3.200 lei (200 lei din surse proprii plus 3.000 lei limita acordata de banca)

La sfarsitul lunii noiembrie s-a folosit din cont 3.100 lei (200 lei disponibilitati proprii plus 2.900 lei din limita acordata de banca), respectiv utilizatorul de card este dator fata de banca cu 2.900 lei
In primele zile ale lunii decembrie banca inscrie in cont dobanda datorata, respectiv 27 lei (dobanda pentru cei 2.900 lei utilizati din fondurile bancii), si comisionul de administrare
Linie de Credit, in valoare de 2 lei astfel incat datoria fata de banca devine 2.929 lei

Pe 15 decembrie se incaseaza in cont, din drepturi salariale, suma de 1.300 lei. In acest moment, datoria utilizatorului de card catre banca scade la 1.629 lei (respectiv 2.929 lei minus 1.300 lei)

Fata de limita de descoperire in cont de 3.000 lei, utilizatorul de card poate folosi din nou suma de maximum 1.371 lei (respectiv diferenta de la datoria de 1.629 lei pana la limita de 3.000 lei), putand mari din nou masa datoriei pana la 3.000 lei

Ciclul de operatiuni se reia ori de cate ori doreste utilizatorul de card, cu conditia existentei alimentarilor ritmice a contului de card cu drepturi salariale .
www.ghiseulbancar.ro


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1803 ori