Cum Rusia a oprit temporar deja de miercuri, 31 august 2022, livările de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 1 către Germania prin Marea Baltică, teama unei stopări totale definitive este la cote ridicate. Astfel, șeful Federației Confindustria din Italia, Carlo Bonomi a declarat că dacă Moscova va opri gazele către Roma, atunci se va produce un cutremur economic în țară, iar 20% din industrie se va închide.
Dacă Rusia va opri complet robinetul cu gaze naturale spre Italia, după închiderile parțiale din Europa, va exista ”o gaură de 4 miliarde de metri cubi de gaze”, a spus Bonomi, joi, 1 septembrie 2022, potrivit agenției de știri ANSA.
Această cantitate de gaze naturale ar ”rămâne neacoperită”, chiar dacă stocurile naționale se ridică la un nivel optimist de 90%, a spus șeful Federației Confindustria.
De ce avionul invizibil Su-57 al lui Putin nu poate învinge modelul american F-35 VIDEO
”Așadar, dacă cele 4 miliarde de metri cubi ar lipsi și toate ar afecta industria italiană asta ar însemna oprirea a aproape o cincime din industria italiană”, a declarat Bonomi la RTL.
”În cel mai rău caz, trebuie să ne gândim la o strategie de raționalizare cu o alegere politică care cere o mare responsabilitate, deoarece oprirea sistemului industrial înseamnă punerea în pericol a mii de afaceri și locuri de muncă”.
Bonomi a îndemnat guvernul Italiei să intervină acum asupra acestui ”cutremur... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2022, ora 23:34
Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Presedintele american Donald Trump a apreciat ca Rusia, Uniunea Europeana si China sunt, din motive diferite, "inamicii" SUA, intr-un interviu difuzat in ajunul primei sale intalniri bilaterale cu omologul sau rus Vladimir Putin la Helsinki, informeaza duminica AFP.
"Cred ca avem multi inamici. Cred ca Uniunea Europeana este un inamic, cu ceea ce ne face in domeniul comertului. Bineinteles ca nu ne-am gandi la Uniunea Europeana, dar este un inamic. Rusia este un inamic in anumite aspecte.
China este un inamic economic, evident ca este un inamic. Dar asta nu vrea sa insemne ca sunt rai, asta nu vrea sa insemne nimic. Asta vrea sa insemne ca sunt concurenti", a detaliat Trump, care a spus ca UE "este foarte dificila".
Totodata, Trump a lansat un nou atac la adresa Germaniei, potrivit dpa.
"Am o mare problema cu Germania", a spus el, facand referire la proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care va aproviziona Germania cu gaze naturale rusesti.
"Se presupune ca tu lupti pentru cineva si acel cineva da miliarde de dolari catre cel de care tu il pazesti... Este multa furie la adresa faptului ca Germania plateste Rusiei miliarde de dolari", a declarat Trump, adaugand: "Cred ca este un lucru foarte rau si pentru Germania. Ce, ridica steagul alb?"
Citeste si: La ce sa ne asteptam de la intalnirea dintre Donald Trump si Vladimir Putin ...citeste mai departe despre "Donald Trump, inainte de intalnirea cu Putin: Rusia, Uniunea Europeana si China sunt inamicii nostri"... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2018, ora 18:40
Rusia vrea sa isi mentina exporturile de gaze naturale spre Europa la un nivel ridicat in anul 2018, in conditiile in care grupul de stat Gazprom estimeaza ca in 2017 livrarile sale spre Europa au atins un nivel record, transmite Bloomberg.
Directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat ca anul viitor grupul controlat de statul rus intentioneaza sa exporte spre Europa cel putin 180 de miliarde metri cubi de gaze naturale.
Un astfel de volum ar fi al doilea cel mai mare din istoria companiei, dupa cel record de peste 190 de miliarde metri cubi preconizat a fi atins in acest an.
"Desigur este vorba de afaceri nu de sport. Cu toate acestea este vorba de o noua etapa in istoria companiei", a spus Medvedev.
Oficialii Uniunii Europene sunt decisi sa diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa reduca dependenta de Rusia si in acest sens promoveaza extinderea porturilor capabile sa primeasca nave care transporta gaze naturale lichefiate din SUA.
Medvedev a recunoscut ca Europa ar putea beneficia de mai multe importuri de GNL, in special in perioadele in care cererea depaseste capacitate de furnizare a conductelor de gaze naturale.
Cu toate acestea, directorul Gazprom a subliniat ca livrarile de gaze prin conducte vor ramane mai competitive comparativ cu gazele naturale lichefiate.
In plus, America Latina si Asia raman pietele prioritare pentru gazele naturale lichefiate, in special pentru companiile din SUA.
"O piata cu... mai mult
Vineri, 29 Decembrie 2017, ora 17:23
1Pentru Ungaria, singura optiune pentru diversificarea resurselor energetice o reprezinta o noua conducta care sa lege Rusia de Uniunea Europeana, in timp ce polonezii au pus ochii pe gazele americane. Insa care ar fi cel mai bun plan pentru tara noastra?
Luna trecuta, ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a spus ca "singura optiune realista pentru diversificare o reprezinta legarea de coridorul sudic de gaze", arata Bloomberg.
Declaratia a avut loc in contextul in care oficialii de la Budapesta au semnat un acord cu gigantul rusesc Gazprom, care construieste gazoductul Turkish Stream, ce va transporta gaz in Turcia pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.
Robinetul ar urma sa fie deschis in anul 2019, iar ungurii merg pe mana lui Vladimir Putin si pentru ca alte proiecte cu tarile din regiune (inclusiv cu Romania si Croatia) nu sunt batute inca in cuie.
Pe de alta parte, Polonia nu vede in gazul rusesc o oportunitate, asa ca se axeaza pe cel provenit din SUA, iar un acord in acest sens va fi semnat cat de curand.
Asta in conditiile in care presedintele american Donald Trump a facut lobby la cateva tari de pe Batranul Continent pentru a construi terminale de gaz natural lichefiat (GNL), ca sa aiba americanii o piata de desfacere mai mare.
Iar acest plan i-a suras omologului sau roman, Klaus Iohannis, care a evaluat propunerea dupa o intalnire cu seful de la Casa Alba.
"Trebuie sa fim foarte realisti si sa ne gandim in primul rand la economiile... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 09:58
Franta, Italia si Ungaria au dat deja semne ca in vara ar putea insista pentru eliminarea sanctiunilor impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana pe tema crizei din Ucraina.
Principalul argument al liderilor din cele 3 state este cel al pierderilor economice suferite de diverse sectoare in urma intreruperii relatiilor cu traditionalul partener din est, dar in mare parte acestea ar putea fi false, argumenteaza Vladislav L. Inozemtsev, intr-un editorial din Atlantic Council.
Argumente false
Problema sanctiunilor economice impuse Rusiei si cea a embargoului adoptat de Moscova ca raspuns la acestea au starnit dezbateri aprinse in ultimele luni.
Cu toate acestea, profesorul Inozemtsev de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova crede ca premisele de la care pleaca sustinatorii ideii de retragere a sanctiunilor sunt false.
Moscova a precizat ca embargoul impus produselor alimentare din UE este posibil sa fi creat pierderi de 20 de miliarde de euro numai in 2015 in randul producatorilor europeni.
Lucrurile s-ar putea sa nu stea tocmai asa, crede economistul rus. Contra-sanctiunile rusesti au afectat 41% din exporturile agricole ale Lituaniei si 18-19 procente din cele ale Estoniei, Finlandei si Poloniei, dar producatorii din aceste tari au gasit intre timp alte piete de desfacere.
In plus, produsele agricole conteaza in proportie de 30% din volumul total al exporturilor din aceste tari, pierderile rezumandu-se la doar 2 miliarde de euro, in vreme ce... mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 13:45
1Ministerul rus al Energiei, Alexander Novak, a spus ca Moscova ar putea intrerupe furnizarea de gaze catre Ucraina, marti sau miercuri.
Kievul este acuzat ca nu a platit in avans pentru mai mult gaz. In plus, Rusia ar putea de asemenea sa opreasca livrarea de carbune catre Ucraina, ca represalii pentru o sistare a energiei catre Crimeea, transmite agentia Reuters.
Gazprom a oprit livrarile de gaze catre Ucraina - reactia UE
Novak a spus ca regiunea Crimeii continua sa se bazeze pe generatoarele de urgenta pentru a satisface nevoile energetice de baza, dupa ce ...citeste mai departe despre "Ucraina, aproape sa ramana fara gaz rusesc - acuzatii de sabotaj" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 13:53
Prin recenta intelegere incheiata de companii europene cu concernul rus Gazprom in vederea construirii a inca doua conducte in cadrul gazoductului Nord Stream, ce leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica, Uniunea Europeana nu face decat sa-si sporeasca dependenta energetica fata de Rusia, desi la nivel declarativ sustine ca doreste sa o diminueze.
Aceasta este remarca facuta, joi, la o conferinta la Bratislava, de catre adjunctul secretarului american de stat pentru diplomatie energetica, Robin Dunnigan, relateaza agentia Reuters.
In plus, acest proiect va insemna pentru Ucraina pierderea a circa 2 miliarde de dolari anual reprezentand taxe de tranzit pentru gazele livrate de Rusia catre Europa.
"Trebuie sa intrebam (Uniunea Europeana - n,red,): De ce cu o mana sprijiniti Ucraina, iar cu cealalta o sugrumati?", a spus oficialul american. "Nord Stream-2 ameninta nu doar supravietuirea Ucrainei si resursele ei, dar si diversificarea aprovizionarii cu energie in Europa, mai ...citeste mai departe despre "Un oficial american acuza UE ca joaca la doua capete cu gazele Rusiei: Una zice, alta face!" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 21:03
Rusia si Comisia Europeana au inregistrat progrese in discutiile care vizeaza garantarea alimentarii cu gaze a Ucrainei si un flux stabil catre Uniunea Europeana in cursul iernii, anunta Executivul UE.
Compania rusa Gazprom a intrerupt, incepand din iulie, livrarile de gaze catre Ucraina, pe fondul disputelor pe tema tarifelor. Livrarile de gaze prin Ucraina catre Uniunea Europeana nu au fost afectate.
Ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si Maros Sefcovic, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil de Energie, s-au intalnit vineri dupa-amiaza, la Viena.
Comisia Europeana a catalogat discutiile drept "constructive", anunta Reuters.
"Intalnirea s-a concentrat pe actiunile necesare pentru asigurarea unui flux stabil de gaze catre ...citeste mai departe despre "UE se pregateste de iarna: Va asigura Rusia alimentarea cu gaze sau va lasa Europa sa tremure" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 19:36