Sa ne pastram calmul dupa sanctiunile SUA impotriva Rusiei

Vineri, 28 Iulie 2017, ora 17:50
596 citiri

Firmele germane au motive sa fie suparate dupa ce si Senatul american a aprobat noile sanctiuni impotriva Rusiei. E necesar insa ca reactiile sa fie intelepte, crede Oliver Kuhn de la Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sanctiunile decise de Camera Reprezentantilor din SUA impotriva Rusiei sunt fara indoiala orientate si asupra intereselor economice germane. Orice activitate care are legatura cu "dezvoltarea, mentinerea, modernizarea sau repararea" conductelor rusesti care transporta gaz poate genera amenzi pentru firmele implicate.

Congresmenii americani vizeaza mai ales proiectul energetic Nord Stream 2 - o conducta de gaz lichid prin Marea Baltica, care transporta gazul din localitatea rusa Viborg pana in cea germana Lubmin.

Americanii sustin pe de o parte ca masurile ar ajuta Europa sa devina mai independenta de livrarile de energie din Rusia. Este un obiectiv salutar iar europenii ar fi bine sfatuiti sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.

Dar cu aceste sanctiuni americanii sunt un mijloc deloc fericit de a atinge acest obiectiv: cine vrea sa fie ajutat cu forta? Reactiile europene au fost pe masura. Seful Comisiei Europene a amenintat chiar SUA cu contramasuri. Iar mediul economic german a cerut UE sa opuna rezistenta Congresului de la Washington.

Pe de alta parte, congresmenii americani mai spun ca s-ar fi lasat inspirati de politica lui Trump "America First". Sanctiunile ar viza obtinerea unei deschideri pe piata europeana pentru exporturile de gaze americane, ceea ce ar asigura pastrarea a numeroase locuri de munca in SUA.

Din pacate, americanii au actionat unilateral si nu s-au consultat anterior cu partenerii europeni. Pana acum, a functionat mereu traditia buna ca americanii si europenii sa cada de acord inainte de a anunta sanctiuni de acest tip, pentru a evita ca Rusia sa obtina de la unii ceea ce nu mai putea primi de la ceilalti.

Ar fi deci cu totul gresit sa se se aplice amenintarea lui Juncker de a raspunde cu aceeasi moneda. Ar trebui dimpotriva sa se porneasca un dialog, cu intentia de a imbunatati lucrurile. Daca aceasta prostie facuta de americani va genera un conflict transatlantic, atunci va exista un singur castigator care va rade la urma: omul numarul unu de la Kremlin. ...citeste mai departe despre "Sa ne pastram calmul dupa sanctiunile SUA impotriva Rusiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sanctiuni Rusia SUA , #Stiri International