Ungaria, despre amanarea investitiei OMV in gazele romanesti din Marea Neagra: E o problema uriasa

Sambata, 02 Februarie 2019, ora 19:21
1016 citiri
Ungaria, despre amanarea investitiei OMV in gazele romanesti din Marea Neagra: E o problema uriasa
Foto: Arhiva Pixabay

Ungaria catalogheaza drept o "problema uriasa" amanarea de catre ExxonMobil si OMV Petrom a deciziei finale de investitie in proiectul offshore de extractie de gaze naturale Neptun Deep din apele teritoriale romanesti ale Marii Negre.

Afirmatia a fost facuta de ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, pentru publicatia Bloomberg, citata de Profit.ro.

Manfred Leitner, membru al board-ului OMV responsabil cu operatiunile downstream, a afirmat saptamana aceasta ca lipsa politicilor fiscale si de reglementare adecvate din Romania a descurajat grupul austriac in a lua decizia finala de investitie in proiect.

"In Romania, unde am descoperit un mare zacamant offshore de gaze, nu vedem politicile adecvate unei investititii de multe miliarde de dolari.

Avem nevoie de un regim fiscal si de reglementare stabil pentru a putea lua decizia finala de investitie si, momentan, ne chinuim acolo", a spus Leitner, la o conferinta pe tema gazelor naturale desfasurata la Viena.

In context, Szijjarto afirma ca "aceasta amanare este o problema uriasa".

Ministrul ungar a mai explicat ca solicitarea autoritatilor americane ca Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu energie si sa isi reduca dependenta de Rusia este blocata de mai multe state aliate din Uniunea Europeana si NATO, respingand criticile potrivit carora Budapesta incearca sa stranga legaturile cu Moscova, scrie Profit.ro.

Oficialul a precizat ca tara sa a facut tot ce a putut prin constructia terminalelor de interconectare cu Romania si Croatia, insa statele aliate din UE si NATO nu si-au respectat partea lor de invoiala.

"Guvernul SUA este unul din cei mai vocali care indeamna Ungaria sa isi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Insa acest lucru depinde de prieteni: prieteni din Austria, prieteni din Croatia si prieteni din America, de state membre UE si NATO. Pana acum niciunul dintre acestia nu a facut pasii necesari care sa ne ajute pe noi sa ne diversificam sursele de aprovizionare", a spus Szijjarto, potrivit sursei citate.

Petrolistii din Marea Neagra fac un pas inapoi: OMV a amanat decizia de a investi in exploatarile offshoreActiunile Petrom au scazut drastic in cateva ore, dupa ce OMV a facut un pas inapoi legat de gazele din Marea Neagra ...citeste mai departe despre "Ungaria, despre amanarea investitiei OMV in gazele romanesti din Marea Neagra: E o problema uriasa" pe Ziare.com

#Ungaria investitie Marea Neagra OMV , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9700 RON

-0.0037

1 USD = 4.5550 RON

-0.0139
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  10. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune