Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Premierul Viorica Dancila s-a laudat, miercuri, la inceputul primei sedinte de guvern din acest an, cu cresterea economica a Romaniei "ridicata si sustenabila" si cu somajul care se afla la "minime istorice".
Potrivit premierului, tara noastra se afla printre primele state membre din UE din perspectica avansului economic. Cu aceasta ocazie, Dancila a facut si o noua gafa, afirmand ca Romania a "devastat" state puternice in ceea ce priveste exporturile.
"Preluarea presedintiei UE are loc in contextul in care Romania a inregistrrat in 2018 o crestere economica ridicata si sustenabila. Romania se situeaza printre primele state membre din UE din perspectica avansului economic. Rata de crestere pentru primele noua luni ale anului 2018 a fost de 4,2%, dublul avansului ecenomic al UE de 2,1%. Aceasta crestere se adauga avansului de 7% inregistrat in 2017.
Romania se situeaza pe locul sapte in ceea ce priveste dinamica exporturilor totale, devastand..., devansand state puternice precum Franta cu 4,6%, Germania cu 4,1% sau Italia, cu 3,8%", a declarat Viorica Dancila.
Afirmatiile premierului vin dupa ce raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondiala (BM), arata ca economia Romaniei va inregistra un avans de 3,5% in 2019 si de 3,1% in 2020, in scadere cu un punct procentual fata de prognoza din iunie 2018.
Dancila spune ca somajul se afla la minime istorice. Corina Cretu o contrazice
Viorica Dancila s-a laudat si cu "minimele... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 15:33
Avansul economiei in Europa Centrala si de Est (CEE) a incetinit probabil in primul trimestru din 2018, deoarece majorarea cheltuielilor, stimulata de cresterea salariilor, nu a reusit sa compenseze productia industriala mai redusa, se arata intr-o analiza publicata marti de Bloomberg.
Dintre cele sase state care vor publica marti datele privind PIB-ul, Cehia, Ungaria, Romania si Polonia vor raporta probabil o crestere mai redusa decat in trimestrul patru din 2017, in timp ce expansiunea in Bulgaria si Slovacia a accelerat, arata rezultatele unui studiu realizat de Bloomberg in randul economistilor.
Intregul grup va depasi avansul zonei euro - cel mai mare partener comercial al regiunii - care se estimeaza ca va inregistra o crestere de 2,5% in primul trimestru din 2018.
Nivelul record scazut al somajului si stimulentele fiscale au sprijinit cheltuielile de consum si avansul economiei, din statele baltice si pana la Marea Neagra. Totusi, economistii cred ca avansul economiei a atins nivelul de varf, iar politicile fiscale si monetare se vor inaspri, pe fondul reaparitiei inflatiei.
Comisia Europeana (CE) estimeaza o incetinire economica anul acesta pentru toatele foste state comuniste din UE, cu exceptia Bulgariei si Slovaciei.
"Anul trecut, avansul economiei a atins nivelul de varf pentru majoritatea tarilor, in special datorita majorarii consumului. Dar nu cred ca asta va ajuta si in viitor - a fost un motor puternic al cresterii economiei romanesti, dar... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 10:23
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).
Proiectul primei rectificari bugetare din acest an, programata pentru ultima parte a lunii august, releva ca Executivul si-a redus din nou estimarea de crestere economica, la 1,2% din PIB.
In document se arata ca unul dintre principalele elemente care stau la baza rectificarii bugetare pe anul 2012 este evolutia activitatii economice din primele cinci luni ale anului, care releva continuarea cresterii economice in conditii de stabilitate macroeconomica si financiara, "ceea ce sustine o crestere a produsului intern brut de circa 1,2% in anul 2012, fata de 1,8% - 2,3% cat se estima la elaborarea legii bugetului de stat" si un produs intern brut in valori nominale de 607,3 miliarde lei fata de 579.6 miliarde lei cat s-a estimat initial in bugetul de stat.
Majorarea valorii nominale a produsului intern brut, comparativ cu forma bugetului de stat, dar sub prognoza actuala, a avut la baza recalcularea acesteia pentru anii 2009 si 2010 si publicarea datelor provizorii pentru 2011, de catre Institutul National de Satistica.
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat,... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 09:31
Expertii FMI vor accepta estimarea de crestere economica mai mare de 1%, pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un indice de depreciere (deflator) in crestere de la 3,3% la 4%.
"Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International.
La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata.
In primul trimestru din acest an, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In conditiile in care autoritatile au negociat, inca de la evaluarea precedenta, cresterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetara nu va presupune ajustari in jos, ci doar redistribuiri intre ordonatorii de credite.
Potrivit surselor citate, expertii FMI sunt de acord cu o alocare mai mare spre Fondul de rezerva al Guvernului, care a in anii anteriori a reprezentat o sursa de... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 17:45
Daca pana acum, economiile mondiale s-au bazat pe investitii in industrie, pe agricultura, dar si servicii, noul deceniu aduce schimbari la orizontul economic al lumii. Trendul va fi acela al economiilor creative, bazate pe cunoastere, puterea va sta in mainile celor creativi, care vor sti sa aduca plus valoare domeniului in care activeaza.
"Economia mondiala intra intr-o noua etapa de dezvoltare mult mai dinamica si mai creativa. A trecut de la economia bazata pe agricultura, la economia industriala, apoi la economia bazata pe servicii si nu demult la cea bazata pe cunoastere. Cert e ca economia noului deceniu va fi o economie creativa.
Romania are atuul resursei umane pentru a fi parte a acestui val. Potentialul uman ne pozitioneaza in randul celor mai bogate tari din punct de vedere al ingeniozitatii si creativitatii", a declarat consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, intr-un interviu acordat Business 24.
In 2011 am avut un an agricol bun, care a contribuit la cresterea economica, insa principalul motor de crestere economica a fost reprezentat de exporturi. Care va fi principalul motor de crestere economica in 2012 si cum va putea fi stimulat?
Am alcatuit bugetul pe anul 2012 pe o crestere economica de 2,1%, sustinuta de sectorul industrial cu potential de export, de sectorul serviciilor si de revenirea sectorului constructiilor, antrenat de investitii publice in infrastructura si constructia de locuinte.
Trebuie totusi sa retinem ca exista o... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 07:50
Economia Romaniei se afla tot in criza, dupa 3 ani, iar fara niciun fel de masura coerenta aprobata anul viitor, 2012 va fi un an chiar si mai prost, cred analistii si oamenii de afaceri intervievati de Business 24.
Anul viitor poate sa fie un an de oportunitate pentru cei care vor gasi o strategie corecta, crede Sorin Minea, patronul lantului de magazin Angst. In opinia sa, bugetul pentru anul viitor nu este echilibrat si are multe deficiente. La randul sau, analistul Lucian Davidescu apreciaza ca, la sfarsitul acestui prim val de criza, pentru ca este posibil sa mai urmeze altul, Romania nu mai are nici macar manevra de acum 3 ani.
Marian Milut, proprietarul businessului Prefab mentioneaza ca trebuie diminuata structura companiilor nationale si sa incercam sa ducem obligatiile acestor companii intr-o zona mult mai flexibila a ministerelor de resort. Pe de alta parte, analistul Mircea Cosea considera ca anul viitor este situat la un nivel inferior prognozelor care s-au facut. Este vina, in principal, a factorilor externi.
Marian Milut - proprietarul businessului Prefab
- In primul rand, ar trebui sa se creeze aceste fonduri de garantare a investiiilor, pentru companiile mici si mijlocii care nu au suficiente resurse. Activele au coborat la jumatate, in acest moment, nu ai ce sa mai pui gaj.
- Este fundamental, daca vrei sa mergi pe linia de dezvoltare. Este obligatoriu sa incercam, in prima jumatate a anului, sa scadem intr-un fel fiscalitatea.
Nu avem... mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 18:38
Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a precizat ca s-a ajuns la un nou acord cu autoritatile romane in ceea ce priveste cea de-a treia evaluare, urmand ca aceasta sa fie analizata de conducerea fondului la mijlocul lunii decembrie.
De asemenea, Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne. Pentru anul 2012, perspectivele s-au inrautatit. Estimam o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne", a spus Franks.
De asemenea, FMI a convenit cu Guvernul roman inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor.
Cu toate acestea, in cazul in care evolutia veniturilor bugetare va permite, salariile si pensiile ar putea fi majorate limitat la jumatatea anului 2012.
"Am convenit ca in eventualitatea in care piata permite sa se aiba in vedere o majorare limitata a cresterii... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:35
Guvernul si FMI discuta pentru anul viitor despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%.
Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat in termeni cash.
Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% in sistemul european de calcul ESA 95 (care include si pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% in termeni cash echivaleaza cu 2,3-2,4% din PIB in sistem ESA.
Discutiile dintre Guvern si FMI pentru stabilirea tintei de deficit pe 2012 vor continua in urmatoarele zile, iar concluziile vor fi prezentate duminica presedintelui Traian Basescu, au declarat surse oficiale prezente la discutiile de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.
"Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o crestere economica in jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt inca discutii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment intre 1,9% si 2,1% din PIB, cu mentiunea ca in semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evolutii economice incurajatoare si daca restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar sa poata fi majorat pana la maximum 2,5%, astfel incat, incluzand si pierderile acestor companii, sa nu depaseasca limita de 3% din PIB", au aratat sursele.
Reducerea... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 21:36