SUA sustin in continuare lupta impotriva coruptiei din Romania si transmit mesaje ferme oficialitatilor de la Bucuresti sa nu se impotriveasca deciziei populare ca tara noastra sa fie parte componenta a civilizatiei si culturii occidentale.
Matthew Boyse (foto) este noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA, responsabil cu afaceri europene. Acesta, aflat in prima lui vizita in Romania din aceasta pozitie, a avut intalniri cu oficialii de la Bucuresti.
"Ma aflu aici pentru a lucra in ce priveste relatia dintre SUA si Romania. Vreau sa duc mai departe munca facuta de predecesorul meu si vreau sa intensific dialogul cu Romania, mai ales acum, cand tara dumneavoastra a devenit o putere la Marea Neagra si are un rol mult mai important decat cel avut in urma cu doar doua luni", a declarat Matthew Boyse, marti, la o intalnire cu presa.
Noul asistent adjunct al secretarului de Stat al SUA este inlocuitorul lui Brian Hoyt Yee, care a demisionat in ianuarie 2018.
Boyse a vizitat deja Bulgaria si va merge si in Cehia si Slovacia in zilele urmatoare.
Spre deosebire de declaratiile anterioare, diplomatii americani nu au mai facut referiri la Romania ca la un exemplu in ce priveste dezvoltarea statului de drept si nici remarci pozitive la eforturile autoritatilor romane de a limita coruptia.
Se observa o schimbare de ton care confirma si ea deteriorarea democratiei sub guvernarea PSD-ALDE.
Matthew Boyse: "Suntem atenti la tot ce se intampla!"
Boyse a... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 14:52
Alegerile intermediare din SUA ce se vor desfasura in data de 6 noiembrie vor avea efecte importante si asupra sistemului politic din Romania. Incepand cu vizita la Bucuresti a lui Bill Clinton (foto) din 1997, care a avut loc in mandatul presedintelui Emil Constantinescu, Romania dezvolta un parteneriat strategic cu SUA care a avut ca efect integrarea tarii noastre in NATO, aderarea la Uniunea Europeana si dezvoltarea unor relatii speciale cu Statele Unite pe trei nivele - politic, militar si economic.
Aceasta apropiere a dus la o sensibilitate extrema a liderilor politici de la Bucuresti la pozitiile SUA, fiecare dintre ei incercand din rasputeri sa intre in gratiile administratiei de la Casa Alba, oricare ar fi fost aceea.
Sa amintim episodul ridicol cu calatoria lui Liviu Dragnea, liderul PSD, si Sorin Grindeanu, premierul de atunci, la Washington, in ianuarie 2017, unde au cumparat "bilete" la un pret piperat pentru a participa la o cina festiva data in onoarea lui Donald Trump, noul presedinte al SUA.
Romanii privesc SUA ca pe un prieten pe care se pot baza in orice situatie
Reprezentantii Guvernului Romaniei, sefii principalelor partide se raporteaza la mesajele trimise de Departamentul de Stat (echivalentul Ministerului Afacerilor Externe de la noi) si de ambasadorul SUA la Bucuresti, pozitie detinuta acum de domnul Hans Klemm.
Intregul parteneriat strategic, succesul sau, se bazeaza pe increderea de care se bucura SUA in randul romanilor.
"Este... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 08:12
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici si-a prezentat, vineri, viziunea sa asupra parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. El sustine ca, atat timp cat Romania isi respecta obligatiile de a cumpara, de exemplu, rachete, si americanii ar trebui sa faca business in Romania.
Teodorovici a fost intrebat, intr-un interviu cu Val Valcu si Bogdan Chirieac, la DC News, daca nu ar fi fost mai util sa facem o autostrada decat sa cumparam "niste rachete", facand referire la Sistemul Patriot.
"Aici clar e un angajament si trebuie respectat. Cand statul incheie o intelegere e primul care trebuie sa o duca la bun sfarsit, ca si exemplu. Dar la fel de bine, intr-o intalnire cu ambasadorul Hans Klem, i-am spus 'domnule ambasador, noi am semnat acel parteneriat strategic de 20 de ani sau de cand am semnat noi, domne', hai sa trecem la chestiuni concrete. Adica 4 miliarde (de dolari, n.red.) costa rachetele? De 4 mld vreau sa facem noi bussiness, firmele romanesti, cu cele americane.
Aveti baza in Romania. Foarte bine si ne bucuram de aceasta prezenta. Dar cat consumati voi din Romania? Cumparati alimentele, apa pe care o beti, uniformele pe care le aveti, dati comanda in Romania ca ele sa fie produse de catre noi? Asa trebuie sa fie schimbul acesta. Asa trebuie purtata discutia de azi inainte cu orice partener vine in Romania. Adica trebuie sa castigam si noi ca tara.
Bun, 4 miliarde. De ce sa nu spunem asa: domne', nu cumpar de 4 mld, cumpar o treime din cat... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:06
Am aratat, intr-un articol precedent, modul in care realitatea politico-electorala americana sfideaza discursurile "analistilor" de cafenea de la Bucuresti.
Imi propun, de aceasta data, sa arat cealalta fata a superficialitatii noastre cea de toate zilele: corul laudatorilor (fara ureche muzicala) orientarii geostrategice a Romaniei, prins in capcana realitatii pitice a unui parteneriat cam golas de continut.
Statele Unite ale Americii cheltuie pentru apararea proprie, precum si pentru cea a aliatilor sai si a lumii occidentale in general, imensa suma de 598 de miliarde de dolari (anul 2015), din care 83% reprezinta bugetul de baza al Departamentului Apararii (496 miliarde) ; a doua mare componenta o reprezinta cota numita Overseas Contingency Operations - finantarea zonelor de conflict cu 11% (64 miliarde) ; urmeaza o zona de 3% sau 18 miliarde de dolari cheltuiti pentru intretinerea stocului de armament nuclear si o zona de 2% (12 miliarde) pentru asistenta militara ...citeste mai departe despre "De ce sa ne apere americanii de Putin? Capcana realitatii pitice a unui parteneriat strategic, dar golas de continut (II)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 12:30
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca vrea sa atraga mai multe investitii americane.
"O sa facem un update la foaia de parcurs la zona comerciala. Trebuie sa avem cat mai multe investitii, nu doar din Europa, cat si din SUA. Parteneriatul strategic cu SUA merge foarte bine din punct de vedere militar si politic, dar nu merge foarte bine pe tema economica", a sustinut premierul, la debutul sedintei de Guvern.
El si-a exprimat dorinta ca tot mai multe companii mari americane sa investeasca in tara noastra, din cat mai multe domenii, nu doar cele din sectorul energetic.
Declaratia vine la doar cateva ore dupa ce insarcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a purtat o scurta discutie cu Ponta la Palatul Victoria.
Tariceanu a discutat cu Ponta la Guvern. Dean Thomson, prezent la Palatul Victoria
Ce vor americanii
In noiembrie 2014, Dean Thompson a precizat ca Romania este o tara a oportunitatilor, insa, pentru a profita de aceste oportunitati, trebuie sa ...citeste mai departe despre "Ponta, nemultumit de parteneriatul strategic cu SUA: Economic nu merge foarte bine. Facem un update" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Februarie 2015, ora 13:53
Presedintele Traian Basescu a afirmat marti ca parteneriatul strategic cu SUA este de neinlocuit si a sustinut ca "zambind politic si spre Est si in Asia", cream "confuzie prin atitudine".
"Abordarile mele traditionale sunt neschimbate. Evenimentele confirma ingrijorarile mele de la inceput de mandat si ca parteneriatul cu SUA este de neinlocuit pentru securitatea nationala si oricine incearca sa se imprastie in diverse directii, zambind politic si spre Est si in Asia... Sigur, putem face afaceri cu toata lumea, dar securitatea noastra tine de parteneriatul strategic cu SUA sau, daca vreti, de apartenenta la NATO si in interiorul NATO, de parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA, care nu imbraca doar securitatea militara, ci si aspectele dezvoltarii economiei romanesti. Numai ca acum ajungem sa ne incurcam, vrem cu China, vrem cu SUA, cream confuzie prin atitudine", a spus seful statului intr-o declaratie de presa sustinuta cu ocazia Summitului Securitatii Nucleare care se desfasoara luni si marti la Haga.
Basescu a afirmat ca se indoieste ca SUA nu pot dezvolta un program IT sau de telefonie in Romania.
"De ce vrem sa ne vulnerabilizam, mi-e greu sa inteleg", a adaugat Basescu.
El si-a exprimat speranta ca vocea si consecventa sa vor domina aprecierile cu privire la Romania, chiar daca au aparut si alte optiuni.
"Consecventa in actiune a Romaniei sper sa ne lase pe aceasta axa fixata de multi ani", a completat presedintele.
Seful statului a... mai mult
Marti, 25 Martie 2014, ora 15:48
Situatia de securitate internationala, modul de dezvoltare a capabilitatilor militare in cadrul NATO prin proiecte 'Smart Defense', in conditiile crizei economice mondiale si ale unor alocari bugetare insuficiente pentru aparare, precum si principalele aspecte ale parteneriatului strategic romano-american in domeniul apararii au constituit principalele subiecte ale discutiilor ministrului Apararii cu omologul sau american, Charles Timothy Hagel.
In cadrul intrevederii au fost dezvoltate teme legate de programul de inzestrare al Armatei Romaniei cu avioane multirol F-16 si instruirea pilotilor, cooperarea in vederea retragerii trupelor si materialelor din Afganistan si a stadiului proiectului scutului antiracheta de la Deveselu.
Referitor la ultimul subiect, ministrul Dusa a punctat faptul ca Romania si-a indeplinit toate obligatiile asumate la termenele stabilite si va continua sa duca la bun sfarsit toate celelalte sarcini pentru ca proiectul sa fie definitivat.
De asemenea, Afganistanul a fost un alt subiect important al agendei, context in care ministrul Apararii a declarat ca perioada post 2014 va reprezenta o noua etapa de transformare, cand Romania va ramane angajata in mentinerea coeziunii si solidaritatii Aliantei.
Tratamentul medical acordat militarilor romani in spitalele americane, dar si sprijinul oferit trupelor romanesti pentru desfasurarea misiunilor au fost elemente pe care delegatia romana a dorit sa le puncteze in cadrul intalnirii.
Cei doi... mai mult
Duminica, 20 Octombrie 2013, ora 11:06
Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a accentuat oportunitatile deosebite oferite de piata romaneasca pentru investitorii americani intr-o intrevedere avut marti cu adjunctul asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euro-asiatice, Marie Yovanovitch.
Tema predilecta a celor doi oficiali a fost Parteneriatul Strategic, cu accent pe dimensiunea sa economica.
Marie Yovanovitch a coordonat echipa americana de negociatori pentru Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul al XXI-lea intre Romania si SUA, adoptata la 13 septembrie 2011.
Potrivit MAE, discutia celor doi oficiali s-a concentrat pe eforturile comune care trebuie intreprinse pentru punerea in aplicare a prevederilor Declaratiei comune privind Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA, adoptata la 13 septembrie 2011, cu prilejul vizitei la Washington a presedintelui Romaniei.
MAE urmareste aprofundarea cooperarii cu comunitatile de afaceri americane
Cei doi inalti oficiali au convenit continuarea consultarilor stranse pentru identificarea proiectelor prioritare de cooperare, pe fiecare dintre domeniile mentionate in cuprinsul Declaratiei. Documentul marcheaza, in viziunea ambelor parti, trecerea relatiei bilaterale intr-o noua etapa, calitativ superioara, trasand, totodata, liniile principale pentru consolidarea si dezvoltarea, in continuare, a acesteia.
Secretarul de stat Doru Costea a subliniat importanta acordarii unei atentii... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 09:25
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat interesul Romaniei pentru continuarea coordonarii si cooperarii stranse cu SUA in domeniul securitatii energetice, inclusiv prin realizarea unui transfer de expertiza si tehnologie, intr-o intalnire cu noul director american pentru Europa Centrala, precizeaza NewsIn.Secretarul de stat Bogdan Aurescu a avut vineri o intrevedere de lucru cu noul director pentru Europa Centrala din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Michael Morrow.
Potrivit MAE, cei doi oficiali au evaluat impreuna o serie de elemente importante ale cooperarii bilaterale in contextul recentei semnari, in cadrul vizitei la Washington a presedintelui Traian Basescu a Acordului privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta in Romania, respectiv al adoptarii Declaratiei comune de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI, care marcheaza inceputul unei noi etape in relatia de Parteneriat Strategic dintre Romania si SUA.
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat ca este necesara intreprinderea de demersuri comune, in perioada imediat urmatoare, pentru valorificarea si punerea in aplicare, cu maxima eficienta si de o maniera cuprinzatoare, a oportunitatilor deschise de cele convenite in textul Declaratiei.
Cei doi oficiali au fost de acord ca nivelul excelent al interactiunii in plan politico-militar trebuie sa se regaseasca si in cadrul celorlalte dimensiuni enumerate in cuprinsul documentului mentionat, cu accent special asupra impulsionarii... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 19:45