Iohannis si Trump au semnat o declaratie comuna privind parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, cu directii foarte clare

Marti, 20 August 2019, ora 23:59
1124 citiri
Iohannis si Trump au semnat o declaratie comuna privind parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, cu directii foarte clare
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis si omologul sau american, Donald Trump, au adoptat marti o declaratie comuna in care Statele Unite ale Americii, printre altele, isi reitereaza sprijinul pentru eforturile Romaniei de a deveni eligibila pentru intrarea in Programul Visa Waiver in conformitate cu cerintele legislatiei SUA, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Ca presedinti ai Romaniei si Statelor Unite ale Americii, actionam impreuna, ca prieteni si aliati, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust si durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundeaza, vom crea noi oportunitati pentru cresterea securitatii, dezvoltarii si prosperitatii si pentru a raspunde mai bine provocarilor si responsabilitatilor globale pe care le impartasim", se arata in declaratie.

De asemenea, in textul documentului sunt rememorate Revolutia din 1989 si aniversarea a 15 ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

"Impreuna, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea fortelor noastre armate si pentru a ne indeplini angajamentele asumate in cadrul NATO cu privire la partajarea echitabila a responsabilitatilor.

Militarii nostri actioneaza umar la umar pentru apararea libertatii si in vederea consolidarii posturii de aparare si descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv in Marea Neagra, care este de importanta strategica pentru securitatea transatlantica. De asemenea, cautam sa evitam riscurile de securitate care insotesc investitiile chineze in retelele de telecomunicatii 5G", se mentioneaza in declaratia comuna.

In document se precizeaza ca Romania si Statele Unite recunosc ca securitatea energetica este securitate nationala.

"Subliniem opozitia noastra fata de Nord Stream 2 si alte proiecte care ii fac pe aliatii si partenerii nostri dependenti energetic fata de Rusia. Resursele de gaze naturale din Romania au potentialul de a creste prosperitatea statelor noastre, precum si de a intari securitatea energetica a Europei.

Romania si Statele Unite vor analiza modalitati de imbunatatire a climatului investitional in domeniul energiei in beneficiul ambelor tari. Mai mult, incurajam puternic colaborarea stransa a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele Romaniei in domeniul energiei nucleare civile", se afirma in text.

In declaratia adoptata se afirma ca excelentul parteneriat dintre Romania si SUA in domeniul aplicarii legii si al luptei impotriva coruptiei se ...citeste mai departe despre "Iohannis si Trump au semnat o declaratie comuna privind parteneriatul strategic dintre Romania si SUA, cu directii foarte clare" pe Ziare.com

#Iohannis Trump declaratie comuna , #Stiri International