Strategia energetica a Romaniei ar putea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an, prima intalnire de lucru pe acest subiect urmand sa aiba loc in data de 10 iunie, a anuntat, joi, Constantin Nita, ministrul Delegat pentru Energie, in cadrul Conferintei "Energy Business Summit", desfasurata sub patronajul Ministerului Economiei.
"Speram sa schitam, pana in toamna, o noua strategie a sectorului energetic din Romania, in perspectiva anilor 2030-2035. In acest scop, incercam sa cream - la nivelul ministerului - un colectiv pentru Strategia energetica a Romaniei, iar o prima intalnire pe acest subiect o vom avea pe data de 10 iunie a.c. In cadrul noii strategii vom pune accent pe elementele de viziune, incercand o noua abordare fata de cea folosita la elaborarea vechii strategii, unde nu se facea decat o detaliere a resurselor energetice de care dispune tara noastra", a afirmat Constantin Nita.
Potrivit acestuia, in cadrul noii strategii energia nucleara ar putea detine un procent de 10-12% din total putere instalata in Romania.
"Daca vom reusi punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, atunci vom obtine inca 2.400 de megawati, ceea ce s-ar traduce printr-o pondere a energiei nucleare de 10-12% din total putere instalata in Romania", a mai spus ministrul Constantin Nita.
Conform unui scenariu realizat de Uniunea Europeana pentru anul 2030, mixul de energie va proveni din surse regenerabile - in procent de 18%, carbune - 12%,... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 13:20
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Seul, ca si-a luat angajamentul ca Romania sa contribuie cu 30.000 de euro la procesul de instruire a personalului care opereaza instalatii nucleare in diverse state.
Pe langa aceasta contributie, Romania are "disponibilitatea de a acorda asistenta altor state in procesul reconversiei reactoarelor de cercetare de la uraniu inalt imbogatit la uraniu slab imbogatit. Putem acorda asistenta in ceea ce priveste conditiile tehnice ale repatrierii uranului inalt inbogatit in statele de provenienta - noi insine am facut-o - si putem acorda asistenta legata de siguranta surselor radioactive", a declarat Traian Basescu.
Basescu: Romania abordeaza "serios" chestiunea diminuarii riscurilor nucleare
"Mi-am propus sa conving statele care erau in jurul mesei ca Romania abordeaza serios problema diminuarii riscurilor nucleare si este o tara extrem de preocupata de mentinerea activitatii nucleare la cele mai inalte standarde de siguranta si securitate", a spus presedintele, adaugand ca un argument in acest sens este faptul ca tara noastra are "un program prin care pana in anul 2014 va termina implementarea unui set de masuri coerente in ceea ce priveste securizarea materialelor nucleare vulnerabile".
In plus, Romania si-a aratat "preocuparea pentru securitatea combustibililor nucleari cu mult inainte de acest summit" si a fost "prima tara care a repatriat combustibil nuclear pe calea aerului si nu cu mijloacele clasice, cu... mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 13:29