Alegeri Iran: un reformist la carma tarii. Ce perspective pot avea relatiile cu Romania

Sambata, 15 Iunie 2013, ora 16:30
2366 citiri
Alegeri Iran: un reformist la carma tarii. Ce perspective pot avea relatiile cu Romania

Hassan Rohani, singurul reprezentat al reformistilor si moderatilor dintre candidatii la Presedintia Iranului, conduce detasat in preferintele alegatorilor, conform numaratorii partiale conduse de Ministerul de Interne al tarii.

Rohani ar fi obtinut 51% din voturi dupa numararea realizata in 65% din birourile de vot, transmite AFP, conform Mediafax.

"Au fost numarate 23 de milioane de buletine, iar Rohani are 11,75 milioane de voturi" in 38.621 de sectii de votare dintr-un total de 58.764, a anuntat acest oficial.

La o numaratoare anterioara, cand se numarasera 10%, Rohani era cotat cu 49,87% din voturi, devansandu-l pe conservatorul Mohammad Bagher Ghalibaf, care avea doar 16,65% din sufragii, transmite Agerpres.

Cine este Hassan Rohani

In varsta de 64 de ani, Hassan Rohani este un lider religios moderat, singurul candidat al reformistilor, si a fost responsabilul cu negocierile privind dosarul nuclear al Teheranului sub presedintia reformatorului Mohammad Khatami (1997-2005).

El promite flexibilitate in discutiile cu marile puteri pentru a relaxa sanctiunile adoptate impotriva Teheranului si care au provocat o grava criza economica.

Pe locul trei in alegeri s-a clasat negociatorul pe probleme nucleare Said Jalili a obtinut 383.820 de voturi (13,11%), iar un fost comandant al Gardienilor Revolutiei, armata de elita a regimului, Mohsen Rezaie, 383.489 de voturi (13,10%), a precizat purtatorul de cuvant al ministerului.

Ceilalti doi candidati, fostul sef al diplomatiei Ali Akbar Velayati si Mohammad Gharazi, au iesit din cursa.

Said Jalili sau Mohammad Bagher Ghalibaf refuza, in ceea ce-i priveste, orice "concesie" cu puterile occidentale.

Cum au fost afectate relatiile comerciale Romania - Iran

Relatiile economice dintre Romania si Iran au cunoscut o inflorire deosebita in timpul regimului Ceausescu, cand dictatorul initiind schimburi comerciale importante la scurt timp dupa venirea sa la putere.

Astfel, tara noastra cumpara ieftin titei si bumbac, iar in schimb oferea Iranului utilaje agricole si produse industriale. Romania a fost una din primele tari care a recunoscut regimul instaurat in urma Revolutiei Islamice din februarie 1979, dupa inlaturarea monarhiei si este de remarcat faptul ca ultima vizita oficiala a lui Nicolae Ceausescu a avut loc in aceasta tara.

Dupa Revolutia din 1989, relatiile cu intregul Orient Mijlociu s-au racit, focusul politicii externe romanesti fiind integrarea euro-atlantica.

Romania a devenit membra NATO si ulterior a Uniunii Europene, tara noastra aliniindu-se astfel, in ceea ce priveste Iranul, politicii impuse de alianta nord-atlantica.

Sanctiunile impuse astfel de SUA si adoptate apoi de Uniunea Europeana, s-au reflectat astfel asupra relatiilor comerciale intre tara noastra si Iran.

Dupa impunerea unor multiple sanctiuni, atat in 2010, cat si in 2012, care vizeaza atat sectorul industrial, cat si relatiile bancare si transporturile, cooperarea economica dintre cele doua tari a inregistrat o stagnare, arata Ministerul Roman de Externe.

Astfel, nu doar ca a fost limitat volumul si tipurile de schimburi comerciale care pot avea loc intre cele doua tari, dar in plus, controlul exercitat asupra fluxurilor financiare au un efect negativ semnificativ asupra termenelor de plata stabilite prin contractele comerciale.

Perspective pe viitor

Alegerile din Iran au avut loc pe fondul unor nemultumiri masive privind situatia economica a tarii. Platforma electorala a lui Rohani, care sustine o atitudine moderata in relatiile cu puterile vestice pentru a obtine o diminuare a sanctiunilor impuse de acestea, a avut astfel castig de cauza si poate insemna inceputul refacerii legaturilor comerciale cu tari precum Romania.

Iranul detine locul doi in lume in ceea ce priveste rezervele de petrol si gaze naturale. Acest fapt explica faptul ca in primele sapte luni din 2011, produsele industriei chimice organice reprezentau 83% din totalul importurilor Romaniei.

In schimb, tara noastra a exportat masiv autovehicule si piese de schimb, precum si masini si aparate electrice. In ianuarie - iulie 2011, exporturile Romaniei catre Iran au crescut cu 71,8% fata de perioada echivalenta din 2010, pana la 122,18 milioane de dolari, ulterior instalandu-se stagnarea provocata de sanctiunile internationale.

Insa atat oamenii de afaceri romani, cat si cei iranieni nu si-au pierdut speranta si militeaza pentru reluarea legaturilor economice. La sfarsitul lui aprilie 2013, o misiune economica formata din sapte reprezentanti ai Confederatiei Patronatul Roman a efectuat o vizita oficiala in Iran, la invitatia ambasadei Republicii Islamice Iran la Bucuresti. Misiunea s-a suprapus cu desfasurarea Iran Expo 2013, eveniment organizat de Camera de Comert si Industrie a Iranului.

Oamenii de afaceri iranieni si reprezentantii guvernamentali si-au aratat cu aceasta ocazie disponibilitatea de a relua schimburile comerciale si efectuarea de investitii reciproce. Mai mult, iranienii s-au aratat gata sa acorde facilitati vamale si fiscale speciale pentru a usura astfel constituirea de societati comerciale mixte.

Cu un mediu de afaceri deschis spre cooperare, limitarea vine, in prezent, din partea politicului. Pozitia Romaniei va ramane conforma cu cerintele SUA si UE, dar, in conditiile unui regim politic conciliant la Teheran, sanctiunile ar putea fi reduse, tinand cont de rezervele petroliere ale Iranului care ar putea reprezenta o alternativa la dependenta energetica a Uniunii Europene fata de Rusia, cu atat mai mult cu cat Europa si SUA pierd teren pe plan economic in fata Chinei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri Iran, #relatii economice Romania Iran, #Hassan Rohani presedinte Iran, #schimburi comerciale Romania Iran , #Iran