Mihai David, Hidroelectrica: sindicalistii din energie ingreuneaza reorganizarea sectorului

Joi, 11 Februarie 2010, ora 17:04
2452 citiri
Mihai David, Hidroelectrica: sindicalistii din energie ingreuneaza reorganizarea sectorului

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat joi pentru NewsIn ca sindicalistii Hidrosind, care au amenintat joi ca vor intra in greva de avertisment, ingreuneaza reorganizarea sectorului energetic, adaugand ca acestia isi reprezinta propriile interese si duc o campanie de imagine.

"Liderii sindicalistilor din Hidrosind sunt lideri ai antireformei din sectorul energetic national. Ei au ajuns sa nu mai reprezinte interesul angajatilor, ci doar pe al lor. S-au indepartat de interesele oamenilor. Duc o campanie de imagine. In loc sa aiba grija de competitivitatea companiei in care sunt angajati, ei au grija sa-si apere drepturile si imaginea proprie. Vanzarile de hidrocentrale sau eventualele disponibilizari reprezinta un lait-motiv fara nicio baza", a spus Mihai David.

Sindicalistii Hidrosind, apartinand celui mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica, ameninta ca vor intra in greva de avertisment timp de doua ore, peste doua-trei saptamani, ca protest fata de decizia de infiintare a celor doua companii-gigant din sectorul energetic.

"Daca Adriean Videanu face antireforma, atunci sa plece. Noi cerem demiterea ministrului Videanu. Vom trimite o scrisoare premierului Emil Boc, caruia ii vom cere acest lucru. Peste doua-trei saptamani vom intra in greva de avertisment si Hidroelectrica va functiona numai cu o treime din capacitatea de productie", a declarat joi presedintele Hidrosind, Decebal Sulea, in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, reprezentantii Hidrosind cer presedintelui Romaniei sa se implice direct si sa actualizeze strategia energetica.

"ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - n.r.) se afla sub control politic brutal si nu recunoaste costurile companiei. Pretul energiei electrice produsa in hidrocentralele noastre este mult mai mic fata de cel din alte tari. In viitor, Comisia Europeana va obliga Romania sa utilizeze cat mai mult resursele regenerabile", au adaugat acestia.

Totodata, sindicalistii din Hidrosind spun ca, dupa infiintarea celor doua societati-gigant, statul roman ar putea vinde active din aceste doua companii.

Hotararea de Guvern prin care sectorul energetic din Romania se reorganizeaza si se comaseaza in doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, a fost publicata vineri, 5 februarie, in Monitorul Oficial si prevede ca personalul de la societatile care se desfiinteaza sa fie preluat de noile entitati.

In componenta Electra intra complexurile energetice Rovinari, CE Turceni si CE Craiova, SNLO (Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu.

Din compania Hidroenergetica fac parte societatile Hidroelectrica (SH Bistrita, SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina), Filiale pentru Reparatii si Servicii "Hidroserv" (Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina), Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si Electrocentrale Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.

Electra si Hidroenergetica, cele doua companii-gigant rezultate in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, vor fi inregistrate la Registrul Comertului dupa obtinerea deciziei de autorizare a concentrarii economice, potrivit Hotararii de Guvern publicate vineri in Monitorul Oficial.

Electra va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice, exploatarea minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

Hidroenergetica va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice si exploatarea minelor de huila.

 

#companii, #electra, #energetic, #hidroenergetica, #sector, #sindicalisti , #stiri Hidroelectrica