Hotararea de infiintare a celor doua companii energetice nationale, publicata in Monitorul Oficial

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 00:32
2700 citiri
Hotararea de infiintare a celor doua companii energetice nationale, publicata in Monitorul Oficial

Hotararea de Guvern prin care sectorul energetic din Romania se reorganizeaza si se comaseaza in doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial si prevede ca personalul de la societatile care se desfiinteaza sa fie preluat de noile entitati.

"Personalul angajat la societatile comerciale care se desfiinteaza, respectiv se reorganizeaza potrivit prevederilor prezentei hotarari, se preia la societatile comerciale infiintate, beneficiind de prevederile articolelor 169 si 170 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in Hotararea de Guvern adoptata in 29 ianuarie.

Potrivit textului, contractele colective de munca incheiate anterior de societatile comerciale si de filialele lor raman in vigoare pana la incheierea noilor contracte colective de munca, in conditiile legii, de catre societatile comerciale infiintate.

Altfel, in urma proceselor de divizare si fuziune prevazute in HG, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, Hidroelectrica SA, isi inceteaza existenta, se mai arata in HG publicata vineri in Monitorul Oficial.

In componenta Electra intra complexurile energetice Rovinari, CE Turceni si CE Craiova, SNLO (Societatea Nationala a Lignitului Oltenia), Nuclearelectrica, Hidroserv Ramnicu Valcea si sucursalele Hidroelectrica SH Ramnicu Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu.

Din compania Hidroenergetica fac parte societatile Hidroelectrica (SH Bistrita, SH Buzau, SH Cluj, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina), Filiale pentru Reparatii si Servicii "Hidroserv" (Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina), Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani si Electrocentrale Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.

Electra si Hidroenergetica, cele doua companii-gigant rezultate in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania, vor fi inregistrate la Registrul Comertului dupa obtinerea deciziei de autorizare a concentrarii economice, potrivit Hotararii de Guvern publicate vineri in Monitorul Oficial.

Electra va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, producerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice, exploatarea minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

Hidroenergetica va avea ca obiect principal de activitate producerea si furnizarea energiei electrice, porducerea, transportul, distributia si furnizarea energiei termice si exploatarea minelor de huila.

De asemenea, cele doua companii nationale sunt obligate sa incheie cate un protocol cu Banca de Import-Export a Romaniei Eximbank, pentru creditele cu garantia statului emisa de institutia bancara, prin care preiau drepturile si obligatiile societatilor care se reorganizeaza.

Totodata, Electra si Hidroenergetica trebuie sa asigure sursele de finantare pentru investitiile de mediu. 

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#hidroenergetica, #electra, #companii, #energetice, #energie , #stiri Electrocentrale Bucuresti