Nuclearelectrica vrea sa ajunga in topul reactoarelor nucleare din lume

Luni, 12 Octombrie 2009, ora 13:28
1734 citiri
Nuclearelectrica vrea sa ajunga in topul reactoarelor nucleare din lume

Al doilea producator de energie electrica din Romania, Nuclearelectrica, vrea sa se numere printre primele 25 de reactoare nucleare din lume, cu cele doua unitati pe care le are in administrare, pana in anul 2013, a declarat luni directorul Unitatilor 1 si 2 de la Cernavoda, Ionel Bucur, citat de NewsIn.

"In prezent, Romania se afla in primele 100 de locuri, din cele 400 de reactoare functionale cate exista in prezent, in 30 de tari din intreaga lume.

Vrem ca pana in 2013 sa ajungem intre primele 25, ca securitate energetica", a precizat Ionel Bucur, in cadrul unui simpozion pe teme de energie nucleara.

Intre principalii indicatori globali care sunt luati in calcul in realizarea acestui top, sunt: productia realizata, nivelul de utilizare al puterii instalate, securitatea nucleara, impactul asupra mediului, cat si numarul de evenimente raportate la autoritati.

Directorul celor doua unitati nucleare de la Cernavoda a mai spus ca din cele circa 400 reactoare functionale la nivel global, 100 se afla in Statele Unite.

"De asemenea, din cele 400, mai sunt functionale numai 39 de reactoare in lume care folosesc tehnologie cu apa grea.

Intre acestea 39 se afla si cele doua reactoare de la Cernavoda.

Unitatea 2 se afla pe primul loc, iar Unitatea 1 se afla pe locul 6", a adaugat Ionel Bucur.

La randul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, prezent la eveniment, a precizat ca avantajele folosirii energiei nucleare in productia de energie electrica sunt: costurile de operare reduse, absenta emisiilor de dioxid de carbon si siguranta operarii.

"Sectorul nuclear este supus mereu unui proces de imbunatatire.

In afara de tinta noastra de a ajunge in primele 25 de reactoare nucleare din lume, ca siguranta de exploatare, dorim totodata sa ajungem la un angajat/MWh", a spus Budulan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reactoare, # nucleare, # securitate, # energetica, # productie , #stiri Nuclearelectrica