GE: Romania va traversa in curand o revolutie in sectorul energetic

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 13:13
2339 citiri
GE: Romania va traversa in curand o revolutie in sectorul energetic

Seful gigantului american General Electric pentru Europa Centrala, Leslaw Kuzaj, a declarat, intr-un interviu pentru NewsIn, ca Romaniei "ii bate la usa" o revolutie in sectorul energetic, intrucat tara noastra isi diversifica sectorul de productie si construieste conducte de gaze cu tarile vecine. 

"Veti vedea in Romania in curand o apriga competitie in sectorul de productie a energiei. Se construiesc mai multe conducte de interconectare intre tari.

Daca inainte gazul venea de la est la vest, acum vine pe directia nord-sud sau din sud catre nord. Asta va schimba modul de productie a energiei in Romania", a declarat directorul executiv regional GE pentru Europa Centrala, Leslaw Kuzaj, intr-un interviu pentru Agentia NewsIn.

Acesta spune ca vom vedea in Romania proiecte pe energie regenerabila, se construiesc totodata ferme eoliene, inclusiv prin GE, se va produce si o schimbare majora in sistemele de iluminat si vor exista schimbari si in ceea ce priveste panourile solare. "Deci va exista o mare revolutie care va bate la usa chiar acum.

Romania are nevoie de un mixt energetic (nuclear, gaz natural, regenerabile). Nu exista o singura sursa pe care sa te bazezi.

Trebuie sa le ai pe toate. Va exista o revolutie, nu am nicio indoiala", a precizat reprezentantul GE.

Potrivit lui Kuzaj, este nevoie de conducte de interconectare a retelelor de gaze intre tari, pentru a face fata cererii.

"Daca te uiti pe harta Europei, cea mai mare parte a gazului consumat vine din Rusia si conductele prin care trece gazul sunt orizontale.

Dar in viitorul apropiat vom vedea conducte de la Marea Baltica la Marea Adriatica, dar si de la Marea Adriatica spre Marea Baltica", a mentionat Leslaw Kuzaj.

GE: Cea mai mare problema a Romaniei este lipsa infrastructurii

In opinia lui Leslaw Kuzaj, cea mai mare problema cu care se confrunta Romania este lipsa infrastructurii.

"Aceasta regiune este foarte importanta pentru GE, unde suntem prezenti de peste 20 de ani.

Cea mai mare provocare in aceasta zona este ca trebuie sa-si modernizeze infrastructura, dupa atatia ani de comunism.

Cand vorbim de modernizarea infrastructurii, ma refer la doua etape: sa modernizam ceea ce se numeste 'infrastructura de baza', adica drumuri, poduri, scoli, spitale, trotuare, iar o a doua etapa ar fi tehnologia infrastructurii", a spus Leslaw Kuzaj.

Kuzaj afirma ca cea mai mare problema pentru Guvernul Romaniei este, odata ce infrastructura de baza va fi finalizata, cum am vrea sa ne dezvoltam, cum ne dorim sa recuperam decalajul fata de restul Europei, in termeni de competitivitate.

Oficialul General Electric mai spune ca infrastructura necesita intr-adevar investitii foarte mari, dar te folosesti de ea pentru 40-50 de ani.

"Daca optezi pentru o infrastructura ieftina, atunci nu vei avea ceva de calitate. Insa daca azi alegi varianta scumpa si optezi astfel pentru o infrastructura care este de calitate, atunci te tine 40-50 de ani si vei recupera astfel decalajul fata de restul Europei. Altfel, procesul de 'a ajunge din urma' va dura mai mult pentru voi", a subliniat Leslaw Kuzaj.

Acesta considera ca Romania nu va fi niciodata competitiva fara o infrastructura competitiva.

"Aici, pentru prima data in istorie, aveti doua lucruri care merg foarte bine impreuna: aveti bani, dar exista si cerere.

Aveti bani de la Uniunea Europeana, de la investitori straini, dar si din cresterea economica.

Avand acestea, cheia este in intrebarea: Cum v-ati dori voi sa va dezvoltati? Cumparand lucruri ieftine si proaste sau folosind cea mai performanta tehnologie?", se intreaba Kuzaj.

In ceea ce priveste managementul si rezultatele GE in Romania, Kuzaj spune ca desi GE se descurca bine in Romania, el nu este niciodata multumit.

"Nu sunt multumit de rezultate, pentru ca vad ca potentialul tarii este mai mare decat veniturile noastre.

Deci trebuie sa realizam mai mult decat pana acum. Ne vom implica si in alte proiecte aici, pentru ca noi credem in viitorul acestei regiuni", a mentionat seful GE pentru Europa Centrala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ge, # infrastructura romania, # revoultie sector energetic, # general electric romania , #stiri General Electric