Romania inregistreaza o povara fiscala de 29% din Produsul intern brut (PIB), cu 24% mai mare decat media inregistrata la nivelul economiilor BRIC emergente majore (21,8%), arata un studiu realizat de UHY, reteaua internationala a firmelor de contabilitate si consultanta fiscala.
De asemenea, conform studiului si taxele impuse de guvernul roman sunt mai mari decat media la nivel global (28,2%).
"Economiile precum Romania trebuie sa cerceteze si sa identifice mai multe moduri pentru a diminua povara fiscala pentru companii.
In caz contrar, acestea vor fi afectate de concurenta tot mai acerba a tarilor emergente mai dinamice cand vine vorba de atragerea companiilor straine in Romania.
Este dovedit ca scaderea taxelor impuse persoanelor fizice si juridice ar putea ajuta economiile sa incurajeze cresterea si sa creeze stimulente, in special pentru investitori si companii mai mari cu o activitate orientata spre nivel global", a declarat Camelia Dobre - Managing Partner in cadrul firmei membre UHY, UHY Audit CD S.r.l.
UHY a analizat 34 de tari din intreaga lume si a calculat procentul colectat din PIB-ul tarilor respective de catre Guverne prin taxe, pozitionand Romania pe locul 17 in studiu si Danemarca pe prima pozitie, cu taxe impuse de catre Guvern care reprezinta 53,5% din PIB-ul tarii.
Statele Unite ale Americii colecteaza taxe care reprezinta 22% raportat la PIB, in vreme ce Republica Irlanda este singura tara din zona Euro studiata in care taxele impuse... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 11:34
Cum ar fi daca in Romania ar exista doar doua biruri importante? Ar deschide calea catre crestere economica, creare de locuri de munca si bunastare? Am avea o viata mai buna daca ni s-ar lua de pe umeri povara fiscala?
Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, sustine ca tara noastra ar putea functiona foarte bine daca s-ar desfiinta contributiile sociale si impozitul pe profit, astfel ca ar ramne doar TVA si impozitul pe salarii (venit).
Motivele care sustin aceasta propunere sunt simple.
Faptul ca povara fiscala este uriasa pentru Romania e demonstrat de eficienta redusa a colectarii. Evaziunea fiscala din TVA s-a cifrat in anul 2013 la peste 12% din PIB (potrivit Consiliului Fiscal si SRI). Daca ar fi fost stransa, ar putea asigura dublarea tuturor pensiilor si a cheltuielilor in educatie. Similar, impozitul pe profit e colectat doar in proportie de 21%.
Mai mult, contributiile sociale reprezinta o povara. Pentru fiecare leu oferit... citeste mai departe despre "Romania cu doar 2 taxe importante: Ar functiona acest sistem? Interviu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Iunie 2015, ora 07:14
Masuri fiscale anuntate de Guvern determina o agravare fara precedent in ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii romani trebuie sa o suporte si totodata vor afecta negativ investitiile si competitivitatea produselor romanesti, apreciaza reprezentantii AmCham.
"AmCham Romania iti exprima ingrijorarea fata de noul val de impozite si taxe anuntate in ultima vreme de catre Guvernul Romaniei. Impreuna cu cresterile de fiscalitate impuse deja in legislatie, fara o consultare prealabila si transparenta cu mediul de afaceri, astfel de decizii determina o agravare, fara precedent in ultimii 20 de ani, a poverii fiscale pe care contribuabilii romani vor fi obligati sa o suporte", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert Americane in Romania - AmCham, organizatie care reuneste 350 de companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde dolari si 200.000 de locuri de munca.
Totodata, investitorii arata ca lipsa de coerenta si consisteta in adoptarea de masuri cu caracter fiscal, precum si interventiile frecvente si imprevizibile ale Guvernului in economie provoaca distorsiuni in mecanismele pietei, dificultati in planificarea afacerilor, cu consecinte deosebit de grave pentru mediul de afaceri romanesc, atractivitatea investitionala si competitivitatea economica a Romaniei.
"In lipsa unei strategii de tara careia sa i se circumscrie, sistemul fiscal romanesc, in loc sa se modernizeze prin mecanisme eficiente si... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 15:47