Adio, recesiune! Romanii continua criza mai saraciti decat europenii

Vineri, 13 Mai 2011, ora 23:32
2626 citiri
Adio, recesiune! Romanii continua criza mai saraciti decat europenii

Din punct de vedere tehnic, Romania a iesit din recesiune odata cu cresterea economica de 0,6%, inregistrata in T1 din 2011. Practic, spune Varujan Vosganian, a intrat intr-o faza de stagnare economica. "Economia Romaniei va avea o crestere pana in 1% anul acesta, iar acest tip de crestere mareste decalajul fata de media UE, adica ne face si mai saraci, si nu are impact nici pe zona de ocupare, nici pe zona de venituri si nici pe investitii", a declarat Varujan Vosganian pentru Bloombiz.ro.

Daca majoritatea guvernantilor se arata optimisti cu privire la cresterea de 0,6% din T1, sunt si oameni de afaceri si politicieni care simt anuntul iesirii din recesiune ca o "revolta".

In opinia fostului ministrul de finante, Varujan Vosganian, cresterea de 0,6% de la trimestru la trimestru arata ca Romania a intrat intr-o faza de stagnare economica.

"Economia Romaniei va avea o crestere pana in 1% anul acesta, iar acest tip de crestere mareste decalajul fata de media UE, adica ne face si mai saraci, si nu are impact nici pe zona de ocupare, nici pe zona de venituri si nici pe investitii", a declarat Varujan Vosganian pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, "iesirea din recesiune" este doar un instrument de propaganda.

Mai mult investitorii si companiile nu-si vor modifica semnificativ comportamentul avand in vedere faptul ca piata romaneasca este in continuare dificila.

"Mai jos de atat nu puteam sa coboram. O sa avem 6 ani pana sa ne intoarcem la potentialul economic din 2008. Am pierdut destul de mult. Se poate presupune ca la anul vom avea o crestere care sa se resimta, adica mai mare decat 2%. Vom spune ca am depasit greutatile in momentul in care veniturile, ocuparea, investitiile straine si PIB-ul real vor fi cel putin la nivelul lui 2008", a precizat Vosganian.

De asemenea, omul de afaceri Maria Grapini spune ca nu crede intr-o iesire punctuala din recesiune.

"Cresterea anuntata de 0,6% este sub limita marjei de eroare. Nu avem adevaratele conditii practice de iesire din recesiune.

Astazi, la Constanta, este un targ de textile. Toata lumea injura in toate directiile. Cand tu, cel care esti industrias, intreprinzator, care ai responsabilitatea unor locuri de munca, stii ca nu s-a intamplat nimic bun si totusi esti anuntat ca ai iesit din recesiune, mi se pare o bataie de joc.

Acest anunt nu transmite optimism cum cred guvernantii ci transmite revolta", a declarat Maria Grapini pentru Bloombiz.ro.

Potrivit lui Grapini, Romania va iesi din recesiune in momentul in care va creste venitul mediu, vor creste numarul locurilor de munca, va scadea povara fiscala.

Pe de alta parte, analistul Daniel Daianu considera ca Romania s-a stabilizat in pragul de jos in ultima parte a anului, dupa socul TVA-ului, care a intarziat iesirea tehnica din recesiune, insa ar fi o greseala sa consideram ca am iesit din criza.

In opinia lui Daianu, Romania "sufera" de mai multe crize.

In primul rand, acesta vorbeste de o criza a modelului de crestere, care nu se poate schimba prin consolidare fiscala.

"Ani de zile am crescut nesustenabil cu import masiv de capital care s-a dus catre sectoare "non tradeable", am avut o indatorare pe termen scurt a economiei private.

Noi criticam executiile bugetare, dar trebuie sa intelegem ca problema mare a fost modelul de crestere si de indatorare pe termen scurt a sectorului privat care nici macar n-a facut investitiile ca lumea. Necazurile Romaniei nu tin in primul rand de executiile bugetare", a subliniat Daianu.

O alta componenta a crizei pe care acesta o numeste este legata de faptul ca in Romania consolidarea fiscala s-a facut prin cresteri de taxe si impozite, prin marirea bazei de impozitare si prin taieri de cheltuieli.

"E drept ca avem o dinamica exploziva a exporturilor fiindca depindem foarte mult de pietele externe si ca Germania si-a revenit puternic si am reusit si noi sa ne legam. Economia noastra e totusi legata de economia Germaniei, a Frantei, pentru ca avem grupuri straine in Romania care au exportat", este de parere analistul.

Pe de alta parte, Maria Grapini spune ca pentru prima data, exporturile romanesti sunt in scadere, fiind "lovite" de curs.

"Exportatorii inregistreaza pierderi. Ne-am dus la BNR si am aratat ca in 2 luni ramura noastra de textile are o pierdere de la diferenta de curs la data facturarii pana la cursul de la data incasarii de vreo 96 de milioane de lei in 2 luni.

In ultimele 2 luni exporturile au scazut. Era o chestiune predictibila atata timp cat a scazut numarul de locuri de munca si am avut vreo 700.000  de someri inregistrati", a mai subliniat Grapini.

In opinia acesteia, scaderea importurilor va duce si la scaderea ulterioara a exporturilor intrucat Romania este dependenta de materii prime aduse din import.

De asemenea, o alta problema pe care o aminteste Daniel Daianu este cea a fondurilor europene fiindca incapacitatea romanilor de a le absorbi denota "in oglinda" functionarea proasta a administratiei publice.

Daianu se arata sceptic cu privire la resuscitarea consumului.

"Nu vad din ce ar putea sa creasca consumul, numai daca firmele vor incepe sa angajeze. Ele au inceput, se simte deja, dar nu poti sa spui ca e un fenomen, caun torent", a precizat acesta.

Asadar, Daianu recomanda guvernantilor "sa nu-si fure singuri caciula" fiindca mai e cale lunga pana la iesirea din criza economica.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#crestere economica, #daniel daianu, #economie, #export, #iesire recesiune, #investitori, #loc munca, #maria grappini, #somaj, #varujan vosganian , #stiri Daniel Daianu