Romania migreaza artificial spre PFA: Un calcul simplu arata toate motivele pentru care nu mai merita sa fii salariat in 2018

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 15:46
7216 citiri
Romania migreaza artificial spre PFA: Un calcul simplu arata toate motivele pentru care nu mai merita sa fii salariat in 2018
Foto: Claudia Sofianu, EY Romania

O analiza a viitorului mod de impunere a celor doua tipuri de venit ridica o serie de intrebari: ce ne va aduce anul 2018? Va creste sau va scadea numarul de salariati?

"Vom asista la o noua migrare artificiala de la salariat la persoana fizica autorizata pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasa? O migrare, am putea spune, care ar incalca legea daca nu sunt respectate diverse conditii", scrie Claudia Sofianu, Partener EY Romania.

Daca ne aducem bine aminte, o astfel de structura a fost des si in mod abuziv folosita in trecut si a fost expusa diverselor controale fiscale (reclasificarea in activitati dependente).

"Iar, in final, s-a ajuns la amnistia fiscala", puncteaza aceasta.

Nu in ultimul rand, ramane intrebarea: Ce impact va avea o astfel de colectare mai redusa pentru anumite tipuri de venituri asupra fondurilor de contributii sociale?

Povara fiscala pentru salariat versus PFA

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificari importante in domeniul impozitului pe venit si al contributiilor sociale.

In acest context, reducerea impozitului pe venit si transferul de contributii sociale de la angajator la angajat (cu reducerea doar la nivel procentual a acestora si asta limitat la doar 2%) au reprezentat subiectele cel mai dezbatute in ultima perioada.

Modificari substantiale sunt aduse nu doar veniturilor de natura salariala, ci si celor din activitati independente.

Daca modificarile pentru veniturile din salarii au starnit multe dezbateri controversate, cele privind activitatile independente au parut sa treaca mai mult neobservate sau extrem de putin atinse.

Facand un calcul simplu al nivelului de contributii sociale care ar urma sa se datoreze pentru cele doua tipuri de venit, constatam o discrepanta semnificativa, care nu poate sa nu ridice niste semne de intrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificari, precum si la tentatiile care ar putea sa apara in viitor cu privire la forma de munca sau colaborare intre companii si persoanele fizice.

Astfel, in contextul in care un salariat castiga un venit salarial brut de 5.000 lei/luna, acesta va avea aceeasi povara fiscala (impozit pe venit si contributii sociale individuale) ca si persoana care castiga un venit din activitati independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei).

De unde aceasta diferenta enorma? Aceasta rezulta ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara (i.e., prevazut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contributiile sociale in cazul veniturilor din activitati independente.

Desi venitul la care se poate asigura in scopuri de asigurari sociale o persoana care desfasoara activitati independente poate fi unul ales, e putin probabil ca acest venit ales sa fie de prea multe ori mai mare decat cel minim impus de lege.

Chiar daca, si in prezent, exista plafoane la aceste contributii in cazul veniturilor din activitati independente, totusi, acestea sunt relativ mai mari.

In consecinta, incepand cu 1 ianuarie 2018, desi contributiile sociale platite pentru un venit salarial sunt in crestere, cele platite pentru veniturile din activitati independente sunt in scadere. Astfel, ajungem la concluzia ca, oricat de mult ar castiga pe luna o persoana fizica din activitati independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contributii va fi acelasi, adica 665 lei/luna.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de 31,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2017.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#PFA 2018, #salariati 2018 , #Angajati