Consiliul Uniunii Europene a confirmat, luni, numirea fostei sefe DNA, Laura Codruta Kovesi, in functia de procuror-sef al Parchetului European (EPPO).
"Consiliul (UE - n.red.) a convenit astazi (luni - n.red.) numirea Laurei Codruta Kovesi pentru a fi primul procuror sef european. Numirea trebuie acum confirmata si de Parlamentul European", informeaza un comunicat de presa remis de Consiliul UE.
Urmatoarea sedinta a PE ar urma sa aiba loc joi, 17 octombrie.
"Doamna Kovesi, cetatean roman, este in prezent procuror in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania. A ocupat diverse functii de procuror in timpul carierei sale in Romania.
Procurorul-sef european va organiza activitatea EPPO si va reprezenta Biroul in relatia cu institutiile UE, statele membre si tarile terte. Ea va fi asistata de doi adjuncti si va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei si a regulilor interne si de a asigura coerenta intre si in cazuri", potrivit sursei citate.
In context, Anna-Maja Henriksson, ministrul Justitiei din Finlanda, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului, a explicat ca este o prioritate ca Parchetul European sa fie functional pana in luna noiembrie 2020.
Sarcina lui Kovesi, sustine Henriksson, va fi sa creeze EPPO "de la zero".
"Prioritatea Consiliului este ca EPPO sa functioneze pana in noiembrie 2020. In acest sens, devenea urgent sa fie numit procurorul sef european. Dna... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2019, ora 13:43
Finlanda a preluat luni de la Romania presedintia Consiliului UE si a adoptat sloganul "O Europa sustenabila - Un viitor sustenabil'".
Promovarea "leadership-ului global in privinta actiunii climatice" al Uniunii Europene va fi tema centrala in timpul presedintiei finlandeze a blocului comunitar, relateaza DPA.
Acest lucru inseamna de asemenea un angajament fata de neutralitatea climatica pana in 2050, a precizat premierul Antti Rinne intr-un discurs sustinut saptamana trecuta in parlament.
Finlanda isi propune de asemenea sa apere valorile UE precum "statul de drept, drepturile omului, egalitatea si democratia", potrivit premierului.
Printre provocarile cu care se confrunta UE in urmatoarele sase luni sunt iesirea amanata a Marii Britanii din UE, programata acum sa aiba loc la 31 octombrie.
Premierul in exercitiu Theresa May a demisionat luna trecuta dupa ce nu a reusit sa obtina aprobarea in parlament a acordului pe care l-a negociat cu Bruxellesul.
Partidul Conservator se afla in prezent in plin proces de alegere a unui lider, fostul ministru de externe Boris Johnson, sustinator al Brexit-ului, fiind marele favorit sa devina viitorul premier.
Vezi si Boris Johnson si-a lansat campania la succesiunea Theresei May: Brexitul va avea loc la 31 octombrie, cu sau fara acord
Johnson s-a exprimat in favoarea redeschiderii negocierilor cu UE privind Brexit-ul, lucru pe care mai multi oficiali UE l-au respins ferm.
Daca nu va fi obtinut niciun acord... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 09:12
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a adus lamuriri in scandalul izbucnit, marti, dupa ce premierul Juha Sipila a spus ca tara sa e pregatita sa preia presedintia UE in locul Romaniei daca e necesar.
Aceasta a declarat ca Finlanda, care ne urmeaza in aceasta postura, ar fi pregatita sa preia presedintia daca i s-ar solicita.
"Finlanda nu a luat niciodata in calcul posibilitatea ca Romania sa nu preia presedintia UE. Cand Finlanda a fost intrebata de presa, ipotetic, luni, daca va prelua presedintia UE in cazul in care ar fi solicitata, raspunsul a fost afirmativ. Dar pentru Finlanda este clar ca Romania va prelua responsabilitatile presedintiei UE", a precizat Paivi Pohjanheimo pentru Realitatea.net.
Sipila a anuntat, marti, ca guvernul sau e dispus sa preia functia in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Amintim ca Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la Romania la 1 iulie 2019.
Declaratia lui Sipila a venit dupa ce Comisia Europeana a publicat un raport MCV devastator pentru Romania, iar in plenul Parlamentului European s-a votat o rezolutie in care sunt condamnate modificarile din Justitie din tara noastra, dar si masurile represive din 10 august.
MAE a reactionat dupa declaratia lui Sipila, sustinand ca "Romania este pregatita pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregatirile se desfasoara conform... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 14:40
Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a declarat ca Romania nu e pregatita sa preia presedintia UE de la 1 ianuarie, Finlanda, tara care ne urmeaza in aceasta postura importanta, a precizat ca e gata sa ne ia locul, daca e necesar.
Premierul finlandez, Juha Sipila, a anuntat ca guvernul sau si-a aratat disponibilitatea in acest sens, in cazul in care Romania va solicita un schimb de mandat la presedintia rotativa a UE anul viitor. Finlanda e programata sa preia presedintia UE de la noi la 1 iulie 2019.
Totusi, Juha Sipila adauga ca tensiunile politice interne romanesti nu vor afecta calendarul pentru mandatul Finlandei din 2019.
Sipila a declarat, marti, agentiei finlandeze de stiri STT, ca Romania nu are intentia de a amana mandatul sau de sase luni la conducerea UE, care este programat sa inceapa la 1 ianuarie.
Dupa declaratiile presedintelui Iohannis de luni, guvernul finlandez si-a accelerat ritmul de pregatire si e gata in caz ca vine o solicitare de la Bucuresti pentru a-si devansa mandatul. Totusi, deocamdata, o astfel de cerere nu a sosit. Dimpotriva, guvernul roman a confirmat ca tara noastra isi va desfasura mandatul asa cum era planificat.
Dancila ii raspunde lui Iohannis: Sa se abtina. Suntem pregatiti pentru preluarea presedintiei Consiliului UE
Aceasta va fi prima presedintie a Romaniei de la aderarea la UE in 2007. Finlanda a detinut functia de doua ori inainte, in 1999 si 2006. Austria detine presedintia pana la sfarsitul acestui an.... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 20:23
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a spus miercuri, in cadrul sedintei saptamanale a Comitetului de Coordonare a Sistemului national de gestionare a Afacerilor Europene, ca Romania este "in grafic" in ceea ce priveste procesul de pregatire pentru asumarea presedintiei Consiliului UE, pe toate dimensiunile sale.
In opinia sa, cel mai bun exemplu in acest sens este reprezentat de faptul ca "Romania exercita cu succes rolul de Presedintie din umbra la Consiliul Uniunii Europene, pe durata mandatului Austriei", exercitiu care implica realizarea aceluiasi set de activitati precum cele care rezulta din detinerea efectiva a Presedintiei.
Potrivit unui comunicat MAE, pana in prezent au fost realizate o serie de actiuni, pe dimensiunea politica fiind vorba despre: realizarea Programului de lucru al Presedintiei Romaniei la Consiliului Uniunii Europene, ce cuprinde narativul si tematicile de interes; aprobarea in unanimitate a documentului strategic privind tematicile de interes ale Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, in cadrul reuniunii Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru coordonarea activitatilor parlamentare necesare pregatirii Presedintiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, impreuna cu cele doua comisii pentru afaceri europene ale Senatului si Camerei Deputatilor, si sustinerea lor de catre Prim-ministrul Romaniei in plenul Parlamentului; Romania a fost prima tara care a... mai mult
Miercuri, 08 August 2018, ora 22:35
Suedia este, din nou, lider in domeniul inovarii in UE, fiind urmata de Danemarca, Finlanda, Olanda, Marea Britanie si Luxemburg, in timp ce Romania ocupa ultimul loc, arata datele din tabloul de bord european privind inovarea 2018, realizat de Comisia Europeana (CE).
In raportul publicat vineri se arata ca performanta UE in materie de inovare continua sa se imbunatateasca, dar ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial. Romania este considerata un inovator modest, iar din 2010 performantele tarii sunt in scadere. Punctele forte ale Romaniei sunt mediul prietenos cu inovatiile si efectele asupra vanzarilor, in timp ce punctele slabe sunt inovatorii si investitiile firmelor.
In fiecare an, CE publica o evaluare comparativa a performantei in materie de inovare a statelor membre si o compara cu concurenta internationala. Datele faciliteaza evaluarea de catre statele membre si de catre UE in ansamblu a domeniilor in care este necesara focalizarea eforturilor.
Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, a afirmat: "Tabloul de bord din 2018 arata inca o data ca Europa are mult talent si spirit intreprinzator, dar trebuie sa ne straduim mai mult sa transformam excelenta intr-un succes. UE, statele membre, regiunile si sectoarele industriale, inclusiv numeroasele IMM-uri, trebuie sa lucreze impreuna pentru a spori eficienta de alocare a economiei noastre, pentru a... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 14:52
Romaniei i-ar putea fi alocate 47 de miliarde de euro de catre Uniunea Europeana in cadrul bugetului pe 2014-2020, care va fi discutat la finalul lunii noiembrie.
Declaratia apartine secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Europene, Razvan Cotovelea, care crede ca Romania nu va fi dezavantajata in urmatoarea perioada. Astfel, suma alocata ar putea fi cuprinsa intre 40 si 47 miliarde de euro, relateaza Mediafax.
Cotovelea a declarat ca, la finalul saptamanii trecute, a participat la o reuniune privind alocarile de fonduri nerambursabile pentru urmatoarea perioada, in cadrul careia cele 15 state participante au ajuns la un punct de vedere comun privind alocarea bugetara.
Summitul extraordinar al liderilor europeni, privind ajungerea la un acord asupra viitorului cadru financiar pentru 2014-2020, va avea loc pe 22 si 23 noiembrie, la Bruxelles.
"Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a convocat un summit pentru 22 si 23 noiembrie, asupra bugetului european", a declarat Dirk De Backer, purtator de cuvant al Consiliului European.
In iunie 2011, Comisia Europeana a propus un buget de peste 1.083 miliarde de euro pentru perioada mentionata, adica 1,1% din produsul intern brut al Uniunii Europene. Suma este cu 5% peste cea alocata pentru 2007-2013. Propunerea a fost intampinata, atunci, de nemultumirea mai multor state, printre care si Marea Britanie, care se opune cresterii bugetului UE.
Marile contributoare ale bugetului UE -... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 14:43
Guvernul olandez a decis, vineri, sa blocheze aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen, care ar fi putut incepe in lunile viitoare, relateaza Mediafax.Decizia putea fi luata la Bruxelles in 22 septembrie, dar ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers, considera ca cele doua tari nu vor putea pazi frontierele externe ale UE, mentioneaza sursa citata.Potrivit RFI, executivul de la Haga a decis sa asculte sfatul ministrului Leers, care declara joi in parlamentul olandez ca, la nevoie, va utiliza chiar si un drept de veto la Bruxelles privind extinderea Schengen.Consiliul ministrilor de interne de saptamana viitoare de la Bruxelles va trebui, prin urmare, sa amane decizia extinderii Spatiului Schengen.Coalitia de guvernare olandeza se bazeaza pe un acord care stipuleaza, intre altele, ca Romania si Bulgaria nu vor adera la Spatiul Schengen inainte de a fi realizat progrese «durabile» si «ireversibile» in lupta impotriva coruptiei, mai noteaza RFI.Olanda nu este insa izolata in acest moment, intrucat, dupa cateva ezitari, Finlanda a decis si ea sa se alature acestei pozitii inflexibile, conform aceleiasi surse.Decizia negativa a guvernului olandez era una preconizata, determinata de fragilitatea coalitiei de guvernare de la Haga, sustinuta de formatiuni cu orientare populista si anti-imigrationaista.Coalitia de guvernare de la Haga este una fragila, fiind sustinuta la o diferenta de un vot in Parlament, ceea ce poate face ca guvernul sa se... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 19:51