Basescu, despre intrarea in Schengen: Practic, nu se poate

Marti, 08 Februarie 2011, ora 23:57
1974 citiri
Basescu, despre intrarea in Schengen: Practic, nu se poate

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara ca, desi teoretic este posibila intrarea Romaniei in Schengen, in martie 2011, practic acest lucru nu se mai poate, deoarece nu este posibila decuplarea de Bulgaria, tara care are doua rapoarte negative.

Seful statului a declarat ca, teoretic, termenul martie nu e pierdut nici acum, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Practic nu se poate, pentru ca Bulgaria are doua rapoarte negative. Ultimele doua nu sunt aprobate in CHEVAL, iar decuplarea Romaniei de Bulgaria nu este posibila. In plus, inca sunt tari care incearca sa lege MCV-ul de accesul in Schengen, ceea ce, iar, este un impediment serios", a declarat Traian Basescu.

Franta si Germania considera insa ca Romania si Bulgaria ar trebui primite in Schengen numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar.

Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului finlandez.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.

Seful statului a declarat, vineri, la Bruxelles, ca trimiterea la PE a documentului solicitat Consiliului de catre europaralamentari privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este permisa, saptamana viitoare urmand sa se organizeze o reuniune CAG pentru a se gasi o solutie.

Basescu a declarat, dupa reuniunea Consiliului European, ca raportul respectiv are caracter secret, iar reglementarile actuale nu permit trimiterea unui astfel de act la Parlamentul European, desi europarlamentarii ar avea acces la document.

Comisia de libertati, justitie si interne din PE a decis sa acorde un termen limita - 2 mai 2011 - pana la care Consiliul sa puna la dispozitia europarlamentarilor rapoartele de evaluare Schengen privind Romania si Bulgaria, in caz contrar urmand sa se emita un aviz favorabil in lipsa documentatiei.

Totodata, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o noua cerere oficiala de punere imediata la dispozitia deputatilor europeni a documentelor de evaluare Schengen.

#intrarea Romaniei in Schengen, #Schengen, #spatiul schengen, #libera circulatie a persoanelor in cadrul UE, #frontiere , #stiri Traian Basescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  6. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. România pune piciorul în prag: S-a opus unui proiect major al Uniunii Europene
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”