Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu, despre intrarea in Schengen: Practic, nu se poate

Basescu, despre intrarea in Schengen: Practic, nu se poate

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara ca, desi teoretic este posibila intrarea Romaniei in Schengen, in martie 2011, practic acest lucru nu se mai poate, deoarece nu este posibila decuplarea de Bulgaria, tara care are doua rapoarte negative.

Seful statului a declarat ca, teoretic, termenul martie nu e pierdut nici acum, in ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen.


"Practic nu se poate, pentru ca Bulgaria are doua rapoarte negative. Ultimele doua nu sunt aprobate in CHEVAL, iar decuplarea Romaniei de Bulgaria nu este posibila. In plus, inca sunt tari care incearca sa lege MCV-ul de accesul in Schengen, ceea ce, iar, este un impediment serios", a declarat Traian Basescu.


Franta si Germania considera insa ca Romania si Bulgaria ar trebui primite in Schengen numai daca inregistreaza progrese in lupta impotriva coruptiei si in reformarea sistemului judiciar.


Finlanda s-a raliat Germaniei si Frantei si a refuzat, la randul sau, intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in cadrul UE, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului finlandez.


Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele.


Seful statului a declarat, vineri, la Bruxelles, ca trimiterea la PE a documentului solicitat Consiliului de catre europaralamentari privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen nu este permisa, saptamana viitoare urmand sa se organizeze o reuniune CAG pentru a se gasi o solutie.


Basescu a declarat, dupa reuniunea Consiliului European, ca raportul respectiv are caracter secret, iar reglementarile actuale nu permit trimiterea unui astfel de act la Parlamentul European, desi europarlamentarii ar avea acces la document.


Comisia de libertati, justitie si interne din PE a decis sa acorde un termen limita - 2 mai 2011 - pana la care Consiliul sa puna la dispozitia europarlamentarilor rapoartele de evaluare Schengen privind Romania si Bulgaria, in caz contrar urmand sa se emita un aviz favorabil in lipsa documentatiei.


Totodata, membrii Comisiei LIBE l-au mandatat pe presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, cu sarcina de a adresa Consiliului o noua cerere oficiala de punere imediata la dispozitia deputatilor europeni a documentelor de evaluare Schengen.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1739 ori