Ponta militeaza la Bruxelles pentru pastrarea fondurilor de coeziune

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 12:25
1263 citiri
Ponta militeaza la Bruxelles pentru pastrarea fondurilor de coeziune

Prim-ministrul Romaniei, Victor Ponta, participa la Bruxelles la reuniunea grupului "Prietenii coeziunii", unde discuta importanta mentinerii unui buget important pentru politica de coeziune din cadrul UE.

Sefii de guvern din statele membre ale grupului "Prietenii coeziunii" - Romania, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania si Croatia, care urmeaza sa adere la UE in iulie 2013 - se intalnesc la Parlamentul European, cu zece zile inainte de summitul extraordinar la care Consiliul European va incerca sa ajunga la un acord cu privire la urmatorul cadru financiar multianual al UE, anunta Agerpres.

Reuniunea are loc la invitatia presedintelui PE, Martin Schulz, si este coprezidata de catre premierii polonez si portughez, Donald Tusk, respectiv Pedro Passos Coelho.

Cu acest prilej, premierul Ponta va avea si intalniri bilaterale cu omologii sai din Grecia si Polonia, Antonis Samaras si Donald Tusk, precum si cu liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda.

In ajunul reuniunii de la Bruxelles, presedintele grupului socialistilor din PE, austriacul Hannes Swoboda, a facut un apel catre liderii europeni sa dea asigurari ca politica de coeziune va primi suficiente fonduri in viitorul buget european.

Pe parcursul anilor, politica de coeziune s-a dovedit a fi un instrument eficient pentru stimularea investitiilor si crearea de locuri de munca, a sustinut si Constanze Krehl, purtatoarea de cuvant a grupului politicii de coeziune.

Comisia a propus in luna iulie un proiect de buget de 1.033 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, o crestere de circa 5% fata de perioada 2007-2013. Propunerea a fost respinsa de sapte state - Marea Britanie, Franta, Germania, Olanda, Finlanda, Suedia si Austria - toate contributoare nete si sustinatoare ale unei reduceri drastice a viitorului buget, in acord cu masurile de austeritate din statele membre.

De cealalta parte, se afla alianta formata din 14 state plus Croatia, asa-numitii 'Prieteni ai coeziunii', printre care se numara si Romania, care refuza ca fondurile de coeziune pentru statele cele mai sarace sa deconteze nota de plata a austeritatii.

Dezbaterile se anunta foarte dificile la summitul european extraordinar din 22 si 23 noiembrie de la Bruxelles, in cadrul caruia ar trebui sa se obtina un acord asupra bugetului multianual. Decizia finala ar urma sa se ia la un alt summit, care va avea loc pe 13 decembrie.

#fonduri coeziune UE, #absorbtie fonduri coeziune Romania, #intalnire Prietenii Coeziunii, #Ponta Prietenii Coeziunii , #UE