Aderarea Romaniei la spatiul Schengen va figura din nou pe agenda Consiliului JAI ca discutie

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 20:27
1194 citiri
Aderarea Romaniei la spatiul Schengen va figura din nou pe agenda Consiliului JAI ca discutie

Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen va figura din nou pe agenda Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) ca discutie asupra situatiei la zi privind cadrul legislativ necesar aplicarii integrale a dispozitiilor acquis-ului Schengen pentru cele doua tari, a decis miercuri Comitetul Reprezentantilor Permanenti (COREPER).

Conform unor surse din Consiliul UE, punctul de pe agenda finala a JAI este formulat la fel ca in cea provizorie - 'proiect de decizie a Consiliului privind cadrul legislativ necesar aplicarii integrale a dispozitiilor acquis-ului Schengen pentru Romania si Bulgaria' - dar in loc de 'adoptare' este mentionata formula 'state of play', respectiv o discutie asupra situatiei la zi in dosar.

Consiliul va prezinta un raport asupra implementarii acquis-ului Schengen

Consiliul urmeaza practic sa prezinte un raport asupra implementarii acquis-ului

Schengen in Romania si Bulgaria, iar apoi statele membre care vor dori sa intervina vor putea face acest lucru.

Spre deosebire de luna martie, cand Romania a solicitat in Consiliul JAI ca ministrii de interne ale statelor membre sa-si precizeze pozitia fata de aderarea celor doua state la zona libera de circulatie, se pare ca acum Romania nu va mai cere acest lucru, sustin sursele citate.

Statele care in trecut s-au opus cel mai clar aderarii Romaniei si Bulgariei la zona de libera circulatie au fost Germania si Olanda, iar Finlanda si Franta au avut pozitii oscilante, desi numai Finlanda a exprimat o pozitie in acest sens la Consiliul JAI din luna martie. In absenta unei decizii privind aderarea celor doua state la spatiul Schengen, cel mai probabil ministrii de interne vor decide sa includa in concluzii angajamentul de a rediscuta chestiunea in martie, la urmatoarea reuniune a Consiliului JAI.

#romania schengen , #Romania