Vicepresedintele PNL Florin Citu a scris joi, pe Facebook, ca liderul PSD, Liviu Dragnea, o coopteaza pe "Mama Omida" in echipa de guvernare, deoarece numai "vrajile" il mai salveaza, in conditiile in care "cu vrajeala" nu se mai poate.
Liberalul a sustinut ca social-democratii se declara "uimiti" de cea mai mare crestere economica a Romaniei din UE, chiar daca, in prezent, conditiile economice ale tarii noastre sunt mai rele decat cele din vara lui 2007.
"Dragnea o coopteaza pe Mama Omida in echipa de guvernare!! (numai vrajile il mai salveaza, cu vrajeala nu mai poate). Ii cam ia pe nepregatite cresterea economica pe PSD-isti. Pentru a 2-a oara in acest an reactioneaza uimiti la 'cea mai mare' crestere economica din UE. Ce nu spun PSD-istii este ca in primul trimestru Irlanda a fost 'campioana', iar acum 7 tari inca nu au raportat datele pentru trimestrul doi. Dar nu conteaza asa mult. Conteaza ca reactia PSD-istilor spune adevarul despre aceasta economie", a precizat senatorul PNL.
El a tinut sa sublinieze faptul ca, in prezent, conditiile economice ale Romaniei sunt "putin mai rele" decat cele din vara lui 2007.
"PSD-istii nu pot sa ascunda ceea ce simte toata tara: am mai vazut acest film si s-a terminat foarte prost pentru noi. In primul semestru al anului 2008, crestere PIB a fost de 8,8%, record absolut dupa 1990 si cel mai rapid ritm de crestere din UE. Economia Romaniei are sanse de crestere cu circa 9% in 2008, potrivit estimarilor Comisiei Nationale... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 12:29
INS a anuntat azi o crestere economica ce poate parea de invidiat pentru orice tara. 5,8% pe primele 6 luni.
Din pacate, nu vorbim de o crestere bazata pe fundamente sanatoase, asa cum a spus Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR.
Iata cateva cifre despre ce a insemnat aceasta crestere economica spectaculoasa, care probabil ne va plasa din nou in topul european.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,745 de miliarde de euro, in primele sase luni, in crestere cu 40,19%, fata de perioada similara din 2016, potrivit datelor publicate de Banca Nationala.
Ce inseamna asta: Balanta externa de plati este suma totala de bani care intra intr-o economie din afara granitelor, din care se scade suma totala de bani care iese din tara in aceeasi perioada. Vorbim de deficit, cand sumele care ies depasesc sumele care intra.
Contul curent include schimbul la vedere, care este valoarea exporturilor si importurilor in bunuri fizice; schimbul nevazut care este primirea banilor pentru servicii cum ar fi publicitatea sau dreptul de folosinta, dividendul sau plata dobanzii; transferuri private, cum sunt banii repatriati de muncitorii aflati in strainatate si transferurile oficiale cum ar fi ajutoarele externe.
In cazul Romaniei, vedem ca sumele care ies sunt mult mai mari decat cele care intra, de aceea avem un deficit care creste spectaculos, ceea ce nu este deloc bine pentru economie.
Creste si datoria externa pe termen scurt... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 11:15
Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Informatia reiese din datele publicate joi de biroul european de statistica, Eurostat.
Astfel, economia Romaniei a avansat in primele trei luni ale acestui an cu 1,7% fata de trimestrul precedent si cu 5,6% raportat la intervalul similar din 2016. Datele Eurostat, care sunt conforme cu sistemul european de contabilitate ESA 2010, confirma estimarile semnal publicate de biroul european de statistica pe 16 mai.
Institutul National de Statistica (INS) a confirmat miercuri estimarile publicate la jumatatea lunii mai, privind cresterea Produsului Intern Brut din primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, respectiv cu 1,7%.
Cresteri economice mari fata de trimestrul anterior au mai inregistrat Letonia (1,6%), Slovenia (1,5%) si Lituania (1,4%), iar cea mai scazuta a fost cea a Marii Britanii (0,2%).
In termeni anuali, cresteri economice mai au consemnat Slovenia (5%), Estonia si Lituania (4%) si Ungaria si Polonia (3,8%).
Eurostat a imbunatatit estimarile referitoare la economia zonei euro, care a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din ultimul an. Astfel, avansul trimestrial a fost de 0,6%, similar cu cel al UE, iar cel anual de 1,9% (2,1% in UE), fata de previziunile semnal de 0,5%, respectiv de 1,7%.
Citeste si:
Romania a depasit Grecia si ar putea deveni... mai mult
Joi, 08 Iunie 2017, ora 15:11
Cresterea economica pentru primul semestru al acestui an a fost revizuita in crestere usoara, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate miercuri.
Astfel, produsul intern brut a avansat cu 3,8% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.
In cifrele comunicate la inceputul lunii septembrie, cresterea economica estimata pentru primul semestru era de 3,7% pe serie bruta si 3,8% pe serie ajustata sezonier.
Si datele pentru trimestrul doi au fost revizuite in crestere usoara comparativ cu comunicatul precedent de la Statistica, avansul PIB fiind estimat, in prezent, la 3,4% pe serie bruta si 3,8% pe serie ajustata sezonier, comparativ cu o crestere cu 3,3% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier, potrivit cifrelor difuzate in 4 septembrie.
Vesti bune de la FMI: A imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti
Datele referitoare la evolutia produsului intern brut in trimestrul II fata de trimestrul precedent au ramas ...citeste mai departe despre "Veste de la INS despre cresterea economica a Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 10:32
Economia Romaniei a crescut cu 3,7% in primul semestru din 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Datele au fost publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS) si se refera la cele pe seria bruta. Pe seria ajustata sezonier, avansul e de 3,8%.
De asemenea, produsul intern brut a urcat in trimestrul al doilea cu 3,2% pe serie bruta si cu 3,7% pe serie ajustata sezonier, fata de intervalul similar din 2014.
Dar comparativ cu perioada ianuarie-martie 2015, cresterea a fost mica, de 0,1%.
Vesti mai bune de la FMI: Cu cat va creste economia Romaniei in 2015
Estimarile sunt de tip "semnal", ceea ce inseamna ca trebuie interpretate ca o viziunie de ansamblu, avand in vedere ca ar putea fi modificate in perioada urmatoare.
Modificari la datele statistice anterioare
Seria ajustata sezonier a produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul doi din 2015, fiind revizuita... citeste mai departe despre "Economia Romaniei a crescut cu 3,7% in primele 6 luni din 2015" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 10:13
Fondul Monetar International a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei la 2,4% anul acesta, fata de un avans de 2,8% anticipat in luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marti.
Pentru 2015, prognoza FMI a ramas neschimbata, 2,5%.
Romania a reintrat in recesiune tehnica la finele primului semestru, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%.
In semestrul I, produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 2,4% pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza sa acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Guvernul anticipeaza un avans economic de 2,5% anul acesta, dupa o expansiune de 3,5% in 2013. mai mult
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 09:36
Romania continua sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, a declarat joi consilierul pe probleme economice al prim ministrului, Cristian Socol.
"Cresterea de 2,6% semestrul 1 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior ramane una dintre cele mai mari cresteri economice din UE, chiar daca viteza este mai mica. Cresterea economica este sustenabila, bazandu-se in principal pe cresterea productiei industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare crestere din UE), agricultura si constructiile au subperformat", a declarat Socol.
Potrivit acestuia, Romania poate repeta experienta de anul trecut, cand in primul semestru avea crestere economica de 1,8% iar la final a obtinut a doua cea mai ridicata crestere din UE, de 3,5%.
Consilierul premierului mai afirma ca in al doilea semestru investitiile publice vor fi accelerate, in contextul in care exista "un spatiu fiscal important - deficitul bugetar este in prezent de 0,3% din PIB, iar tinta de sfarsit de an este de 2,2% din PIB".
"In plus se vor vedea si efectele pozitive ale scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, cresterii subventiilor agricole, schemelor de ajutor de stat si speram, reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator", a mai explicat Socol.
In opinia sa, mentinerea unei rate de crestere economica ridicata este meritorie in conditiile in care tarile din UE au incetinit puternic, Italia este in recesiune, Franta va avea zero crestere in 2014, Cehia, Olanda,... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 13:16
Romania a inregistrat o crestere economica, in trimestrul al doilea, usor peste asteptari, in conditiile in care PIB a urcat cu 0,5%.
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 1,8% cresterea Produsului Intern Brut (PIB) in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, dupa ce la primele estimari (estimari "semnal"), pe 14 august, a comunicat un avans al PIB de 1,7%.
Potrivit datelor provizorii publicate miercuri de INS, in trimestrul II 2013, fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 1,5% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier. La estimarile 'semnal', INS a anuntat o crestere mai mica in al doilea trimestru din 2013, de 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.
Cele mai importante contributii la cresterea PIB in semestrul I 2013 le-au avut industria, tranzactiile imobiliare, agricultura, silvicultura si pescuitul.
O contributie usoara au avut si activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, activitatile de servicii administrative si activitati de servicii suport.
Reducerea volumului de activitate din constructii, cu 3,1% a avut un impact negativ asupra evolutiei PIB, contributia sa la cresterea PIB fiind de -0,2%.
"Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat exportului net (cu o contributie de +5,3%), consecinta a cresterii cu 10,7% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu reducerea volumulului... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 11:01
Energia verde, industria auto si agricultura reprezinta trei domenii cheie, atractive pentru investitorii straini, spun specialisti contactati de Business24. Acestia remarca un interes sporit al investitorilor pentru tara noastra, dar atrag atentia ca redresarea economica este "una prea mica", si ca "statul roman pierde la nivelul balantei de capital", in ciuda unui excedent al balantei comerciale.
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri. O veste buna pentru guvernanti, care s-au grabit sa arate evolutia pozitiva a economiei, si un semnal pozitiv pentru investitorii straini, care iau in calcul din nou Romania, cand se pune problema elaborarii unei strategii pe termen lung.
In topul preferintelor investitorilor straini se afla in continuare industria energetica, industria auto si agricultura, asa cum observa Ionel Blanculescu, consilierul premierului Victor Ponta. In opinia lui Blanculescu, agricultura "este o oportunitate foarte mare pentru ca pretul la produsele agricole de baza sunt determinate de cotatiile internationale".
Pe de alta parte, revenirea economica este mult prea fragila pentru a putea echilibra declinul investitiilor straine directe. La jumatatea anului, acestea au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada de anul trecut, ajungand la 666... mai mult
Vineri, 16 August 2013, ora 14:58