Profesor de finante: Romania este noul ''tigru al Europei''. Spatiul fiscal ar trebui folosit pentru investitii, nu pentru salarii

Miercuri, 16 August 2017, ora 13:47
950 citiri
Profesor de finante: Romania este noul ''tigru al Europei''. Spatiul fiscal ar trebui folosit pentru investitii, nu pentru salarii
Foto: Arhiva Pexels

Romania este noul "tigru al Europei", cu o crestere economica de tip chinezesc, insa spatiul fiscal ar trebui folosit pentru investitii, nu pentru salarii, afirma Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).

"Suntem noul tigru al Europei cu crestere economica de tip chinezesc. 6% e deja o cifra care comanda foarte mult respect, pe un deficit de sub 3%, pe o crestere a creditarii sub aceasta crestere economica. Asta dovedeste ca resursele de crestere economica sunt stagnante, dar existente. Temporizarea nesanatoasa a investitiilor ar trebui ajutata cu acest spatiu fiscal pe care ti-l da o crestere economica.

O crestere economica peste asteptari si de o asemenea anvergura iti creeaza un spatiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adica investitional si nu prociclic, salarial.

Fara cele doua limitatoare de viteza de crestere economica, resurse umane si deficit de infrastructura, Romania ar creste probabil cu doua cifre. Faptul ca Europa occidentala, care este competitorul nostru direct pe forta de munca, ne aspira in continuare tot ce avem productiv, forta de munca, iar noi nu avem infrastructura. Avem aceste doua minusuri care ne tempereaza cresterea economica", a spus Mitroi.

Analistul este de parere ca cinetica economica a Romaniei este acum foarte buna.

"Are intreaga lipsa de slabiciuni pe care o cunoastem deja, dar cinetica este favorabila din factori interni si externi. Cei externi sunt cei care, paradoxal, ii vorbeam de acum un an de zile: efectul favorabil al Brexit-ului, care pozitioneaza Romania intr-un magnet si un nou tigru al Europei, exact pe flancul opus, si resetarea impusa si autoimpusa a Uniunii Europene post-Brexit sau din presiunea de la Brexit si asta ne pozitioneaza favorabil ca si unul dintre partenerii cu atitudinea potrivita. Daca Romania are ceva, acel lucru e atitudinea potrivita.

Din punct de vedere al factorului intern, cinetica economica are un efect sinergic ale celor trei politici macroeconomice care sunt pro-business: fiscala, salarial-bugetara, chiar si cea monetara care este doar un pic astringenta prin stabilitatea cursului si prin costul inca usor pozitiv al leului. Ai trei politici favorabile pro business aproape la limita de sustenabilitate", a mai aratat profesorul.

Conform datelor INS, publicate miercuri, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% in primul semestru din acest an pe seria bruta. In acelasi timp, pe seria ajustata sezonier, cresterea economica a fost de 5,7%. ...citeste mai departe despre "Profesor de finante: Romania este noul ''tigru al Europei''. Spatiul fiscal ar trebui folosit pentru investitii, nu pentru salarii" pe Ziare.com

#crestere economica Romania investitii , #Stiri Macroeconomie