Un deputat USR dezvaluie "cosmarul" din finantele tarii: PSD manipuleaza datele privind executia bugetara ca sa-i dea bine

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 13:44
1238 citiri
Un deputat USR dezvaluie "cosmarul" din finantele tarii: PSD manipuleaza datele privind executia bugetara ca sa-i dea bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul USR Claudiu Nasui, membru al Comisiei pentru Buget din Camera Deputatilor, a analizat cifrele din executia bugetara pe primul semestru, publicata marti de Ministerul Finantelor, si afirma ca ceea ce se intampla cu finantele tarii reprezinta "un cosmar pe care il vom plati cu totii".

"PSD manipuleaza datele privind executia bugetara, prin includerea in venituri a subventiilor in agricultura in anul 2017, dar nu in anul 2016. O data pe luna putem vedea guvernarea PSD in cifre prin executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor. E un cosmar ce se intampla in finantele tarii. Un cosmar pe care il vom plati cu totii", a avertizat, miercuri, pe Facebook Claudiu Nasui.

Deputatul USR afirma ca "deficitul sintetizeaza amploarea dezastrului", argumentand ca "dupa prima jumatate a anului 2017, statul roman a cheltuit cu 6,3 miliarde de lei (0,8% din PIB) mai mult decat a incasat".

"Fata de anul trecut, cand deficitul era de 3,8 miliarde, cresterea e de 63%. Cum se finanteaza acest deficit? Prin datorie publica, adica prin imprumut de la banci. Din cauza PSD, Romania reuseste, in plina perioada de crestere economica record, sa aiba probleme de bani", atentioneaza deputatul de profesie finantist.

Pe de alta parte, Claudiu Nasui analizeaza veniturile la buget, remarcand ca Guvernul se lauda cu cresterile de incasari, bagandu-si singur dintr-un buzunar in altul.

"Da, a avut, din impozitul pe salarii (+11.5%) si din contributiile sociale obligatorii (+16.1%). Dar de unde vin acele cresteri? Daca ne uita cateva linii mai jos in buget, intelegem usor de unde vin. Tot de la stat. Anul acesta, PSD a crescut nesustenabil salariile. Astfel cheltuielile de personal au crescut cu 19,5%.

De acolo a incasat statul multe impozite pe salarii si contributii sociale obligatorii. Nu s-a imbunatatit nicio colectare, si romanii nu au muncit mai mult. Statul a crescut salariile celor care lucreaza la stat si, astfel, a incasat de la el insusi mai mult impozite si contributii pe acele salarii", mai scrie deputatul USR, subliniind totodata faptul ca de cele mai mari cresteri (30%) au beneficiat cei din administratia publica locala.

Un alt aspect care i-a atras atentia lui Claudiu Nasui in documentele publice prezentate de Ministerul Finantelor este "cresterea spectaculoasa si falsa" a absorbtiei de fonduri UE.

In Anexa prezentata mai sus, ministerul spune ca, fata de 2016, cresterea este de 736% (5 miliarde de lei).

"Am mai atras atentia asupra ...citeste mai departe despre "Un deputat USR dezvaluie "cosmarul" din finantele tarii: PSD manipuleaza datele privind executia bugetara ca sa-i dea bine" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#executie bugetara guvern semestru 2017 , #Stiri Macroeconomie