Situatia incerta din Grecia a declansat panica si pe pietele din tarile vecine. Criza financiara in care s-a scufundat tara si retragerile masive de capital din Grecia sunt urmate acum de lichidarea depozitelor din bancile elene deschise in tarile vecine.
Romanii si bulgarii au recurs deja la etragerea economiilor depozitate in sucursalele bancilor grecesti, fiind urmati indeaproape de sarbi si macedoneni, arata reporterii New York Times.
Soc in Bulgaria
O analiza Morgan Stanley arata ca prabusirea Greciei va fi resimtita dur in Bulgaria, unde 20% din populatie are depozite constituite in sucursalele bancilor elene.
Pentru multi bulgari, vestile negative sosite de pe frontul negocierilor derulate intre Atena si creditorii internationali ai Greciei nu au oferit decat o singura alternativa: retragerea economiilor din bancile grecesti.
Insa companiile din Bulgaria sunt cele mai expuse la pierderi imediate. Exportatorii bulgari depind de Grecia in proportie de 7%, arata studiul Morgan Stanley.
Multi experti sustin ca bancile elene din Bulgaria si alte tari din regiune sunt stabile din punct de vedere financiar, avand rezerve masive de capital si bilanturi stabile.
Ceea ce ii sperie pe deponenti si investitori este faptul ca nimeni nu stie ce efecte irationale va avea, in cele din urma, un faliment al Greciei.
"Daca totul se prabuseste in Grecia, nimeni nu poate prezice ce nebunie va declansa o situatie de acest gen", sustine Petar Andronov, presedintele... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 14:22
1Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Clientii bancari s-au trezit brusc, dupa episodul Cipru, ca sunt investitori si trebuie sa-si asume riscurile de rigoare. Pana acum, bancherii nu mai stiau cum sa convinga oamenii sa-si scoata banii "de la saltea", propovaduind siguranta depozitului. Acum, bancherii romani ridica din umeri si invoca maturitatea clientilor, dar fara a da dovada de o minima transparenta in relatia cu ei.
Tonul s-a schimbat odata cu criza cipriota. Masura de taxare a depozitelor negarantate cu 60% pentru salvarea bancilor din Cipru a produs schimbari majore in discursurile bancherilor, dar si in cele ale oficialilor europeni si romani.
- "Daca tii peste 100.000 de euro in banca nu mai esti un simplu deponent, esti si investitor", sublinia acum cateva zile, Misu Negritoiu, omul care a condus ING Bank timp de sase ani.
- Economistul-sef BNR, Valentin Lazea recomanda impartirea economiilor la mai multe banci, daca este cazul, pentru a nu se depasi pragul garantat. Iar daca mai raman, sunt de preferat investitiile in bursa si in alte plasamente, decat in banci.
- Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nici nu doreste sa ofere sfaturi "bogatilor", adica celor cu peste 100.000 de euro in banci, pentru ca este "penibil".
"Intr-adevar, deponentii sunt investitori si nu doar cei mari. Nu ar trebui ca cineva sa se iluzioneze cu faptul ca exista solutii fara risc, nici macar in cazul depozitelor garantate de stat", intareste si analistul financiar Aurelian Dochia.
Noua abordare a... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 11:02
Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.
Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.
"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.
Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.
Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.
Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.
"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17
Fondurile de investititii monetare si cele de obligatiuni ofera, de multe ori, randamente mai bune decat depozitele la termen, dar sunt si mai riscante, nefiind garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Un aspect important pentru deponenti, mai ales in contextul in care criza a redus apetitul pentru risc. In aceste conditii, ce tipuri de plasamente sunt mai avantajoase?
In mod categoric, principalul avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta randamentele mai mari, comparativ cu cele oferite de depozitele bancare, spun specialistii. "Fondurile de investitii dau randamente mai mari. Diferenta dintre randamentele oferite de fonduri si depozite bancare poate ajunge si la 1%, procent semnificativ, pentru o inflatie de 6%", spune analistul economic Dragos Cabat.
Castigul superior este compensat printr-un risc mai crescut, comparativ cu depozitele bancare. Cabat mai spune ca exista agentii de rating care sa evalueze fondurile de investitii, dar costurile sunt mari. "La volumele mici de obligatiuni, evaluarea devine scumpa", spune analistul.
Management profesionist, in spatele fondurilor de investitii
Un alt avantaj al fondurilor de investitii il reprezinta managementul profesionist care sta in spatele pietei, asa cum remarca Sorin Spoiala, reprezentant ING.
"Depozitele bancare nu ofera aceeasi performanta precum fondurile de investitii", mai spune oficialul ING, atragand atentia ca exista doua categorii principale de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2013, ora 07:05
1Depozitele bancilor din zona euro la Banca Centrala Europeana au atins miercuri nivelul record de 452 de miliarde de euro, institutiile financiare asteptand anul viitor pentru utilizarea imprumuturilor uriase obtinute saptamana trecuta de la BCE.
In urma cu o zi, aceste depozite erau de 412 miliarde de euro, marimea acestei sume fiind interpretata de unii analisti drept un semn al agravarii reticentei bancilor de a se imprumuta reciproc.
"Unele persoane s-au declarat surprinse de marimea acestor depozite. Este insa normal, tinand cont de faptul ca saptamana trecuta BCE a oferit bancilor lichiditati de aproape 500 de miliarde de euro, iar acesti bani nu puteau sa dispara", a afirmat Luca Cazzulani, director adjunct pentru strategie la UniCredit.
Saptamana trecuta, BCE a acordat pentru 500 de banci europene imprumuturi pe trei ani in valoare de 490 de miliarde de euro.
Analistii se asteapta ca aceste fonduri sa alimenteze piata interbancara si sa permita achizitia de obligatiuni ale statelor din zona euro, dar nu imediat.
"Situatia va fi temporara. Bancile asteapta noul an pentru a aloca cele 500 de miliarde de euro primite de la BCE", a declarat Cyril Regnat, analist pentru piata de obligatiuni la banca Natixis.
Bancile trebuie sa efectueze rambursari importante in primul trimestru, de 230 de miliarde de euro potrivit datelor BCE, iar fondurile de la banca centrala vor fi folositi pentru achitarea datoriilor.
"Lichiditatile in exces vor fi utilizate... mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 21:45
Depozitele bancilor din Uniunea Europeana la Banca Centrala Europeana au ajuns vineri la o valoare de 347 de miliarde de euro, cel mai ridicat nivel din iunie 2010, potrivit datelor publicate de BCE.
In iunie 2010, depozitele depuse de bancile europene la BCE ajunsesera la 385 de miliarde de euro.
Plasarea resurselor in siguranta la Banca Centrala Europeana este un semn ca bancillor le este teama sa se imprumute una pe alta din cauza incertitudinilor legate de expunerile pe care institutiile bancare le au pe diferite active riscante, noteaza Washington Post.
Pentru banii depozitati la BCE dobanda este de doar 0,25%, mult mai putin decat pe piata interbancara, dar bancile nu vor sa-si asume riscul de a nu mai putea recupera imprumuturile.
Pe de alta parte, valoarea imprumuturilor contractate de banci de la BCE a scazut vineri la 6,34 de miliarde de euro, fata de 7,55 miliarde de euro joi.
Agentiile de rating au retrogradat ratingurile mai multor banci europene in ultimile zile. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:50
Lansarea unor emisiuni de titluri de stat catre populatie, dupa modelul italian, poate fi o solutie pentru investitorii romani care vor sa stea departe de riscul generat de colosii financiari. Daca gandul de a-ti economisi banii in depozitele bancare te inspaimanta, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui banii sub "salteaua" statului.
"O astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut", a declarat directorul fondului de pensii Eureko, pentru Business24.
Pe fondul crizei datoriilor suverane, populatia italiana s-a solidarizat si au decis sa contribuie la salvarea statului prin achizitia de obligatiuni de stat. Astfel fotbalistii italieni si-au indemnat suporterii sa cumpere obligatiuni de stat pentru a ajuta la scoaterea tarii din criza. In Romania, o astfel de masura ramane la stadiul de idee, cu toate ca avantajele par a fi mai numeroase.
Totul depinde de apetitul romanilor
Directorul fondului de pensii Eureko, Radu Craciun este de parere ca o astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen mai lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut.
Trebuie sa vedem cat de mult apetit exista. Daca romanii au suficient de mult apetit, o astfel de solutie ar fi... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:00
Banii nu trebuie tinuti in banci, ci investiti in business-uri pentru a produce continuu alti bani, precizeaza specialistii. Pentru cei conservatori, care prefera sa puna bani deoparte pentru zile negre, specialistii ii sfatuiesc sa isi plaseze finantele in mai multe monede pentru a se apara de riscurile valutare. Oamenii de afaceri trebuie, insa, sa lase banul sa circule. "Daca te gandesti la inmormantare, trebuie sa-ti pui la banca bani, insa daca esti un tip activ, care nu se gandeste la nemurirea sufletului, nu trebuie sa blochezi banii intr-un cont ci sa ii bagi instantaneu intr-un business. Capitalizarea intr-un cont e o prostie", a declarat omul de afaceri Silviu Prigoana pentru Bloombiz.ro.Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, actual vicepresedinte PNL
- Facand o comparatie intre dolar, franc elvetian si euro, e clar ca moneda elvetiana nu va mai urca in viitorul apropiat, autoritatile elvetiene nu vor mai lasa francul sa se aprecieze fiindca le blocheaza exporturile; pe termen scurt, e mult mai avantajos sa faci operatii in euro decat in lei.
- Bine ar fi sa pui banii in mai multe monede, astfel incat daca pierzi intr-o parte, sa castigi in cealalta. Depinde cati bani ai. Daca ai bani putini, nu merita sa-ti bati capul; daca ai bani multi si vrei sa castigi, vorbeste cu un consultant care sa-ti gestioneze banii pe piata si sa faca tranzactii pe piata valutara. Nu exista in viitorul imediat o reteta de succes in privinta asta.
- Pietele sunt foarte... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 18:16