Avertisment Credit Suisse: O noua recesiune va determina colapsul zonei euro

Joi, 03 Martie 2016, ora 16:30
4434 citiri
Avertisment Credit Suisse: O noua recesiune va determina colapsul zonei euro
Foto: Wikimedia

"Pe marginea prapastiei", astfel si-au intitulat economistii bancii elvetiene Credit Suisse analiza referitoare la riscurile unei nou recesiuni economice in Europa.

"Viabilitatea monedei euro este conditionata de redresarea actuala. In cazul in care zona euro va intra iarasi in recesiune, nu este clar ca va si rezista", spune economistul Peter Foley, citat de The Telegraph.

Semne ingrijoratoare

In cazul unei noi crize economice, moneda unica ar putea ceda sub presiunea declansata de turbulentele politice care s-ar ivi in interiorul UE, cred analistii bancii elvetiene.

Pentru moment, redresarea timida din zona euro ar mai putea evolua in acest ritm timp de cateva luni, dar la orizont au inceput deja sa apara semne ingrijoratoare de deteriorare a economiilor europene.

Nivelul ridicat al riscului de credit si volatilitatea pietelor din regiune se numara printre principalii factori de risc identificati de economistii Credit Suisse.

"Perspectiva activitatii economice pe termen scurt evolueaza pe un trend descendent", arata raportul de intocmit de reprezentantii bancii de investitii.

Cresterea inregistrata in ultimul trimestru al anului 2015 in cele 19 economii ale zonei euro nu a reusit sa depaseasca media de 0,3%, in ciuda injectiilor monetare administrate de Banca Centrala Europeana si a scaderii pretului petrolului.

Din acest punct de vedere, spre deosebire de economiile Statelor Unite si Marii Britanii, zona euro este inca mult in spatele varfului atins in perioada de dinaintea crizei din 2008-2009.

Capcana Europei

Economia Italiei, a treia mare putere economica de pe continent, a stagnat in ultimele trei luni ale anului trecut, in vreme ce in Grecia recesiunea este la ea acasa.

Germania, motorul economic al zonei euro, nu a reusit sa creasca decat cu 0,3% in aceeasi perioada.

Evolutiei plate din punct de vedere economic i se adauga si recenta coborare a inflatiei din luna februarie, fapt care ridica temeri privind intrarea zonei euro intr-o capcana a cresterii economice inconsistente, lucru care ar pune in pericol procesul de returnare a datoriilor inregistrate de tarile din regiune.

O astfel de perspectiva pune presiune pe BCE sa creasca masurile stimulatorii pentru revigorarea economica, dar inteteste si apelurile facute catre guvernele celor 19 tari de a pune in aplicare stimulii fiscali pe care ii au la dispozitie pentru a sustine cresterea economica.

Un esec in combaterea fortelor de recesiune inregistrate acum in zona euro ar putea cauza daune ireparabile in economia regiunii, chiar si la 6 ani dupa instalarea crizei, crede Peter Foley.

O pastila amara

Raportul Credit Suisse arata ca nivelul ridicat al somajului, scaderea preturilor si gradul mare de indatorare existent inca pe continent ar putea ajuta partidele populiste cu doctrine antieuropene sa radicalizeze o parte importanta din electorat.

La fel, starea precara a economiilor din regiune pune in pericol sistemul bancar din Europa, oricum fragilizat de criza financiara anterioara.

"Capacitatea unei noi recesiuni de a impinge zona euro intr-o bucla distructiva din punct de vedere economic, politic si financiar este considerabila", mai spune Foley.

Raportul intocmit de reprezentantii bancii de investitii din Elvetia vine cu doar o saptamana inainte de intrunirea forului de conducere al BCE intr-o sedinta in care se asteapta anuntarea prelungirii programului de relaxare cantitativa, dar si o noua reducere a dobanzii de referinta.

Ultima chestiune este privita cu prudenta de catre economisti, in conditiile in care aceasta poate avea efecte adverse asupra institutiilor de creditare de pe continent, recunoaste Benoit Coeure, membru in Comitetul Executiv al BCE.

"Suntem perfect constienti de aceasta problema. Monitorizam constant situatia si studiem cu atentie schemele aplicate pe alte piete pentru a atenua posibilele consecinte negative in sistemul bancar", a explicat Coeure.

Reducerea dobanzii la depozite bancare ar urma sa ajunga la -0,3%, fapt ce starneste temeri privind profitabilitatea operatiunilor derulate de bancile comerciale de pe continent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #recesiune zona euro, #analiza Credit Suisse, #criza economica Europa , #Rezultate financiare