Riscul de credit este perceput de bancherii romani drept principala amenintare pentru sistemul bancar local, lista ingrijorarilor fiind completata de riscul macroeconomic si de cel al instrumentelor financiare derivate, potrivit sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.
"Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, partener si liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC Romania, potrivit Mediafax.
La randul sau, Diana Coroaba, partener si liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar al PwC Romania, spune ca bancile romanesti au trecut prin procese ample de reorganizare in ultimii ani, bancherii fiind preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor.
"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 12:21
Institutiile de credit privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism si anticipeaza o crestere a cererii de credite atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.
Peste 80% dintre banci se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare in urmatoarea perioada, conform "Barometrului Bancar ARB & EY".
"Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum Industria, Tehnologia Informatiei, Agricultura, Telecomunicatii, Sanatate si pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB.
Indicele industriei bancare denumit "Barometrul Bancar ARB & EY" a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%.
Bancile anticipeaza un avans al cererii de carduri de credit
Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%)... mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 15:02
Restantele la creditele acordate de banci au crescut cu 460 de milioane de lei in luna noiembrie din 2013 si au ajuns la 32,9 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR publicate luni.
Astfel, restantele la creditele de peste 20.000 de lei, pe care le centralizeaza Centrala Riscului de Credit, au ajuns sa reprezinte aproape 10,7% din totalul creditelor acordate.
In cazul persoanelor fizice, restantele la banci au crescut in noiembrie 2013 fata de luna anterioara cu 120 de milioane de lei (1,78%), pana la 6,85 miliarde de lei.
O crestere semnificativa se inregistreaza, insa, pentru ultimele 12 luni. In perioada decembrie 2012 - noiembrie 2013, restantele persoanelor fizice la banci s-au majorat cu peste 1,1 miliarde de lei (19,4%), de la 5,74 miliarde de lei in urma cu un an, la 6,85 miliarde de lei in prezent.
In noiembrie 2013, 97,6% din totalul sumelor restante ale persoanelor fizice reprezentau intarzieri la plata mai mari de 90 de zile.
Pe de alta parte, numarul de restantieri persoane fizice a scazut in ultimul an de la 199.900 persoane in decembrie 2012 la 190.941 in noiembrie 2013 (4,48%).
In total, in noiembrie 2013, numarul clientilor cu restante la banci a ajuns la 224.090, in crestere de la 223.326 cu o luna in urma (0,34%), insa in scadere fata de decembrie 2012, cand numarul acestora se ridica la 231.397 (-3,16%).
In aceeasi luna, numarul interogarilor la centrala Riscului de Credit a scazut la... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 17:45
Institutiile de credit vor fi obligate sa dispuna de fonduri proprii care sa acopere amortizoarele de capital destinate managementului riscului sistemic, in baza unei ordonante de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern, anunta Executivul.
Ordonanta introduce, totodata, prevederi referitoare la o guvernanta corporativa eficace in cadrul institutiilor de credit, menita sa contribuie la evitarea asumarii de riscuri excesive.
O alta mentiunea face referire la prevederea in clar a competentei Bancii Nationale in ceea ce priveste rezolutia institutiilor de credit si statuarea cu privire la existenta unei delimitari clare intre exercitarea atributiilor privind rezolutia fata de atributiile privind supravegherea prudentiala. mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 09:13
Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, se declara impotriva analizarii unui credit in valuta pe termen lung din perspectiva unor momente de depreciere speculativa, mentionand si ca exista cerere suplimentara pentru finantari in euro si clienti care inteleg riscurile, dar sunt restrictionati.
"Piata chiar ar mai vrea mai mult credit in valuta, care ramane ieftin in continuare si discutia acum e ... sunt cazuri in care clientul poate intelege riscul valutar, poate asuma riscul, stie ce face, sau e chiar hedged si nu poate lua un credit in valuta si asta merita discutat", a declarat seful Raiffeisen in cadrul unui eveniment de specialitate.
El se asteapta ca toate sectoarele sa aduca cresteri ale soldului de credite in acest an, inclusiv la populatie, dar cu un impact mai vizibil pe productie, exportatori, agricultura, IT si servicii.
"Inteleg ca ambitiile BNR sunt de reducere a riscului sistemic privind deprecierea pe valuta, dar deprecierile sunt speculative. Daca iei un credit pe termen lung, nu-l iei gandindu-te la momentele speculative (...) Faptul ca e mai ieftin un credit in euro este compensat cumva ca ai risc valutar", a completat Van Groningen. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 13:37
Coface Romania a consemnat anul trecut afaceri mai mari cu 35%, de 8,28 milioane euro, fata de 2009, avans sustinut de dezvoltarea serviciilor de asigurari de credit comercial si de management al riscului de credit, in 2011 estimand mentinerea ritmului de crestere, a anuntat, miercuri, compania intr-un comunicat preluat de NewsIn."2010 a fost un an bun pentru Coface in Romania. Am reusit sa ne depasim tintele de venituri cu 15% si am realizat un profit operational de 2 milioane de euro, dublu fata de ceea ce bugetasem, pe fondul unui control strict al costurilor, scaderii semnificative a ratei daunei si reducerii per ansamblu a incidentelor de plata in randul companiilor, care au evoluat cu mult mai bine decat ne asteptam", a declarat country cluster manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu.
In 2010, Coface a avut o cifra de afaceri de 8,28 milioane euro, in crestere cu 35% fata de anul precedent, compania estimand mentinerea ritmului de crestere a veniturilor in 2011.
Segmentul asigurarilor de credite a inregistrat un avans de 9% fata 2009, desi "piata nu si-a revenit, iar mediul de afaceri s-a confruntat pentru al doilea an cu o situatie de instabilitate financiara".
Ponderea asigurarilor in totalul cifrei de afaceri a Coface in Romania a ajuns la 34%.
"Daca in 2009, Coface Romania inregistrat un rezultat negativ, pe fondul despagubirilor de dauna acordate clientilor sai, in valoare de 3 milioane de euro, in 2010 activitatea de asigurari s-a aflat... mai mult
Miercuri, 09 Martie 2011, ora 15:52
Banca Comerciala Carpatica a inregistrat pierderi de 115,40 milioane lei dupa primele noua luni, fata de un rezultat net de 5,85 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce costul net al riscului de credit a avansat la 168,15 milioane lei la finalul lunii septembrie, a anuntat banca, anunta Newsin.Potrivit bancii, costul net al riscului de credit a ajuns la 168,15 milioane lei la finalul lunii septembrie, de la 8,55 milioane lei dupa primele noua luni din 2009, pe fondul deprecierii calitatii portofoliului de credite.
Totusi, profitul operational al bancii a sporit de aproape patru ori dupa primele trei trimestre, de la 14,42 milioane lei la 52,81 milioane lei, ca urmare a veniturilor nete din dobanzi, comisioane si operatiuni financiare.
"Am realizat profit operational in conditiile in care, in aceasta perioada, BCC s-a aflat intr-un amplu proces de reorganizare care a vizat, in principal, activitatile de vanzare si de redefinire a caracteristicilor produselor si serviciilor, de lansare de noi produse, astfel incat acestea sa fie cat mai atractive pentru clienti.
Pe de alta parte, situatia economica precara are o influenta directa si ridicata asupra nivelului costului net al riscului de credit, care ne-a afectat in mare masura rezultatul exercitiului financiar curent", a declarat directorul general al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), Nicolae Surdu.
Veniturile nete bancare au fost de 155,17 milioane lei, fiind cu 30,4% mai mari decat cele inregistrate in... mai mult
Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 23:35
Creditorii europeni risca sa fie afectati de cresterea semnificativa a numarului de clienti care intra in incapacitate de plata pentru cardurile de credit, in conditiile in care o criza a cardurilor se propaga in Europa din SUA, prin pierderi de miliarde de dolari, potrivit Ziarului Financiar.
Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca datoria populatiei americane totalizeaza 1.900 miliarde dolari, din care 14% va deveni neperformanta. In SUA, numarul de persoane care nu-si mai pot plati datoriile de pe cartile de credit a crescut in ultimele luni, pe masura ce situatia somajului s-a inrautatit, iar economia s-a scufundat in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. mai mult
Luni, 27 Iulie 2009, ora 14:46
Polonia nu va folosi probabil vreo parte din linia flexibila de creditare pe care o cere de la Fondul Monetar International (FMI), a declarat astazi ministrul adjunct al finantelor, Ludwik Kotecki, scrie Reuters. Acesta a spus ca zlotul este subevaluat si ca accesul la facilitatea de creditare va fi benefic pentru evolutia viitoare a monedei poloneze. De asemenea, Halina Wasilewska-Trenkner, unul dintre membrii consiliului de politica monetara din Polonia, a spus ca intrarea statului in ERM-2, anticamera zonei euro, este mult mai probabila daca zlotul se va stabiliza, in contextul accesului la fondurile FMI. Ministrul polonez de finante, Jacek Rostowski, a spus tot astazi ca volatilitatea zlotului polonez ar putea scadea, datorita sprijinului acordat de FMI. Marti, Rostowski a anuntat ca Polonia va fi cea de-a doua tara, dupa Mexic, ce va apela la linia flexibila de creditare oferita de FMI, iar cuantumul sumei cerute se va ridica la 20 miliarde dolari. In acelasi timp, seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca se asteapta ca FMI sa aprobe rapid aceasta cerere. "Sper ca perioada de volatilitate a zlotului sa fi trecut. Cred ca accesul la fondurile FMI ne va ajuta in acest sens", a declarat Rostowski pentru postul de radio Tok FM. Zlotul s-a depreciat cu peste 30% fata de euro, de la nivelul maxim atins, dar a castigat peste 15% ulterior. Volatilitatea acestuia a fost unul dintre cele mai mari obstacole in calea intrarii Poloniei in anticamera de asteptare pentru... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 13:28