Cresterea capitalui ca modalitate de incadrare in prevederile Acordului de la Basel reprezinta o preocupare centrala a bancilor, iar in Romania, situatia institutiilor de credit este ceva mai buna decat in cazul majoritatii bancilor europene.
Pentru ca o banca sa poate continua sa opereze conform normelor legale, trebuie sa detina un nivel minim al capitalului stabilit la 8% din totalul activelor ponderate functie de risc.
"Bancile din Romania au o adecvare a capitalui chiar ridicata (peste 14%) si sunt mai ales capitaluri proprii de calitate buna, fie ca participatie a actionarilor, fie ca si capital atras", a declarat pentru Business24 analistul financiar Aurelian Dochia.
In cazul in care o banca se afla sub 8%, pentru a se conforma normei Cooke, poate actiona prin una din urmatoarele trei cai: cresterea capitalului pana la nivelul adecvat care se poate face prin emisione suplimintera de actiuni, diminuarea activului in contextul micsorarii bilantului dar cu mentinerea constanta a fondurilor propri sau prin modificarea strcuturii activului in contextul unui bilant constant.
In ultimii trei ani, Banca Nationala a Romaniei a avut discutii cu actionarii bancilor, iar acolo unde a crezut ca este necesar, a cerut acestora sa vina cu capital suplimentar.
"Cifrele bilantiere pe care le avem confirma ca actionarii bancilor din Romania, care sunt in general actionari straini, au marit capitalurile proprii in ultima vreme, asa cum a cerut BNR", sustine analistul.... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 00:05
Bancile din Europa ar putea fi nevoite sa vanda active de 2.800 miliarde de dolari pana in 2013 pentru a-si reduce expunerea la risc, a anuntat, miercuri, Fondul Monetar International.
Vanzarea de active ar reduce furnizarea de credite catre statele de la periferia zonei euro cu 9% pana la sfarsitul anului viitor, afectand cresterea economica.
"In ciuda multor masuri importante adoptate deja de autoritati, aceasta agenda ramane incompleta, expunand zona euro unei spirale descendente de iesiri de capital, temeri privind prabusirea zonei euro si declin economic", se arata in Raportul privind stabilitatea financiara globala realizat de FMI.
Vinals, directorul Departamentului pentru pietele monetare si de al FMI a avertizat ca problemele din Europa ar putea servi ca lectie pentru statele puternic indatorate, cum ar fi SUA si Japonia, care intarzie adoptarea politicilor necesare de ajustare.
"Nu ar trebui sa permitem ca actualele conditii de pe piete, care s-au imbunatatit, sa duca la un fals sentiment de siguranta", sustine oficialul FMI.
Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, din cauza liderilor din SUA si Europa, care nu au rezolvat problemele fiscale.
FMI inrautateste prognoza pentru cresterea economiei mondiale mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 10:01
Bancile vest-europene au incetat reducerea activelor din Europa de Est, datorita masurilor luate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si stimularea economiei, care au consolidat increderea investitorilor, au declarat doi oficiali ai FMI.
Bancile par sa fi incetinit rimul reducerii activelor din bilant si a creditarii la subsidiarele din Europa de Est in al doilea si al treilea trimestru, datorita injectiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana si discutiilor la nivelul grupului Initiativa de la Viena, au declarat Bas Bakker, seful departamentului FMI pentru Europa Emergenta, si Christoph Klingen, adjunctul sau, intr-un interviu acordat Bloomberg la Bucuresti.
"Procesul de dezintermediere (deleveraging) pare ca s-a stabilizat. Avem numai date partiale pentru trimestrul al doilea, care sugereaza ca nu a avut loc prea multa dezintermediere. Si tinand cont ca sentimentul din piata este si mai bun in trimestrul al treilea, ne asteptam la un trend similar desi nu avem date concrete", a afirmat Bakker.
FMI estima, intr-un raport prezentat in luna aprilie, ca bancile est-europene ar putea fi nevoite sa-si reduca bilanturile cu 2.200 - 3.800 miliarde de dolari prin vanzari de active si scaderea creditarii, pentru a se alinia noilor reglementari privind adecvarea capitalului si lichiditatea. Scenariul descris de FMI a generat temeri legate de o posibila criza a creditelor in Europa de Est.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 13:32
Marile banci europene si-ar putea reduce activele pana la sfarsitul lui 2013 cu pana la 3.800 miliarde dolari, reprezentand 10% din total, potrivit celui mai pesimist scenariu FMI in privinta politicilor anticriza la nivelul zonei euro.
Conform scenariului FMI, Europa de Est este cea mai vulnerabila regiune emergenta.
Fondul analizeaza, in raportul Global Financial Stability, trei scenarii pentru reducerea expunerii a 58 de mari banci in perioada septembrie 2011 - finele lui 2013, in functie de politicile adoptate de liderii zonei euro in privinta crizei.
Cea mai pesimista analiza, care ia in calcul politici de combatere a crizei mai putin eficiente decat cele actuale, estimeaza vanzari de active si reducerea creditarii insumand 3.800 de miliarde de dolari.
Intr-un scenariu bazat pe mentinerea politicilor actuale, considerat cel mai probabil de catre FMI, bancile ar fi nevoite sa-si reduca activele cu 2.600 de miliarde de dolari, echivaland cu 7% din active, in timp ce in cazul unor politici anticriza complete, care ar readuce stabilitatea in sectorul financiar, diminuarea expunerii s-ar ridica la 2.200 de miliarde de dolari, sau 6% din active.
Bancile europene au decis sa-si reduca activele in contextul crizei datoriilor, un motiv determinant fiind obiectivul mai dur de adecvare a capitalului impus de autoritatea bancara europeana. Institutiile de credit trebuie sa ajunga pana la mijlocul anului la o rata de adecvare a capitalului de 9%. Intrucat cotatiile... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 17:44
Bancile din Europa ar putea vinde active in valoare totala de pana la 3.000 de miliarde de euro pentru a-si consolida capitalul, lasand un gol in sectorul financiar pe care banci nipone, institutii de credit islamice si fonduri de pensii se inghesuie sa-l acopere.
Cele mai mari schimbari vor avea loc in domenii precum finantarea de proiecte, transporturi navale, aviatie si infrastructura, intrucat bancile isi reduc activele ponderate la risc si regandesc relatiile cu clientii.
Autoritatile de reglementare bancara din Europa au crescut presiunea asupra bancilor pentru imbunatatirea ratei de adecvare a capitalului. Bancile isi pot consolida capitalul prin obtinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor.
Astfel, o banca cu active de 250 de miliarde de euro care vrea sa-si creasca rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie sa obtina capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau sa vanda active de 50 de miliarde de euro. Avand in vedere preturile scazute ale actiunilor din aceasta perioada, exista putin interes pentru atragerea de capital prin vanzarea de titluri.
"Am putea inregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, in contextul vanzarii de active de catre banci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital.
Bancile din zona euro detin active de 6.000 de miliarde de dolari in afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari in SUA si 1.000 de miliarde in Europa de Est, potrivit analistilor bancii nipone Nomura.... mai mult
Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 10:04
Bancile europene prezente in Romania vor vinde active de 2,2 miliarde euro, circa 1,6% din PIB, pentru a obtine fonduri necesare consolidarii capitalului, suma fiind depasita in regiune doar de Turcia, unde activele care ar putea fi vandute ating 3 miliarde euro.
Activele bancare de 3 miliarde de euro reprezinta insa doar 0,5% din PIB al Turciei, potrivit analizei Nomura, citata de Mediafax.
Pe pozitia a doua, la egalitate cu Romania se situeaza Polonia, tot cu 2,2 miliarde de euro, reprezentand insa 0,6% din PIB. In Bulgaria, valoarea activelor despre care analistii Nomura cred ca ar putea fi vandute atinge 1,4 miliarde de euro, insa ponderea in PIB, de 3,5%, este cea mai ridicata din randul a 14 state din Europa Centrala si de Est.
Romania, la fel ca alte opt tari, intre care Bulgaria sau Ungaria, prezinta riscul unor vanzari rapide, sub presiune, in care cumparatorul este avantajat fata de vanzator, considera Nomura.
Totodata, analistii Nomura se asteapta ca autoritatile de reglementare romane sa raspunda la o astfel de situatie prin masuri de control al capitalului si majorari de dobanda.
Bancile straine din Ungaria se afla pe pierdere
In Romania, Bulgaria, Lituania si Letonia profitabilitatea bancilor straine este scazuta, in timp ce in Ungaria acestea se afla pe pierdere. Totusi, bancile prezente in Lituania ar putea vinde active de mai putin de 100 de milioane de euro, la fel ca cele din Letonia.
"Vedem vanzarea de active ca avand un efect... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 19:50
Actionarii bancilor europene rezista apelurilor venite din partea politicienilor de a injecta mai mult capital in sectorul bancar, iar tensiunile ar putea conduce la un nou val de infuzii de bani publici la institutiile de credit, potrivit unei analize Bloomberg, transmite Mediafax.Liderii Uniunii Europene lucreza la un plan care ar putea obliga bancile sa atraga capital suplimentar de 100-300 miliarde euro, potrivit estimarilor analistilor.
Banii ar trebui sa vina fie de la investitorii privati, fie din fonduri publice. A doua varianta ar putea presupune insa conditii greu de acceptat pentru banci si pentru actionarii lor.
Companii precum Schroders Plc si Swisscanto Asset Management, care detin actiuni bancare europene, au aratat ca ar dori sa evite o investitie, deoarece esecul politicienilor de a rezolva criza datoriilor de stat ar putea reduce si mai mult cotatiile bursiere ale institutiilor de credit, care au scazut abrupt in ultima perioada.
"Bancile trebuie sa recastige increderea investitorilor si sa demonstreze ca pot face performanta inainte sa atraga capital.
Piata asteapta o solutie buna la criza datoriilor de stat", a declarat un analist al Swisscanto, care administreaza active de 52 miliarde de franci elvetieni, inclusiv un volum substantial de actiuni Deutsche Bank.
Bancile care vor primi fonduri publice de la autoritatile nationale sau europene s-ar putea confrunta cu restrictii la plata bonusurilor sau dividendelor, potrivit presedintelui Comisiei... mai mult
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 18:49
Bancherii sustin de cateva saptamani ca dificultatile de finantare cu care se confrunta o serie de banci europene nu sunt foarte grave, asa cum au fost imediat dupa colapsul colosului american Lehman Brothers. Situatia de acum este foarte diferita fata de cea de atunci si nu la fel de amenintatoare, incat ne putem chiar "relaxa". Asa sa fie oare? Intr-o anumita masura, aceste estimari sunt justificate, conform Financial Times, care argumenteaza prin faptul ca au fost implementate noi cai de finantare bancare pe termen scurt si ca tendinta urmata de bancile centrale pare sa se indrepte tocmai in aceasta directie.Chiar si Banca Centrala Europeana (BCE), cea mai "agresiva" dintre toate bancile centrale a lansat declaratii mult mai increzatoare decat in mod obsinuit. Mai ales in discursul presedintelui Trichet, de pe 29 august.Revigorarea pietei reglementate pentru emitentii de obligatiuni, de la sfarsitul lunii trecute, este, de asemenea, incurajatoare. Banca italiana Unicredit a surprins pe toata lumea, prin emiterea unei transe de obligatiuni in valoare de 1 miliard de euro, pe 10 ani, in data de 25 august.
Emisiunea a atras cumparatori diferiti si nu toate ofertele au fost facute din partea unor institutii nationale. Cumparatorii italieni, care in trecut au absorbit fiecare certificat lansat de bancile de pe piata locala, au reprezentat, acum, doar 18% din comenzi, in timp ce investitorii nordici au luat 20%, iar cei germani peste 41%.Acest acord a fost... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 17:06
Bancile britanice raman "vulnerabile" la riscul de depreciere a activelor, cauzat de un potential declin in apetitul pentru risc al investitorilor, conform raportului bancii centrale a Marii Britanii, publicat vineri si citat de Bloomberg, informeaza NewsIn.Derivativele si alte instrumente financiare reprezentau circa 40% din activele totale ale bancilor britanice la sfarsitul lui 2009, conform raportului stabilitatii financiare al Bank of England, publicat vineri, la Londra.
La nivel global, pierderile generate de deprecieri de active au crescut in luna iunie la 7.800 miliarde de dolari, fata de 4.500 miliarde de dolari in martie.
"In cazul in care temerile legate de riscurile suverane cresc, sau apetitul pentru risc al investitorilor continua sa se diminueze, valoarea activelor poate sa scada si mai mult. Acest lucru ar avea un impact semnificativ asupra solvabilitatii detinatorilor acestor active, inclusiv a Marii Britanii si a bancilor internationale", se mai precizeaza in raport.
Autoritatile internationale se straduiesc sa-si intareasca sistemele bancare, dupa ce institutiile de creditare au anuntat, la nivel global, deprecieri ale activelor in valoare de 1.780 miliarde de dolari, de la inceputul crizei financiare pana in prezent.
Bancile vor avea nevoie de pana la 375 miliarde de dolari pentru a-si majora capitalul si lichiditatile, conform noului set de reglementari Basel III, care va fi introdus pana la sfarsitul lui 2012, conform estimarilor analistilor de... mai mult
Vineri, 25 Iunie 2010, ora 17:09