Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile europene ar putea vinde active de 3.000 mld euro pentru consolidarea capitalului

Bancile europene ar putea vinde active de 3.000 mld euro pentru consolidarea capitalului


Bancile din Europa ar putea vinde active in valoare totala de pana la 3.000 de miliarde de euro pentru a-si consolida capitalul, lasand un gol in sectorul financiar pe care banci nipone, institutii de credit islamice si fonduri de pensii se inghesuie sa-l acopere.

Cele mai mari schimbari vor avea loc in domenii precum finantarea de proiecte, transporturi navale, aviatie si infrastructura, intrucat bancile isi reduc activele ponderate la risc si regandesc relatiile cu clientii.

Autoritatile de reglementare bancara din Europa au crescut presiunea asupra bancilor pentru imbunatatirea ratei de adecvare a capitalului. Bancile isi pot consolida capitalul prin obtinerea de noi fonduri sau prin reducerea activelor.

Astfel, o banca cu active de 250 de miliarde de euro care vrea sa-si creasca rata de adecvare a capitalului de la 7% la 9% trebuie sa obtina capital suplimentar de 5 miliarde de euro sau sa vanda active de 50 de miliarde de euro. Avand in vedere preturile scazute ale actiunilor din aceasta perioada, exista putin interes pentru atragerea de capital prin vanzarea de titluri.

"Am putea inregistra o reducere de 1.000-3.000 miliarde de euro, in contextul vanzarii de active de catre banci", a spus Simon Samuels, analist la Barclays Capital.

Bancile din zona euro detin active de 6.000 de miliarde de dolari in afara uniunii monetare, inclusiv 1.800 de miliarde de dolari in SUA si 1.000 de miliarde in Europa de Est, potrivit analistilor bancii nipone Nomura. Astfel, bancile spaniole ar putea reduce activitatile din Brazilia si Mexic, in timp ce institutiile de credit din Germania, Franta si Italia s-ar putea retrage din Europa de Est.

Bancile franceze BNP Paribas si Societe Generale isi reduc deja agresiv expunerea pe companiile din Rusia. Imprumuturile nu au probleme, dar sunt vandute la preturi de 90-95 centi pe dolar, potrivit unui bancher citat de Reuters. Unele fonduri de hedging cumpara astfel de portofolii de imprumuturi, in timp ce unele companii din Rusia isi rascumpara datoriile.

Sustinute de lichiditati si cotatia ridicata a yenului, bancile nipone negociaza achizitia de active bancare in Europa, insa stiu ca pot fi selective, afirma surse din sectorul financiar. Japonezii ar putea deveni si mai agresivi anul urmator, mai ales in privinta sectorului de leasing si a altor portofolii de imprumuturi.
Creditori din Asia, Orientul Mijlociu, Canada si SUA analizeaza, de asemenea, oportunitatea unor tranzactii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1100 ori