Zona euro "carpeste" economia elena in van. Falimentul Greciei, inevitabil

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 17:05
2423 citiri
Zona euro "carpeste" economia elena in van. Falimentul Greciei, inevitabil

Noul plan de austeritate adoptat de Grecia a starnit noi proteste pe strazile oraselor elene, lucru care a intensificat pesimismul pe continent.

In opinia analistilor, tara mediterana ar trebui sa accepte default-ul de vreme ce povara datoriilor a devenit si mai grea, mai ales dupa ce guvernul grec a anuntat ca nu isi va indeplini obiectivele de reducere a deficitului pentru anul 2011.

In cazul in care Grecia ar intra in incapacitate de plata, ar lovi bilanturile contabile ale multor banci europene si ar putea duce chiar la sfarsitul euro.

Petros Doukas, fost ministru de finante grec, a declarat pentru CNBC ca default-ul Greciei este inevitabil, de aceea a cerut ca acesta sa fie organizat si ordonat.

"Capacitatea poporului grec de a plati impozitele a ajuns la limita. Oamenii ca mine isi platesc taxele din economii si prin vanzarea activelor, nu prin generarea unor noi venituri", a mai subliniat Doukas.

Grecia trebuie sa-si reduca deficitul si sa inceapa vanzarea unor active de stat, cu scopul de a indeplini conditiile planului de salvare convenit cu FMI si BCE in luna iulie, chiar daca protestatarii greci sunt iritati cu privire la masurile de austeritate impuse de guvern.

In alte regiuni din Uniunea Europeana, politicienii din economii mai puternice, cum ar fi Germania, se confrunta cu furia propriului popor din cauza salvarii statului elen.

In timp ce factorii de decizie politica din UE sustin ca euro va supravietui crizei, indoielile sunt in crestere.

Unul din argumentele invocate pentru pastrarea zonei euro este importanta mentinerii pacii in Europa.

UE a crescut in timp din aliante comerciale formate in urma celui de-al doilea razboi mondial, care a devastat continentul.

"Nimeni nu vrea o repetare a celui de-al doilea razboi mondial, insa razboiul e mai probabil sa se nasca dintr-o criza economica. Sistemul are nevoie de cristalizarea pierderilor. Va fi infernal, dar daca nu platim acum, mai tarziu va fi si mai rau", a precizat Jon Moulton, investitor britanic.

In opinia acestuia, cea mai buna solutie ar fi trecerea la un regim de comert liber.

De asemenea, Moulton spune ca zona euro, trebuie condusa precum o companie, de la top, cu control total.

In cazul Greciei, au existat controverse privind datele economice pe care statul elen le-a prezentat in momentul in care a aderat la euro in 2001.

"Eurostatul a aprobat intrarea Greciei in regiune. E posibil ca anumite numere sa fi fost <<masluite>>, insa nu mai mult decat cele ale Italiei, Germaniei sau Olandei.

Eurostatul este un serviciu al Uniunii Europene in domeniul informatiilor statistice”,a precizat Doukas care a facut parte din guvernul grec intre 2004-2007.

In opinia acestuia, problemele Greciei pot fi rezolvate doar prin privatizari masive, introducerea unor noi taxe si modificarea legislatiei muncii, pentru a permite angajatorilor sa-si gestioneze propriile afaceri.

Pe de alta parte, investitorul britanic, Jon Moulton, spune ca statul elen ar trebui sa gaseasca solutii mai degraba pentru gestionarea unui default decat pentru evitarea lui.

"Trebuie sa gasim modalitati prin care sa gestionam esecul, nu sa folosim tencuieli pentru a "lipi" partile rupte din economie doar pentru cateva luni", a mai subliniat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#default grecia, #euro, #incapacitate plata, #masuri austeritate grecia, #proteste grecia, #ue, #zona euro , #stiri FMI